Siirry pääsisältöön

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

"Me siis näimme matkan päästä, kuinka lohikäärme laskeutui vuorellemme tulisuihkun keskellä. Sitten se vyöryi rinnettä alas ja sen päästyä metsään syttyivät puut tuleen. Silloin soivat jo kaikki kellot laaksossa ja soturit astuivat aseisiin. Kääpiöt purkautuivat ulos suuresta portista mutta lohikäärme odotti heitä. Yksikään ei päässyt pakoon tuona päivänä. Joesta nousi sankka huuru ja laakson ylle laskeutui sumu ja sumun turvin lohikäärme tuli kaupunkiin ja surmasi suurimman osan sotureista. Tämä oli se tavallinen tarina, joka oli valitettavan yleinen siihen aikaan. Sitten Smaug meni takaisin ja ryömi sisään pääportista ja penkoi kaikki salit, väylät, käytävät, tunnelit, kellarit, kammiot ja kulkutiet. Sen jälkeen ei vuoren sisään jäänyt eloon yhtäkään kääpiötä ja lohikäärme otti kaikki rikkaudet itselleen."
J. R. R. Tolkien:
Hobitti eli sinne ja takaisin
Elisa Kirja 2012.
(Alkuper. kustantaja WSOY)
Äänikirjan kesto 10 h 58 min.
Lukija Lauri Komulainen
(kuva WSOY)
On aika tehdä tunnustus. Yritin joskus vuosia sitten lukea Tolkienin Taru sormusten herrasta -järkäleen. Aloitin useamman kerran, mutta en päässyt kovin pitkälle, kun jo väsyin. En vain yrityksistäni huolimatta päässyt tarinan imuun, vaikka monet kirjaa haltioituneina suosittelivat. Muutama vuosi sitten huomasin TSH:n kirjastossa äänikirjana, nappasin sen mukaani ja päätin yrittää vielä kerran. Onneksi yritin, sillä yllättäen tarina vetäisikin mukaansa ja joinakin aamuina istuin autossa työpaikan pihassa viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka kuuntelemassa cd:tä, enkä olisi millään malttanut pysäyttää toistoa.

Niinpä ei ollut vaikea tehdä ostopäätöstä, kun huomasin Tolkienin romaanin Hobitti eli sinne ja takaisin Elisa Kirjan äänikirjavalikoimissa tarjoushintaan. Kirja puhelimeen ja sitten kuuntelemaan.

Kirja alkaa siitä, kun hobitti Bilbo Reppuli elelee rauhaisasti omassa kotikolossaan. Rauha rikkoutuu, kun vieraaksi saapuvat velho Gandalf ja 13 kääpiötä. Lohikäärme Smaug on ajanut kääpiöt ahtaalle ja on aika ryhtyä toimiin. Bilbo halutaan matkalle mukaan voroksi, ja viimein hän suostuu pyyntöön. Seuraa monenlaisia seikkailuja käänteineen, kun joukkio hakee oikeutta. Matkan varrella kohdataan esimerkiksi niin peikkoja, hämähäkkejä kuin haltioita, ja jännitystä riittää.

Alkuun tuntui haastavalta erottaa kaikki hahmot toisistaan, kääpöitä kun vilisi Bilbon luokse jatkuvalla syötöllä. Mutta yllättäen niin kääpiöistä kuin muistakin hahmoista erotti ominaisuuksia, jotka tekivät heistä omanlaisiaan ja siten toisistaan erottuvia. Niinpä joukon matkassa kulkeminen tuntui askel askelelta paremmalta.

Tolkien on luonut kirjaansa maailman, joka sulkee syleilyynsä. Hahmot ovat eläviä ja moninaisia, maisema niin todentuntuisesti kuvattu, että se on helppo kuvitella mielessään. Kirjan päätyttyä tarina jää mieleen niin, että sen lumoa jää kaipaamaan. Perinteistä fantasiaseikkailua kaipaavalle tarinaa voi ehdottomasti suositella.

50 kategoriaa -listalla kirja päätyy kohtaan 39. A book with magic.

Kirjasta muualla: Taikakirjaimet, Jokken kirjanurkka, Morren maailma, Amman lukuhetkiAjatuksia kirjamaasta ja Kirjavinkit.

Kommentit

 1. Olen lukenut tämän kauan sitten, samoin kuin Tarun Sormusten Herrasta. Tähän tahtoisin joskus sopivan tuulen tullen taas palatakin, mutta TSH kokonaisuudessaan vaatisi ehkä jo aika vahvaa fantasiatuiverrusta, niin järkäle se kaikessa komeudessaan todella on :)

  Hauska muuten tuo 50-kategoriaa -lista - kivaa kurkistella täältä sivusta miten sinne kirjoja tupsahtelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani olen miettinyt, että TSH olisi kiva kokea uudelleen, vaikka äänikirjana. Mutta se vaatisi pitkiä yksinäisiä automatkoja, kuten joskus muinoin oli.
   Tuota listaa on hauska täytellä ja miettiä, mikä kirja sopisi mihinkin. Näin alkuvaiheessa täyttäminen on vielä helppoa.

   Poista
 2. Olen miettinyt Hobittia kohtaan a book with nonhuman characters. Tilasin juuri tästä painoksen, jossa on Tove Janssonin kuvitus, ja tuo olisi sopiva houkutin lukea tämä. :) Olen tämän joskus vuosia sitten lukenut, mutta aika vähän loppujen lopuksi jäi tästä mieleen. Leffatkin ovat jääneet välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailin joissakin blogipostauksissa juuri tuota versiota, jossa on Janssonin kuvitus, ja mietin, pitäisikö kirja hankkia omaan hyllyyn. Teos vaikuttaa todella viehättävältä.

   Poista
 3. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hobitti voisi tosiaan olla hyvä aloittaja - ehkä TSH lähtisi sen jälkeen paremmin vetämään. :)

   Poista
 4. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy