Siirry pääsisältöön

J. R. R. Tolkien: Hobitti eli sinne ja takaisin

"Me siis näimme matkan päästä, kuinka lohikäärme laskeutui vuorellemme tulisuihkun keskellä. Sitten se vyöryi rinnettä alas ja sen päästyä metsään syttyivät puut tuleen. Silloin soivat jo kaikki kellot laaksossa ja soturit astuivat aseisiin. Kääpiöt purkautuivat ulos suuresta portista mutta lohikäärme odotti heitä. Yksikään ei päässyt pakoon tuona päivänä. Joesta nousi sankka huuru ja laakson ylle laskeutui sumu ja sumun turvin lohikäärme tuli kaupunkiin ja surmasi suurimman osan sotureista. Tämä oli se tavallinen tarina, joka oli valitettavan yleinen siihen aikaan. Sitten Smaug meni takaisin ja ryömi sisään pääportista ja penkoi kaikki salit, väylät, käytävät, tunnelit, kellarit, kammiot ja kulkutiet. Sen jälkeen ei vuoren sisään jäänyt eloon yhtäkään kääpiötä ja lohikäärme otti kaikki rikkaudet itselleen."
J. R. R. Tolkien:
Hobitti eli sinne ja takaisin
Elisa Kirja 2012.
(Alkuper. kustantaja WSOY)
Äänikirjan kesto 10 h 58 min.
Lukija Lauri Komulainen
(kuva WSOY)
On aika tehdä tunnustus. Yritin joskus vuosia sitten lukea Tolkienin Taru sormusten herrasta -järkäleen. Aloitin useamman kerran, mutta en päässyt kovin pitkälle, kun jo väsyin. En vain yrityksistäni huolimatta päässyt tarinan imuun, vaikka monet kirjaa haltioituneina suosittelivat. Muutama vuosi sitten huomasin TSH:n kirjastossa äänikirjana, nappasin sen mukaani ja päätin yrittää vielä kerran. Onneksi yritin, sillä yllättäen tarina vetäisikin mukaansa ja joinakin aamuina istuin autossa työpaikan pihassa viimeiseen mahdolliseen hetkeen saakka kuuntelemassa cd:tä, enkä olisi millään malttanut pysäyttää toistoa.

Niinpä ei ollut vaikea tehdä ostopäätöstä, kun huomasin Tolkienin romaanin Hobitti eli sinne ja takaisin Elisa Kirjan äänikirjavalikoimissa tarjoushintaan. Kirja puhelimeen ja sitten kuuntelemaan.

Kirja alkaa siitä, kun hobitti Bilbo Reppuli elelee rauhaisasti omassa kotikolossaan. Rauha rikkoutuu, kun vieraaksi saapuvat velho Gandalf ja 13 kääpiötä. Lohikäärme Smaug on ajanut kääpiöt ahtaalle ja on aika ryhtyä toimiin. Bilbo halutaan matkalle mukaan voroksi, ja viimein hän suostuu pyyntöön. Seuraa monenlaisia seikkailuja käänteineen, kun joukkio hakee oikeutta. Matkan varrella kohdataan esimerkiksi niin peikkoja, hämähäkkejä kuin haltioita, ja jännitystä riittää.

Alkuun tuntui haastavalta erottaa kaikki hahmot toisistaan, kääpöitä kun vilisi Bilbon luokse jatkuvalla syötöllä. Mutta yllättäen niin kääpiöistä kuin muistakin hahmoista erotti ominaisuuksia, jotka tekivät heistä omanlaisiaan ja siten toisistaan erottuvia. Niinpä joukon matkassa kulkeminen tuntui askel askelelta paremmalta.

Tolkien on luonut kirjaansa maailman, joka sulkee syleilyynsä. Hahmot ovat eläviä ja moninaisia, maisema niin todentuntuisesti kuvattu, että se on helppo kuvitella mielessään. Kirjan päätyttyä tarina jää mieleen niin, että sen lumoa jää kaipaamaan. Perinteistä fantasiaseikkailua kaipaavalle tarinaa voi ehdottomasti suositella.

50 kategoriaa -listalla kirja päätyy kohtaan 39. A book with magic.

Kirjasta muualla: Taikakirjaimet, Jokken kirjanurkka, Morren maailma, Amman lukuhetkiAjatuksia kirjamaasta ja Kirjavinkit.

Kommentit

 1. Olen lukenut tämän kauan sitten, samoin kuin Tarun Sormusten Herrasta. Tähän tahtoisin joskus sopivan tuulen tullen taas palatakin, mutta TSH kokonaisuudessaan vaatisi ehkä jo aika vahvaa fantasiatuiverrusta, niin järkäle se kaikessa komeudessaan todella on :)

  Hauska muuten tuo 50-kategoriaa -lista - kivaa kurkistella täältä sivusta miten sinne kirjoja tupsahtelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani olen miettinyt, että TSH olisi kiva kokea uudelleen, vaikka äänikirjana. Mutta se vaatisi pitkiä yksinäisiä automatkoja, kuten joskus muinoin oli.
   Tuota listaa on hauska täytellä ja miettiä, mikä kirja sopisi mihinkin. Näin alkuvaiheessa täyttäminen on vielä helppoa.

   Poista
 2. Olen miettinyt Hobittia kohtaan a book with nonhuman characters. Tilasin juuri tästä painoksen, jossa on Tove Janssonin kuvitus, ja tuo olisi sopiva houkutin lukea tämä. :) Olen tämän joskus vuosia sitten lukenut, mutta aika vähän loppujen lopuksi jäi tästä mieleen. Leffatkin ovat jääneet välistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihailin joissakin blogipostauksissa juuri tuota versiota, jossa on Janssonin kuvitus, ja mietin, pitäisikö kirja hankkia omaan hyllyyn. Teos vaikuttaa todella viehättävältä.

   Poista
 3. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hobitti voisi tosiaan olla hyvä aloittaja - ehkä TSH lähtisi sen jälkeen paremmin vetämään. :)

   Poista
 4. Olen joskus yrittännyt lukea Tolkienin Sormus-trilogiaa ja se on jäänyt kesken... Ehkäpä pitäisikin aloittaa Hobitteista...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…