Siirry pääsisältöön

Alan Bradley: Piiraan maku makea

"Lopulta päätin mennä ulos, istua ruohikkoon, haukata raitista ilmaa ja ajatella jotain ihan muuta: ajattelisin vaikka typpioksiduulia (N2O) eli ilokaasua - se oli jotain mitä Buckshaw ja sen asukkaat kipeästi kaipasivat."

Alan Bradley: Piiraan maku makea
(Bazar 2014)
Alkuteos The Sweetness at the Bottom of the Pie 2009
Suomentanut Maija Paavilainen
289 sivua
Piiraan maku makea -romaanin päähenkilö on yksitoistavuotias Flavia de Luce. Tyttö asuu isänsä ja siskojensa kanssa rapistuvassa kartanossa Englannissa. Hän rakastaa kemiaa ja vihaa siskojaan - sisariin onkin hyvä testata erinäisiä kemian alaan kuuluvia kokeiluja.

Eräänä päivänä rauhallinen maaseutuelämä järkkyy, kun Flavian kodin keittiön rappusilta löytyy kuollut lintu. Lintu, jonka nokkaan on tiukattu postimerkki, ei jää tytön ainoaksi löydöksi, vaan myöhemmin puutarhasta löytyy vielä jotain pahempaa. Pian neuvokas Flavia ymmärtää, että isä tietää enemmän kuin kertoo ja että tapahtumilla on joku yhteys isän menneisyyteen. Tyttö alkaa selvittää asioita, joiden kylän poliisi luulee olevan jo ratkaistuja.

Aivan mainio tuttavuushan tämä Flavia de Luce on. Dekkarin parissa viihtyi mukavasti varsinkin, kun sai samalla nautiskella Flavian hauskasta suhtautumisesta asioihin ja 1950-luvun brittimaaseudun kuvauksesta. Huikeaa tai mitenkään erityisen mieleenpainuva lukuelämystä Piiraan maku makea ei onnistunut minulle tarjoamaan, mutta virkistävän erilainen ja sellaisenaan hyvin viihdyttävä dekkari se eittämättä on. Erityismaininnan ansaitsevat kirjan kaunis kansi ja upeasti suomennettu nimi.

Flavia de Lucan edesottamuksiin on perehdytty myös esimerkiksi seuraavissa blogeissa: Notko, se lukeva peikko, Lumiomena - kirjoja ja haaveilua, Kirsin kirjanurkka, Ullan Luetut kirjat ja Kirjakuiskaaja.

50 kategoriaa -haasteesta kuittaan tällä kirjalla kohdan 10: a mystery or thriller.

Kommentit

 1. Tämä on tosiaankin hyvää viihdettä. Pidin tästä enemmän kuin sarjan seuraavasta kirjasta, mutta tulen varmaan lukemaan muutkin osat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en seuraavaa osaa olekaan vielä lukenut, mutta aion siihen kyllä jossain vaiheessa tarttua. Ja varmaan sitten myös muihinkin osiin.

   Poista
 2. Oih, tämä oli minulle yksi viime vuoden parhaita kirjoja, olenhan aika lapsenmielinen vielä ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?