Siirry pääsisältöön

Anna Soudakova: Varjele varjoani

Suomen kielen kurssilaisten rivit alkoivat harveta. Ihmiset todellakin muuttivat Suomeen juhannusjuhlissa kuullun kutsun rohkaisemina. Vera puhui asiasta Georgille, jonka tutkimusmatka Baikalille oli peruuntunut ja tiedekunnan varat jäädytetty. He elivät ystäviltä saaduilla lainarahoilla, ryyneillä ja Ninan koulussa jaettavan ruoka-avun säilykkeillä. Ehkä heidänkin kannattaisi alkaa koota tarvittavia papereita. Ihan varmuuden vuoksi, vaikka eivät he olleet mihinkään muuttamassa. Mitä he siellä vieraassa maassa tekisivät? Ei heitä siellä kukaan odottanut. Mutta jos tilanne muuttuisi vielä huonommaksi, olisi ainakin joku pakotie.

Anna Soudakova: Varjele varjoani
Atena 2022
kansi Laura Noponen
277 sivua

Anna Soudakovan toisinkoinen Varjele varjoani kertoo maahanmuuttajaperheen tarinaa kahden sukupolven kautta. Vera ja Georgi rakastuvat 1980-luvulla ja perustavat perheen. Heidän tyttärensä Nina on lapsi, kun olot Pietarissa alkavat käydä yhä kehnommiksi ja perhe tekee päätöksen: he muuttavat Suomeen, koska inkeriläisille se on mahdollista.

Nina pystyy sopeutumaan uuteen kotimaahan vanhempiaan mutkattomammin. Aikuisille kotoutuminen on vaikeampaa, ja he etsivätkin turvaa muista itärajan takaa tulleista.

Yksinäisyys ja ulkopuolisuus ovat ajaneet heidät tänne. Kun kaikki ympärillä on tuskallisen hienoa mutta vierasta, kun itsensä tuntee avaruusolioksi, epämääräiseksi möykyksi jonkun toisen omistamassa maailmassa, odottamatta kuullut tutut sanat, eläväisen intonaation nuotit keskellä ruokakaupan käytävää pakottavat tarttumaan hihasta, seuraamaan puhujaa.

Nina kasvaa kohti aikuisuutta Turussa ja puntaroi asemaansa kahden kulttuurin välissä. Pidän romaanissa erityisesti siitä, miten vivahteikkaasti venäläisyys on osa Ninan elämää. Hän elää Suomessa kantaen mukanaan taustaansa, ja tämä kaikki tuntuu luontevalta, ei lainkaan päälleliimatulta. Eri kulttuurit limittyvät ja ovat arkea, ja samalla mukana kulkee menneisyys muistoineen ja taakkoineen.

Varjele varjoani on tärkeä romaani erityisesti tässä ajassa, kun monet ihmiset joutuvat jättämään sekä läheisensä että kotinsa ja muuttamaan aivan uuteen maahan. Romaani tarjoaa tunteita herättävän näkymän siihen, minkälaista on elää uudessa maassa, kun asiointi sosiaalitoimistossa on paitsi arkipäivää myös nöyryyttävää ja kun oikeastaan kaikki on aloitettava alusta. 

Romaanin kieli on tavattoman kaunista. Kertomuksessa on melankoliaa ja haikeutta, ja ne sekä moninaiset henkilöhahmot vetoavat niin, että lukemisen lähestyessä loppuaan huomaan melkein pidättäväni henkeä. Ensinnäkin siksi, että toivon keskeisille henkilöille hyvää, ja toiseksi siksi, että viipyisin romaanin maailmassa mielelläni pidempäänkin.

Savupiipun takana, valkean yön pimeimpänä hetkenä Nevan yllä nousee kolme suurta siltaa. Ne päästävät suuret laivat kulkemaan eteenpäin. Äänitorvet kajahtavat muutaman kerran.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 30. Kirja on ollut ehdokkaana kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Varjele varjoani oli yksi Toisinkoinen-kilpailun finalisteista.

Kommentit

  1. Luimme kirjan yrityslukupiirissäni ja kirjassa oli paljon hyvää ja avartavaa. Olen lukenut myös Soudakovan esikoisen, joten Turku-osuus tuntui toistolta. Sen sijaan Leningradin kommunalkasta ja niistä ihmisistä olisimme mielellämme lukeneet enemmänkin. Hän on upea tunnelman kuvaaja ja aivan kuten sanoit, kirja on ajankohtainen ja pisti ajattelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommunalka-aika on romaanissa hyvin kiinnostava, ja siitä olisi tosiaan voinut lukea enemmänkin. Toisaalta siinä oli myös jotain erakkoluonnetta ahdistavaa, kun ihmiset asuivat niin tiiviisti. Soudakova on tosiaan taitava luomaan tunnelmaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii