Siirry pääsisältöön

Haastekoonti: Keskisuomalaisen sata kirjaa

 


Jokken kirjanurkka haastoi reilu vuosi sitten lukemaan kirjoja sanomalehti Keskisuomalaisen sadan kirjan listalta. Kyseinen lista on ollut eräänlainen ikuisuusprojektini, johon olen hitaaseen tahtiin yrittänyt kirjoja lueskella. Hitaasta tahdista kertoo se, että juuri ennen Jokken haasteen käynnistymistä luin Maria Jotunin vaikuttavan Huojuvan talon mutta siinä välissä ehtikin vierähtää lähes viisi vuotta edellisen listakirjan lukemisesta. Se muuten oli Oscar Wilden Dorian Grayn muotokuva, joka kannatti lukea.

Kannatti lukea myös nämä kaksi kirjaa, jotka sain haasteeseen luettua – tai oikeammin sanottuna kuunneltua: John Irvingin Garpin maailma ja Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys. Molemmat siis kuuntelin äänikirjoina.

Vaikka kirjat ovat hyvin erilaisia, yhdistää niitä eittämättä runsaus. Se on määrite, jonka ensimmäisenä kumpaankin teokseen yhdistän, niin reheviä, elämäntäyteisiä ja muhkeita nämä romaanit ovat.

Olen valintoihini oikein tyytyväinen. Tavoitettani en aivan saavuttanut, sillä ilmoittautuessani haasteeseen aioin lukea neljä kirjaa. Onneksi lista ei nytkään katoa mihinkään, vaan sen äärelle voi palata, kun aika on otollinen.

Keskisuomalaisen sata kirjaa -listani löytyy päivitettynä täältä.

Kommentit

  1. Hienot kirjat olet kuunnellut! Sadan vuoden yksinäisyys on minullakin luettuna, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa... kirjan rakenne oli muistaakseni sen verran kimurantti, etten ehkä itse olisi edes tohtinut koettaa sitä äänikirjan muodossa. Mutta voisi tietysti olla kiinnostavaa kokeilla. Sinulla on listan lukukin edistynyt hyvin, olet minua 11 kirjaa edellä. Itse en tosiin taida ottaa listaa projektiksi, vaikka muutamia kirjoja olenkin sieltä poiminut omalle lähitulevaisuuden lukulistalle. Mm. Sofi Oksasen Puhdistus ja Steinbeckin Eedenistä itään houkuttelevat. Ja Victor Hugon Kurjat voisi olla hyvä valinta klassikkohaasteen jollekin kierrokselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että Sadan vuoden yksinäisyyden pariin olisi hyvä jossain vaiheessa palata siten, että lukisin painetun kirjan. Sen verran runsas tarina on, että äänikirjamuodossa varmasti meni jotain ohitse.
      Sekä Oksasen, Steinbeckin että Hugon teoksia rohkenen suositella. Ovat minusta hienoja!
      Keskisuomalaisen listalta löytyy muutenkin upeita teoksia. Ihan kaikki eivät kuitenkaan isommin houkuttele puoleensa, joten listan kirjojen lukeminen voi olla varsinainen ikuisuushanke. :)

      Poista
  2. Hyvin olet päässyt eteenpäin. Minulla tämä oli ikuisuusprojekti, jonka päätin saattaa loppuun. On hyvin valittuja kirjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Upeaa, että sait projektin loppuun. Onnittelut siitä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...