Siirry pääsisältöön

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

Miksi ei voi olla niin, että Saaran kanssa oleminen olisi vain ihan tavallista? Että elämässä voisi olla perheen kanssa normaalisti, kavereiden kanssa normaalisti, normaalisti kaikkialla.

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut
Otava 2020
319 sivua
äänikirjan lukija Rosanna Kemppi
kesto 7 t 53 min

Laura Lehtolan Minä valitsin sinut kertoo kahden naisen, Saaran ja Elisan, näkökulmista naisten välisen suhteen tarinan. Liikkeelle lähdetään vuodesta 2003, kun naiset ovat kämppiksiä ja vain toinen tietää, minkälaisen parisuhteen haluaa, toinen ei: Saara haaveilee Elisasta mutta Elisa menee Jaakon kanssa leffaan. Toisella päämäärät elämässä ovat aika selkeät, toisella ei niinkään: Elisa takoo opintojaan valmiiksi, Saaran opinnot jäävät kesken.


Vuonna 2006 Saara ja Elisa ovat jo vakiintunut pari, joka haaveilee perheestä. Ympäröivät normit ja asenneilmapiiri hieman kiristävät, kun Elisan vanhemmille Saara täytyy esittää kaverina eikä  naisparin pääsy hedelmöityshoitoihin ole itsestään selvää. Pari vuotta myöhemmin hedelmöityshoitolaki tulee voimaan ja klinikka odottaa.

Jännittää, hoitaako klinikka sittenkään edelleenkään naispareja. Puhelimessa kaikki on ollut niin epämääräistä. Hoitaja puhui luovuttajista ja lainsäädännöstä eikä osannut sanoa varmaksi mitään. Vain että ”aikahan kannattaa aina varata”.

Vuonna 2016 Saaralla ja Elisalla on kuusivuotias lapsi ja koko ajan enemmän horjahteleva parisuhde. Kahdesta näkökulmasta avautuu se, mikä kaikki suhteessa kaihertaa. Kaiherrukset syntyvät samankaltaisista asioista kuin monessa muussakin parisuhteessa: erilaiset toiveet ja odotukset, kotitöiden ja vastuiden jakaminen, arjen realiteetit ja pettäminen. 

Minä valitsin sinut on sujuvasti etenevä romaani, jonka dialogi on erityisen toimivaa. Kerronta on kepeää mutta tarinan teemat eivät ole aivan kevyitä: onnistuneesti Lehtola tasapainoilee painavan ja kevyen välillä. Pidän siitäkin, miten onnistuneesti kahden näkökulman avautuu se, miten päähenkilöt itsensä ja toisensa näkevät: aika tutulta vaikuttavia ihmissuhteiden kompastuskiviä. 

Laura Lehtolan romaanista muualla: Luetut.net, Tuijata ja Kulttuuri kukoistaa.

Helmet 2021: 18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii