Siirry pääsisältöön

Robert Galbraith: Levoton veri

Strike käveli takaisin Amershamin asemalle päin ohi keskiluokkaisten lääkäreiden ja juristien pensasaitojen ja kahden auton tallien ja ajatteli Margot Bamboroughia. Nainen oli hahmottunut vanhan tohtorin muistoista eloisana ja vahvana persoonana, mikä oli, järjetöntä kyllä, tullut Strikelle yllätyksenä. Kadonnut Margot Bamborough oli asettunut Striken mielessä haamumaisen aineettomaksi, ikään kuin olisi ollut ennalta määrättyä, että hän jonain päivänä haihtuisi sateiseen iltahämärään, josta ei milloinkaan palaisi.

Robert Galbraith: Levoton veri
Otava 2020
alkuteos Troubled blood
suomentanut Ilkka Rekiaro
892 sivua
äänikirjan lukija Eero Saarinen
kesto 34 t 19 min

Levoton veri on Cormoran Striken ja Robin Ellacottin etsivätyöstä kertovan sarjan viides osa. Se on myös tähänastisista osista järkälemäisin: luettavaa on noin 900 sivua ja kuunneltavaa reilut 34 tuntia. On siis sanomattakin selvää, että käänteitä etsivätoimiston toimeksiantojen tutkinnassa riittää.

Tällä kertaa tutkinnan keskiössä on neljänkymmenen vuoden takainen katoamistapaus. Lääkäri Margot Bamborough katosi työpäivänsä jälkeen vuonna 1974 eikä koskaan saapunut tapaamaan ystäväänsä pubiin, kuten ennalta oli sovittu. Tarinan nykyajassa Margotin tytär Anna haluaa viimein selvittää, mihin äiti katosi, kun tytär oli vielä pieni.

On selvää, että tapauksen selvittäminen ei käy käden käänteessä. Vuosikymmenten takainen katoaminen vie Cormoranin ja Robinin tapaamaan ikääntyneitä ihmisiä ja kuulemaan muistoja, jotka eivät aina ole aivan luotettavia. Anna on saanut innoituksen tutkinnan avaamiseen meediolta, eivätkä henkimaailman jutut ole irrallaan Margotin katoamistapauksesta muutenkaan. Aiemmin tehdyn poliisitutkinnan jäljiltä löytyy muistiinpanoja horoskoopeista ja kummallisia lausahduksia.

Samaan aikaan kaksikon välillä väreilee, Robin setvii avioeroaan ja Cormoran valmistautuu hyvästelemään vakavasti sairaan Joan-tätinsä. Myös Striken kauan kadoksissa ollut isä kuohuttaa tunteita. Lisäksi kiemuroita aiheuttaa laajentuneen etsivätoimiston työntekijäkaarti, jonka yksi jäsen on erityisesti Robinin mieliharmina.

Levoton veri on sarjan edellisosien tapaan vetävä ja kiinnostava, ja kaiken kaikkiaan viihdyin äänikirjan parissa hyvin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tiivistäminen ei olisi tehnyt kokonaisuudelle pahaa – paikoin oli uupumus iskeä lavean kuvauksen keskellä.

Eero Saarisen luentaa on ilo kuunnella, niin tälläkin kertaa. Äänikirjaformaatissa haasteita toi kuitenkin laaja henkilökavalkadi, eikä aina ollut ihan helppoa pysyä perillä, kuka milloinkin oli esillä. Katoamistapauksen monipolvisuus painuu ajoittain päähenkilökaksikon muiden asioiden alle, mutta pidän kyllä siitä, miten päähahmot tuntuvat syvenevän osa osalta.

Levoton veri muualla: Luetut.net ja Kirjojen keskellä.

Helmet 2021: 39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia.

Keski-kirjastot 2021: 4. Kirjassa halataan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok