"Kirjoittaminen voisi ja sen pitäisi kuitenkin olla tärkeä, helppokäyttöinen ja tehokas työkalu ja jopa työmotivaation lähde. Kirjoittaminen on se keino, jolla nykymaailmassa välitetään tietoa mutta myös synnytetään innostusta. Lyhyesti sanoen: kirjoittamalla vaikutetaan asioihin. Se, joka on kiinnostunut työstään, on kiinnostunut myös edistämään siihen liittyviä asioita. Hyvällä kirjoitustaidolla hyvien ja tärkeiden asioiden edistäminen on mahdollista." (Teoksesta Kupliva kirjoittaminen.)
"Kirjoittaminen ei koskaan ole 'vain kirjoittamista'. Se on arvon luomista, maailmojen rakentamista ja uusien näkökulmien avaamista." (Teoksesta Kynä.)
Kirjoittamisesta kiinnostuneille on tarjolla monenlaisia oppaita ja teoksia, jotka kannustavat kirjoittamaan ja kehittämään kirjoittamisen taitoja. Oivan lisänsä kirjoittamisoppaiden joukkoon tuovat kaksi viime vuonna julkaistua teosta: Urpu Strellmanin ja Kimmo Svinhufvudin Kupliva kirjoittaminen – iloa ja tehoa työelämän teksteihin (Art House 2020) sekä Mirjami Haimelinin ja Satu Rämön Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta (Tuuma 2020). Vaikka molemmat teokset käsittelevät kirjoittamista, on näkökulmissa eroa sen verran, että kummallekin löytyy paikkansa kirjahyllystä.
Kynä on kelpo perusteos kirjoittamisesta. Se rakentuu ajatukseen kirjoittamisesta prosessina – niin kuin oikeastaan lähes kaiken kirjoittamisen tulisi rakentua. Motivaation ja inspiraation löytämisen, taustatyön ja lukijan huomioimisen kautta edetään varsinaiseen kirjoittamistyöhön: kirjoittamisen aloittamiseen, raakaan työhön, oman äänen ja uskalluksen etsimiseen, uskottavuuteen, blokin ylittämiseen, flow'n löytämiseen ja palautteen hakemiseen. Kynän avulla voi mainiosti lähestyä jonkin oman tekstin kirjoittamista vaihe vaiheelta, kirjoittajien antamia vinkkejä hyödyntäen. Lähestymistapa on lavea ajatuksella, että teos sopii lähes kaikenlaisten tekstien kirjoittamisen taustalle, ja siten Kynää voi suositella erityisesti aloittavalle kirjoittajalle.
Työkseen kirjoittavalle ja työelämässä tekstien kanssa toimivalle oiva teos on Kupliva kirjoittaminen. Liikkeelle teoksessa lähdetään perustellusti siitä, mitä on vaikuttava kirjoittaminen. Työelämän teksteissä usein on lähtökohtana saada aikaan vaikutuksia, ja siten kirjoittajan tulisikin aivan aluksi kysyä itseltään: "Miksi?" Miksi teksti kirjoitetaan, mitä sillä tavoitellaan? Vaikuttavasta kirjoittamisesta siirrytään tehokkaan kirjoittamiseen osioon, joka tarjoaa vinkkejä siihen, kuinka tekstit voi saada tehokkaammin ajatuksista ja aikeista konkreettisiksi tuotoksiksi. Työelämän tekstilajeja -osio sisältää vinkkejä siihen, mitä kirjoittajan on hyvä ottaa huomioon laatiessaan arkisia työhön liittyviä tekstejä, ja esimerkiksi ohjeet sähköpostiviestin laatimiseen ovat senlaatuisia, että niiden palauttaminen mieleen voisi olla monessakin työyhteisössä tarpeen. Kuplivan kirjoittamisen neljäs osa tarjoaa simppeleitä vinkkejä kielenhuoltoon.
Molempien teosten kirjoittajat ovat kirjoittamisen osaajia ja asiantuntijoita, ja kaikki tuovat esille omia kokemuksiaan kirjoittamisesta. Kynään on lisäksi haastateltu erilaisia kirjoittajia räppäri Mikko "Pyhimys" Kuoppalasta kirjailija Anna-Leena Härköseen.
Sekä Kynä että Kupliva kirjoittaminen tarjoavat työkaluja kirjoittamiseen. Olennaista molemmissa teoksissa on se lähtöajatus, että kirjoittaminen on taito, jonka voi oppia ja jota voi harjaannuttaa – se ei siis ole mikään myötäsyntyinen taito, joka joko on tai ei ole ihmisellä luonnostaan. Tosin teokseen haastateltu kirjailija Saara Turunen toteaa ajattelevansa, "ettei kirjoittamista voi oikeastaan oppia". Ajatuksen taustaa ei kuitenkaan avata lainkaan.
Molemmat teokset muistuttavat, että vaikka kirjoittaminen voi tuntua (ja monesti tuntuu) vaikealta, on olemassa keinoja tehdä kirjoittamisesta helpompaa. Niin Kuplivan kirjoittamisen kuin Kynän ote on kannustava ja lämmin, ei ryppyotsainen ja vakava. Molempia voi siis lämpimästi suositella, mikäli kirjoittamisen taitojen kehittäminen kiinnostaa. Kynää täydentää myös tehtäväkirja, joka tarjoaa joitakin konkreettisia lisävinkkejä kirjoittamisen prosessiin.
Kiitos Art House -kustantamolle Kuplivan kirjoittamisen arvostelukappaleesta. Kynä on oma ostos.
Helmet 2021: 47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta.
Kiinnostava avaus näistä kahdesta kirjoitusoppaasta! Oma työurani liittyi pitkälti sanoihin ja erikielisiin teksteihin, kirjoittaminen onkin edelleen luontevin ja omin tapa ilmaista itseäni. Kirjoittaminen on paitsi hauskaa ja antoisaa myös oiva ja terapeuttinenkin keino selkiinnyttää ja etäyttää omia ajatuksiaan.
VastaaPoistaKirjoittamaan oppii kirjoittamalla, mutta kirjoittamisen tekniikan hiomiseen ja kuplivan kirjoittamisen ilon löytämiseen uskoisin näistä teoksista olevan monille sanojen kanssa työskenteleville ja painiskelijoille sekä harrastelijakirjoittajille vinkeiksi ja innostajiksi. Iloisiin kynäilemisiin;)
Minäkin työskentelen paljon tekstien ja kirjoittamisen äärellä ja kirjoittaminen on minulle luontevaa. Silti tuntuu, että aina voi oppia uutta. Oikeastaan vähän yllätyinkin siitä, miten hyviä vinkkejä Kupliva kirjoittaminen tarjoaa nimenomaan työelämän teksteihin. Minusta se olisikin hyvä perusteos monelle työpaikalle.
PoistaKynä taas on mainio perusteos, jonka avulla on hyvä päästä kiinni kirjoittamiseen. Suosittelen siis molempia!
Iloisia kynäilyhetkiä, Takkutukka! :)