Europatriarkaatti vie identiteetiltä lyyrisyyden. Identiteetin aistivoimainen tarkastelu saa sen näyttäytymään yhteisenä, kaikkien omistamana. Nyt maailmasta on tullut paikka, jossa termit musta ja valkoinen tai nainen ja mies merkitsevät tiettyjä ominaisuuksia. Miten niihin on mahdollista valaa eri merkityksiä, merkityksiä jotka voisivat avata rajaamisen asemesta? Identiteetti ei ole yhdenkään henkilön tai ryhmän omistettavissa. Se on yhteinen ominaisuus, joka mahdollistaa ihmisten tarvitsemat ihmissuhteet. Jos sosiaaliset suhteet muuttuvat, yhteiskunta muuttuu, koska se rakentuu sosiaalisista suhteista.
Minna Salamin teos Aistien viisaus sysää ajatuksia liikkeelle jo heti nimellään, joka yhdistää aistit ja viisauden, siis tuntemukset ja järjen. Ajatus on kiehtova lukijalle, joka on kasvanut olettamukseen, jonka mukaan järki ja tunteet ovat erillisiä ja niiden tuleekin pysytellä erillään. Ja kirjassaan Salami haastaakin vakiintuneen ajatuksen siitä, mitä tieto ja tietäminen on. Mitä on europatriarkaalinen tieto? Mitä on tiede?
Ja miksi europatriarkaalinen tieto on "kenties suurin este maapallon ja sen asukkaiden hyvinvoinnille"?
Minna Salami kyseenalaistaa länsimaisen yhteiskunnan tavan ihannoida järkeä ja tietoa. Hän nostaa järjen rinnalle henkisyyttä ja kehollisuutta ja osoittaa, miten ihmisen juuret ovat muualla kuin huipputieteessä ja miten tilaa tulee olla myös tuntemiselle, aisteille ja taiteelle.
Tiedon ja tieteen lisäksi suomalais-nigerialainen kirjailija tarkastelee teoksessaan vapautumista, dekolonisaatiota, identiteettiä, mustaa, naiseutta, sisaruutta, valtaa ja kauneutta. Esseet ponnistavat mustasta feminismistä mutta eivät sulkien pois vaan avaten ajatusta yhtenäisyydestä ja sisaruudesta. Ennen kaikkea esseet avaavat silmiä ja avartavat ajattelua: että noin voi nähdä!
Aistien viisaus on elämys, jonka äärelle haluan palata uudelleen. Minna Salami murtaa lukijan ympäriltä rakenteita, joiden olemassaoloa on vaikea tiedostaa, niin vakiintuneita ne ovat. Perustellen ja vakuuttavasti hän osoittaa, että maailman voi nähdä toisin kuin mihin europatriarkaatin lävistämässä länsimaisessa ajattelutavassa on totuttu. Se ravistelee.
Aistien viisaudesta ansiokas ja paneutunut kirjoitus Mitä luimme kerran -blogissa.
Keski-kirjastot 2021: 17. Kirja, jolla on kiinnostava nimi.
Helmet 2021 -lukuhaaste: 28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä.
Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea. Vaikuttaa tosi hyvältä.
VastaaPoistaTämä on todella hyvä ja ehdottomasti sellainen, että haluan lukea tämän jossain vaiheessa uudelleen.
Poista