Siirry pääsisältöön

Julia Quinn: Salainen sopimus – Bridgerton

Daphne liikkui hiljaisuudessa kohti Simonia, ja viileä tuuli tuntui miellyttävältä täyteen ahdetun tanssisalin seisovan ilman jälkeen. Illassa kaikui kevyttä mutinaa, josta saattoi päätellä, etteivät he olleet terassilla kaksin, mutta himmeässä valaistuksessa Daphne ei nähnyt ketään muuta. Muut vieraat olivat selvästi päättäneet eristäytyä pimeisiin nurkkiin. Tai ehkä he olivat laskeutuneet portaat puutarhaan ja istuivat penkeillä terassin alapuolella.

Julia Quinn: Salainen sopimus
Bridgerton-sarjan 1. osa
Tammi 2020
alkuteos The Duke and I 2000
suomentanut Laura Liimatainen
360 sivua

Romanttisen viihteen ystäviä hellitään nyt Bridgerton-sarjalla, jonka ensimmäinen osa, Salainen sopimus, ilmestyi viime vuonna. Toinen osa, Yllättävä rakkaus, on juuri ilmestynyt, ja lisäksi tänä vuonna saadaan suomeksi vielä kolme muuta osaa. Luettavaa siis riittää.

Tässä sarjan avausosassa tutustutaan Daphne Bridgertoniin, joka alkaa olla väsynyt siihen, että sopiva sulhanen pitäisi löytää ja mieluiten mahdollisimman pian. Tanssiaisissa Daphne törmää herttua Simon Baskettiin, joka puolestaan yrittää pakoilla innokkaita äitejä, jotka näkevät Simonissa tavoittelemisen arvoisen vävykokelaan. Kaksikko päättää yhdistää voimansa ja solmia sopimuksen, joka suojelee molempia innokkailta tavoittelijoilta.

Kovin yllättävää ei ole, että parivaljakko huomaa ennen pitkää olevansa naimisissa. Yllätys ei ole sekään, että kaunis ruskeasilmäinen Daphne ja komea Simon jäänsinisine silmineen ovat upea pari myös itsensä mielestä. Ja sitten tarjolla onkin tunteiden räiskyntää ja erotiikkaa, kun nuorikko ja sulhanen tutustuvat toisiinsa. Harmi vain, että Simonin ongelmallinen isäsuhde varjostaa tuoretta avioliittoa tarpeettoman paljon.

Ehtaa viihdettä Salainen sopimus tarjoaa, ja romanttisten historiallisten tarinoiden rakastajille tämä on varmasti oiva valinta. Kustantajan sivuilta löytyvä luonnehdinta Bridget Jones kohtaa Jane Austenin on siinä mielessä osuva, että 1800-luvulle sijoittuvassa tarinassa on modernia twistiä ja Daphne on asenteineen monin tavoin omaa aikaansa tuulettava hahmo. 

Juoni  on genreodotusten mukainen eikä tarjoa suuria yllätyksiä – ellei sellaiseksi lasketa sitä, että Daphne päättää hankkia perheeseen lapsen miehensä vastustuksesta huolimatta. Toiminta on eettisesti vähintäänkin kyseenalaista, ja kyseenalaisena pidän myös sitä, miten asioita hoidetaan varsinkin tarinan alkupuolella nyrkkien avulla. Nämä piirteet eivät ainakaan minua ilahduta.

Julia Quinnin sarja on ilmeisesti noussut suureen suosioon ja päätynyt myös Netflix-sarjaksi, jota en ole katsonut. Suosiota en ihmettele, sillä vetävä tarina on helppolukuinen ja nokkela dialogi vie sekin tarinaa lennokkaasti eteenpäin. 

Salaisesta sopimuksesta kirjoittaa myös Sivuhenkilö.

Helmet 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan.

Keski-kirjastot 2021: 12. Kirjassa on onnellinen loppu – tämän uskaltanee paljastaa, sillä romanttisessa viihteessä tätä voi odottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...