Siirry pääsisältöön

Julia Quinn: Salainen sopimus – Bridgerton

Daphne liikkui hiljaisuudessa kohti Simonia, ja viileä tuuli tuntui miellyttävältä täyteen ahdetun tanssisalin seisovan ilman jälkeen. Illassa kaikui kevyttä mutinaa, josta saattoi päätellä, etteivät he olleet terassilla kaksin, mutta himmeässä valaistuksessa Daphne ei nähnyt ketään muuta. Muut vieraat olivat selvästi päättäneet eristäytyä pimeisiin nurkkiin. Tai ehkä he olivat laskeutuneet portaat puutarhaan ja istuivat penkeillä terassin alapuolella.

Julia Quinn: Salainen sopimus
Bridgerton-sarjan 1. osa
Tammi 2020
alkuteos The Duke and I 2000
suomentanut Laura Liimatainen
360 sivua

Romanttisen viihteen ystäviä hellitään nyt Bridgerton-sarjalla, jonka ensimmäinen osa, Salainen sopimus, ilmestyi viime vuonna. Toinen osa, Yllättävä rakkaus, on juuri ilmestynyt, ja lisäksi tänä vuonna saadaan suomeksi vielä kolme muuta osaa. Luettavaa siis riittää.

Tässä sarjan avausosassa tutustutaan Daphne Bridgertoniin, joka alkaa olla väsynyt siihen, että sopiva sulhanen pitäisi löytää ja mieluiten mahdollisimman pian. Tanssiaisissa Daphne törmää herttua Simon Baskettiin, joka puolestaan yrittää pakoilla innokkaita äitejä, jotka näkevät Simonissa tavoittelemisen arvoisen vävykokelaan. Kaksikko päättää yhdistää voimansa ja solmia sopimuksen, joka suojelee molempia innokkailta tavoittelijoilta.

Kovin yllättävää ei ole, että parivaljakko huomaa ennen pitkää olevansa naimisissa. Yllätys ei ole sekään, että kaunis ruskeasilmäinen Daphne ja komea Simon jäänsinisine silmineen ovat upea pari myös itsensä mielestä. Ja sitten tarjolla onkin tunteiden räiskyntää ja erotiikkaa, kun nuorikko ja sulhanen tutustuvat toisiinsa. Harmi vain, että Simonin ongelmallinen isäsuhde varjostaa tuoretta avioliittoa tarpeettoman paljon.

Ehtaa viihdettä Salainen sopimus tarjoaa, ja romanttisten historiallisten tarinoiden rakastajille tämä on varmasti oiva valinta. Kustantajan sivuilta löytyvä luonnehdinta Bridget Jones kohtaa Jane Austenin on siinä mielessä osuva, että 1800-luvulle sijoittuvassa tarinassa on modernia twistiä ja Daphne on asenteineen monin tavoin omaa aikaansa tuulettava hahmo. 

Juoni  on genreodotusten mukainen eikä tarjoa suuria yllätyksiä – ellei sellaiseksi lasketa sitä, että Daphne päättää hankkia perheeseen lapsen miehensä vastustuksesta huolimatta. Toiminta on eettisesti vähintäänkin kyseenalaista, ja kyseenalaisena pidän myös sitä, miten asioita hoidetaan varsinkin tarinan alkupuolella nyrkkien avulla. Nämä piirteet eivät ainakaan minua ilahduta.

Julia Quinnin sarja on ilmeisesti noussut suureen suosioon ja päätynyt myös Netflix-sarjaksi, jota en ole katsonut. Suosiota en ihmettele, sillä vetävä tarina on helppolukuinen ja nokkela dialogi vie sekin tarinaa lennokkaasti eteenpäin. 

Salaisesta sopimuksesta kirjoittaa myös Sivuhenkilö.

Helmet 2021: 5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan.

Keski-kirjastot 2021: 12. Kirjassa on onnellinen loppu – tämän uskaltanee paljastaa, sillä romanttisessa viihteessä tätä voi odottaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii