Siirry pääsisältöön

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä

Pelko kasvoi joka päivä. Joka päivä tuli aamu, päivä, ilta ja yö ja sitten sama uudelleen. Päivät pysyivät paikoillaan ja liikahtamatta. Istuin tai seisoin kauniissa kodissamme tai kuljin ikkunasta ikkunaan. Eikä mitään tapahtunut. Jyrki Jämsen ei soittanut, ei työvoimatoimiston virkailija eikä kukaan, vanha kotimme pysyi paikoillaan samalla tavalla kuin päivät, se vain oli siellä, se oli tyhjä ja siellä oli hiljaista.

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä
Tammi 2021
325 sivua

Annamari Marttisella on taito kirjoittaa tavallisista ihmistä samaistuttavasti ja tarjoamalla ikään kuin ikkunan henkilön elämään ja arkeen. Sen osoittaa myös Häiriömerkintä, jonka päähenkilö Karoliina ajautuu vähä vähältä koti taloudellista katastrofia.

Alussa kaikki on hyvin. Karoliina työskentelee autosihteerinä ja hankkii itselleen ja joka toinen viikko luonaan asuvalle tyttärelleen uuden kodin. Siitä tulee unelmien koti, ja heti alkajaisiksi asunnon keittiö revitään alas ja tilalle rakennetaan uusi.

Ongelmana on vain se, että vanha koti ei kiinteistönvälittäjän vakuutteluista huolimatta menekään kaupaksi. Huoli kasvaa ja kasvaa, kun asuntonäyttöihin ei tule ketään ja Karoliinan pitää kuukausien ajan huolehtia kahden asunnon lainoista ja vastikkeista sekä uuden asunnon remonttikuluista. Pienesti väreillyt pelko kasvaa suureksi viimeistään siinä vaiheessa, kun Karoliina irtisanotaan työstään autosihteerinä. Ei ole työpaikkaa eikä palkkaa, mutta on kaksi asuntoa ja auto, syödäkin pitäisi.

Seurasin sivusta miten pinta, jolla seisoin, kallistui. Kallistuminen oli hidasta, mutta pysähtymätöntä, ja joka päivä tunsin sen pienen, karmean liikkeen, vaikka sitä ei pystynyt näkemään.

Kaiken keskellä Karoliina jää hyvin yksin. Hänen on vaikea myöntää itselleen, saati muille, kuinka suureksi ongelma vähitellen kasvaa. Hän etsii ja löytää tilanteeseen pikaratkaisuja, jotka vain syventävät kuilua, johon hän on putoamassa. Lukijana Karoliinan ahdinkoa seuraa huoli rinnassa, hyvää toivoen – ja samalla tietäen, että helppoa ulospääsyä ei ole. Taivaalta ei sada mannaa, vaikka Karoliina kuinka toivoo.

Kiinnostavaa on se, miten Karoliinalle tuntuu olevan ahdingon keskellä hirvittävän tärkeää se, että hänelle ei tule maksuhäiriömerkintää. Se on ikään kuin hukkuvan viimeinen oljenkorsi, merkki siitä, että tilanne ei ole vielä lohduton – vähän niin kuin alkoholin ongelmakäyttäjä sanoo juomisensa olevan hallinnassa, jos pystyy vielä hoitamaan työnsä ja asiansa.

Häiriömerkintä on ravisteleva ja paikoin jopa ahdistava romaani siitä, mitä tapahtuu, kun taloudellinen turvallisuus katoaa. Ahdistavuus ei ole huono asia vaan osoittaa, kuinka tarkkanäköisesti ja todentuntuisesti Marttinen kirjoittaa Karoliinan ahdingosta. Karoliinan yksinäisyys ja kehää kiertävät ajatukset koskettavat, ja hänen toivoisi saavan apua. Realistiseen otteeseen kuuluu se, että helppoa ratkaisua Marttinen ei tarjoa, ja hyvä niin.

Kasvavaa ahdinkoa ja Karoliinan päänsisäistä myrskyä korostetaan myös kerronnan keinoin. Pitkät virkkeet kasvattavat syöksykierrettä ja luovat kuvan hätääntyneen ihmisen ajatuksista, jotka pyörivät lähinnä yhden asian, rahanpuutteen, ympärillä.

Häiriömerkintä on havainnollinen romaani siitä, mitä taloudellisen tilanteen romahtaminen ihmiselle tekee. Se osoittaa, kuinka yksin ihminen voi rahahuoliensa keskellä jäädä ja kuinka pitkään lumipallo voi kasvaa, ennen kuin tilanne todella räjähtää käsiin. Ja kaiken keskellä on yksilö, ihminen, joka laskee päiviä ja tunteja seuraavaan tuloerään, jonka tietää katoavan taivaan tuuliin saman tien. Ja joka hetki pinta kallistuu enemmän, pelko kasvaa.

Helmet 2021: 11. Kirja kertoo köyhyydestä. 

Keski-kirjastot 2021: 24. Kirjassa esiintyy jokin juhlapäivä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok