– Hän katsoi minua kuin kukaan ei olisi koskaan ennen puhutellut häntä, ja hän nyökkäsi. Tällä tavalla, äiti nyökkäsi lyhyesti. – Ja sitten se katse. Äiti värähti. – Se oli terävä kuin veitsi. Ja siinä se oli. Se hetki. Hetki, joka muutti kaiken. Minä näin hänet ja hän näki minut, ja jostain syystä hän päätti aloittaa kaiken tämän. Hän päätti tehdä minusta uhrinsa.
Lisa Jewell on vaivihkaa noussut mielessäni kirjailijaksi, jonka teokset haluan ennemmin tai myöhemmin lukea tai kuunnella: olen kolmesta tähän saakka suomennetusta teoksesta kaksi kuunnellut äänikirjoina. Äänikirjoina vetävät jännitysromaanit tuntuvatkin toimivan varsin hyvin. Tosin täytyy sanoa, että Joka askel jonka otat tuntui alkuun vähän haastavalta, koska henkilögalleriasta ei aivan heti päässyt perille. Siinä kohtaa mietin, josko painettu kirja olisi toiminut äänikirjaa paremmin.
Joka tapauksessa Joka askel jonka otat on Jewellin edellisten tapaan juonivetoinen tarina, joka houkuttelee mukaansa. Alkuteoksen nimi Watching You on kuvaava: aika moni tarinan henkilöistä tuntuu tavalla tai toisella tarkastelevan muita.
Tapahtumat sijoittuvat Bristoliin. Siellä naapurustoa järkyttää traaginen tapahtuma: alueella on tapahtunut murha. Rauhanomainen elo horjahtaa pahasti, ja lopulta tapaus koskettaa hyvin monia. Salaisuudet paljastuvat, kun tutkinta etenee, ja vähä vähältä keritään auki, mitä naapurustossa tapahtui muutama päivä ennen surmatyötä ja toisaalta miten tapahtumat parinkymmenen vuoden takaa vaikuttivat murhenäytelmään.
Romaanin keskeinen henkilö on Joey, joka on hiljattain muuttanut Bristoliin tuoreen aviomiehensä kanssa. Matalapalkkaisia väliaikaistöitä tekevä nainen asettuu asumaan veljensä ja tämän raskaana olevan vaimon luokse ja ihmettelee, miten Jack päätyikin yhteen juuri Rebeccan kanssa, johon Joey ei tunnu onnistuvan luomaan luontevaa suhdetta.
Joey kohtaa sattumalta charmantin rehtorin, Tom Fitzwilliamin, ja hullaantuu tähän. Ylistetyn rehtorin julkisivun taakse kätkeytyy kuitenkin jotain omituista, ja kotona on kohtuullisen kolkko tunnelma. Vaimo painuu ajoittain apatiaan ja poika Freddie tarkkailee naapurustoa.
Freddie tutustuu Jennaan, jonka äiti on varma, että meneillään on jonkinlainen laajamittainen vakoilusalaliitto. Äiti notkuu yökaudet netissä hakemassa vahvistusta harhaluuloilleen ja vahtii itse naapurustoa narauttaakseen vakoilijat. Samaan aikaan Jenna on huolissaan ystävästään ja suhtautuu epäluuloisesti Tomiin, josta hän haluaa tietää enemmän. Kun Tomin poika Freddie kokee, että häneltä salataan jotain tärkeää, saa Jenna hänestä oivan kumppanin selvittelyynsä.
Teos on rakennettu nokkelasti siten, että periaatteessa kuka tahansa voi olla epäilty. Jännite säilyy pitkään ja houkuttaa pysymään tarinan parissa. Aikansa vie sekin, että selviää, kuka on kuollut – tämäkin lisää kiinnostusta vetävää tarinaa kohtaan.
Jewell osaa kirjoittaa tavalla, joka saa tarinan heräämään mieleen voimakkaan visuaalisesti. Sopivan yksityiskohtainen kuvaus synnyttää mielikuvia bristolilaisesta asuinalueesta kiinnostavine henkilöineen, enkä lainkaan ihmettelisi, jos tarinasta tehtäisiin jonain päivänä elokuva tai tv-sarja.
Kiinnostava tässäkin Jewellin teoksessa on myös psykologinen ulottuvuus. Tarinan äärellä tulee miettineeksi muun muassa ammatillista etiikkaa ja sitä, miten vahingollisesti ihmiset voivat toisiaan kohtaan toimia.
Joka askel jonka otat muualla: Leena Lumi, Kirjasähkökäyrä ja Kuunnellut äänikirjat.
Helmet 2021: 31. Jännityskirja tai dekkari.
Aloitan tästä kirjasta osallistumisen myös Keski-kirjastojen lukuhaasteeseen, joka löytyy täältä. Joka askel jonka otat menee kohtaan 7: kirjassa tapahtuu rikos.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!
Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.