Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Tähtien antaja

Margery ja Alice istuivat kuistin ylimmällä portaalla huitoen kärpäsiä ja katsellen kuuman ilman väreilyä tomuisen tien yllä. Hevoset oli pesty ja päästetty vapaaksi tarhaan, ja molemmat naiset joivat kahvia, oikoivat jäykkiä jäseniään ja yrittivät raapia kasaan energiaa merkitäkseen päivän lainat ja palautukset lainauskirjaan.

Jojo Moyes: Tähtien antaja
Gummerus 2020
alkuteos The Giver of Stars
suomentanut Heli Naski
448 sivua
äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 15 h 3 min

Jojo Moyes tekee uudenlaisen aluevaltauksen historiallisella romaanillaan Tähtien antaja, joka perustuu todelliseen ilmiöön: Yhdysvalloissa syntyi 1930-luvulla ratsastavien kirjastonhoitajien ammattikunta, joka vei kirjoja ratsain syrjässä asuvien lukijoiden saataville. 

Ratsastavien kirjastonhoitajien joukko syntyy myös Kentuckyyn. Sinne on vanhalta mantereelta saapunut nuori Alice, joka on lähtenyt matkalle valtameren ylitse hurmaavan amerikkalaismiehen houkuttamana. Tuore avioliitto ei kuitenkaan vastaa odotuksia, eikä sitä myöskään tee pikkukylä Kentuckyssä. Kun kirjasto etsii vapaaehtoisia, tarttuu Alice innolla tilaisuuteen – onhan kirjastotyö mahdollisuus päästä irtautumaan kodin tukalasta ilmapiiristä.

Kirjaston kantava voima on Margery, joka elää epäsovinnaisesti ja viis veisaa ympäröivän yhteisön mielipiteistä. Naisen tausta seuraa tiiviissä yhteisössä mukana, eikä Margeryn anneta unohtaa asemaansa. Alice ja Margery ystävystyvät, ja voimakas ystävätär on Alicelle kullankallis, kun tilanne kotona alkaa entisestään vaikeutua.

Margery, Alice ja muut kirjaston työntekijät Izzy, Beth ja Sophia rikkovat monenlaisia normeja ja ovat oman aikansa edelläkävijöitä. Kun monen kyläläisen mielestä naisen paikka on kotona, nousevat kirjaston naiset ratsaille ja matkaavat yksinään asiakkaidensa luokse. Mukanaan he vievät kirjallisuutta, jonka konservatiivit pelkäävät tuovan mukanaan turmiota. Selvää on, että tilanne kärjistyy lopulta hankalaksi.

Kiertävät kirjastonhoitajat on aiheena kiinnostava ja Moyes rakentaa kiinnostavan kuvan 1930-luvun nurkkakuntaisesta yhteisöstä, jossa moni pelkää maailman muuttumista ja on valmis tekemään paljon pitääkseen maailmanmenon entisellään. Kohtuuttomuus ja kohtuullisuus, moraalinvartijan oma moraalittomuus ja hyväntekijyys asettuvat vastakkain tavalla, joka pitää kiinnostusta yllä.

Loppua kohden romaani vajoaa mielestäni tarpeettoman sentimentaaliseksi. Romantiikkaa ja kliseisyyttä on tarjolla makuuni vähän turhan paljon, ja jossain määrin kokonaisuus tuntuu liian venytetyltä. Parasta Moyesia tämä ei minusta ole, olen enemmän pitänyt kirjailijan aikaisemmista, nykyaikaan sijoittuvista romaaneista. Omassa genressään Tähtien antaja on kuitenkin hyvin rakennettu enkä ihmettele sen saamaa suosiota. 

Tähtien antajasta muualla: Kirjavinkit ja Kirjanmerkkinä lentolippu.

Helmet 2021: 29. Kirjan henkilön elämä muuttuu.

Kommentit

  1. Kiitos kiinnostavasta kirjan esittelystä. Katselin kirjaa kirjakaupassa ennen joulua ja kiinnostuin tästä sisällöstä niin että ostin kirjan joululahjaksi tyttärelleni. Eli sieltä se tulee minullekin lukuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Anneli. Kiintoisan tarinan saat luettavaksi.

      Poista
  2. En ole tainnut aikaisemmin lukea Jojo Moyesin teoksia, mutta tämä vaikuttaa kiinnostavalta. Kiitos mielenkiintoisesta kirja esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Minä olen pitänyt enemmän Moyesin nykyaikaan sijoittuvista kirjoista mutta toisaalta moni on tästäkin pitänyt paljon.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok