Siirry pääsisältöön

Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko

"Päivän toinen odottamaton seikka tapahtuu juuri silloin, kesken tuon viikon merkittävimmän keskustelun, jonka lopputulema määrittelee paikkani ja osallisuuteni historian kulkuun ainakin seuraavan kahden kuukauden ajan. Liian pieneen raitapaitaan sullottu jätkä, Taneli, avaa suunsa ja toden totta, ääntähän sieltä tulee:
- Mä voin lähteä mukaan, se virkahtaa."
Olen niin äimistynyt, etten saa kurkusta kuuluville pihaustakaan. Vesitornin korkuinen poika haluaa lähteä kanssani veneeseen kokonaiseksi päiväksi."
Nelli Hietala:
Miia Martikaisen kärsimysviikko
(Karisto 2016)
161 sivua
Nelli Hietalan nuortenromaani Miia Martikaisen kärsimysviikko kertoo nimensä mukaisesti Miia Martikaisesta, joka joutuu vastentahtoisesti viettämään kesäviikkoa mökillä (eli työleirillä) vanhempiensa kanssa. Kirjan nimestä huolimatta kyseessä ei kuitenkaan varsinaisesti ole mikään kärsimysviikko, sillä muutaman sattumuksen seurauksena nuortenromaanin minäkertoja ei joudukaan viettämään koko viikkoa Siperiaa muistuttavalla työleirillä vaan pääsee kuin pääseekin ihmisten ilmoille. Koko kesän keikauttava sattuma on myrsky, jonka seurauksena mökkirantaan ajautuu Taneli isänsä kanssa. Miia ja Taneli päätyvät omaan seikkailuunsa, kun he lähtevät hakemaan veneeseen bensaa ja jäävät vuorokauden ajaksi kaupunkiin.

Miia on tavallinen nuori nainen tavallisine haaveineen. Epätavallista sen sijaan on se, että hänen perheeseensä kuuluu tytön itsensä lisäksi kaksi äitiä. Sitä ei kuitenkaan liiaksi alleviivata vaan ennemminkin tuodaan esille se, että elämä on tavallista teini-iän kiemuroineen riippumatta siitä, millaiset vanhemmat on sattunut saamaan.

Miia Martikaisen kärsimysviikko on rennolla, menevällä tyylillä kirjoitettu ja sen verran sujuva, että sen lukee yhdessä illassa. Niinpä kirjaa voi mainiosti suositella vähän lukeneelle nuorelle, joka haluaa lukea itsensä ikäisten elämästä. Pari kesäpäivää Miia Martikaisen elämästä kuvataan niin elävästi, että rohkenen väittää, että vähemmän kirjojen parissa viihtyvä saattaa yllättää itsensä ja viihtyä Miian edesottamusten parissa. Tuija Lehtisen tuotannon ystäville Hietalan nuortenromaani voi olla ilahduttava löytö.

Helmet 2016 -listalla tämä nuortenkirja sopii mainiosti kohtaan 7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani - maalla ja kaupungissa" sopiva kirja.

Kommentit

 1. Kyllä, juuri Lehtisen nuortenkirjojen lukijoille tämä voisi olla todella hyvä kirja! Minä tykkäsin tästä, kirjassa oli hyvä tunnelma, ja varmasti tässä on nuorille hyvää kesälukemista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesälukemiseksi nuorille - ja vanhemmillekin - tätä voi kyllä suositella. :)

   Poista
 2. Onpas hauskan kuuloinen kirja. Minulla on nuortenkirjojen luku jäänyt vähemmälle viime aikoina, mutta koetan tsempata sillä saralla kesän aikana. Tämä voisi olla hyvä lukupinon keventäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukupinon keventäjäksi tämä sopii oikein hyvin!

   Poista
 3. Minullakin tämä odottaa hyllyssä, sopivaksi välipalaksi ajattelin lukea paksumpien välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistuvan viihdyttävä välipala tämä kyllä on. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…