Siirry pääsisältöön

Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet

Anna minun valmistaa kaikki sinua varten, Sol: rakentaa näyttämö ja avata esirippu, jotta voit ajatuksissasi asettua viereeni ja olla kanssani tässä hetkessä. Sanoit kerran, että kirjoittaminen on matkaamista äärettömien etäisyyksien taakse. Näillä sanoilla siirrän sinut luokseni ajan ja paikan poikki. 

Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet
Teos 2020
äänikirjan lukija Elina Varjomäki
kesto 11 t 38 min

Kuunpäivän kirjeet oli kuuntelussani samaan aikaan, kun uutisissa raportoitiin Kanadan hirmuhelteistä ja Kyproksen maastopaloista, jotka ovat seurausta helleaallosta. Suomessa kesäkuu 2021 oli mittaushistorian lämpimin, ja nyt, kun tätä tekstiä kirjoitan, on elohopea pyörinyt päiväkausia kolmenkymmenen asteen tuntumassa. Hellepäiviä on ollut peräkkäin jo lähes kolme viikkoa. 

Vaikka lapsuuden kesinä paistoi aina aurinko, tällaista ei ollut. Lämmöstä ja valosta nauttimisen keskelle hiipii väkisin varjoja ja huolta: Kuinka paljon ilmastonmuutos vaikuttaa säähämme? Minkälaisessa ilmastossa elämme kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Entä minkälainen maapallomme on sadan vuoden kuluttua?

Yhdenlaisen skenaarion esittää Emmi Itärannan romaani Kuunpäivän kirjeet, joka sijoittuu 2100-luvulle ja esittää maailman hyvin toisenlaisena kuin sen nyt tunnemme. Avaruusmatkailu on arkipäivää, planeetat ovat vierailukohteita siinä, missä nykyään eri maat ja maanosat. Matkanteko tosin kestää planeettojen välillä kauan.

Elämisen edellytykset Maassa ovat heikentyneet niin, että sinne ovat jääneet lähinnä ne, joilla ei ole vaihtoehtoja. Jotka pääsevät pois, lähtevät pois. Moni suuntaa Marsiin, siellä kun voi tarinan nykyhetkessä kehittyneen teknologian ansiosta elää. Uudet planeetat eivät kuitenkaan vie pois menneisyyttä: moni potee ikävää Maahan, vaikkei siellä olisi koskaan asunutkaan.

Maassa on aikanaan asunut Lumi Salo, romaanin päähenkilö. Hän on parantaja, jonka taidot vievät häntä matkoille avaruudessa samaan aikaan, kun vanhemmat ovat joutuneet jäämään Maahan. Sinne Lumikin tosin kaipaa, ja samaan aikaan hän kaipaa puolisoaan Sol Uriartea, jolle hän kirjoittaa viestejä kertoakseen, mitä kaikkea tapahtuu tämän ollessa pois. Kun Lumi on henkinen ja kulkee sielueläin mukanaan, perustaa Sol uskonsa tieteeseen ja tutkimukseen.

Sol tosiaan on poissa, jossain. Eikä kukaan tunnu tietävän, missä. Kun Lumi selvittää puolisonsa kohtaloa, selvittää hän samalla menneisyyttä, josta hän on tiennyt vähemmän kuin on uskonut. Missä kaikessa Sol on ollut mukana? Mikä yhteys Solilla oli Vivianiin, joka opasti Lumin parantajaksi? Mikä on salaperäinen ympäristöjärjestö, jota terroristiseksi syytetään?

Kuunpäivän kirjeet on alakuloinen, osin lohdutonkin kuvaus siitä, mihin saatamme olla matkalla. Siihen sisältyy ajatus, että ratkaisut eivät ole yksinkertaisia ja että hyväkin tarkoitus saattaa johtaa väärään suuntaan. Eikä ihminen ole paljon virheistään oppinut.

En tiedä, miksi yllätyin. Tuholaiset ovat liftanneet ihmisten mukana uusille saarille ja mantereille siitä lähtien, kun opimme ylittämään sellaisia etäisyyksiä. Miksi avaruus olisi poikkeus? Jätämme jälkiä kaikkialle, minne menemme. Supermarketin logolla varustetun muovikassin meren syvänteeseen, puoliksi mutaan hautautuneen virvoitusjuomatölkin korkealle vuorelle, kaatopaikallisen ongelmajätettä kuun luunvalkoisen tomun keskelle.

Romaani tuo tarkkanäköisesti esille tämänhetkisiä haasteita sijoitettuna reilun sadan vuoden päähän. Sen sivuilta rakentuu tulevaisuus, joka on hyvinkin kuviteltavissa oleva ja ehkä siksi niin pelottava. Ja juuri siksi jokaisen pitäisi Kuunpäivän kirjeet lukea: se osoittaa yhden mahdollisen suunnan, jos emme aktiivisesti pyri muuttamaan maailmaa. Se muistuttaa, että emme ole irrallamme luonnosta vaan osa sitä, ja vaikuttava tarina jättää lukijaan jälkensä.

Emmi Itäranta on jälleen luonut teokseensa maailman, joka toimii yksityiskohtiaan myöten. Tarinan tummasävyisyydestä huolimatta kerronnassa on ilmavuutta ja kauneutta, joka lohduttaa. 

Kuunpäivän kirjeistä muualla: Kirjakko ruispellossa, KirjamiesOksan hyllyltäKirjapöllön huhuiluja, Kirjavinkit ja Paljon melua kirjoista.

Helmet 2021: 50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.

Kommentit

  1. Itäranta on vielä kokematta, mutta haluaisin lukea ainakin Teemestarin kirjan. Tämäkin vähän kiinnostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tutustua. Pidin kovasti Kudottujen kujien kaupungista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii