Siirry pääsisältöön

Nelli Hietala: Maailmanlopun kahvila

Nyt kun asiaa tarkemmin ajatteli, Aurelia malttoi tuskin odottaa, että pääsisi erakoitumaan tätinsä valtavaan kartanoon. Mitä vähemmän hänen tarvitsi ajatella muiden ihmisten perheitä, poikaystäviä, lapsia, työpaikkoja, remontteja, puutarhoja, ravintolaillallisia ja lomamatkoja, sen parempi. Henni-serkku oli kunnostanut kartanon länsisiiven itseään varten. Aurelia asettuisi sinne. Mahdollisimman kauas koko maailmasta. Toivon mukaan paikasta ei löytyisi sen paremmin wifiä kuin 5G:täkään. 

Nelli Hietala: Maailmanlopun kahvila
Karisto 2021
197 sivua
äänikirjan lukija Maiju Saarinen
kesto 6 t 43 min

Nelli Hietalan romaani Maailmanlopun kahvila on viihteellinen romaani, jonka päähenkilö on hieman alle nelikymppinen Aurelia. Hän on työtön sinkku, joka matkaa Anni-tätinsä luokse syrjäseudulle, koska muutakaan tekemistä ei ole. Aurelia kuvittelee päätyvänsä auttelemaan raihnaista tätiään, mutta todellisuus onkin vähän toisenlainen.

Aurelia haluaisi elämältään enemmän kuin mitä sillä on ollut tähän saakka tarjota. Toivelistan kärjessä on oma lapsi, ja kun sopivaa puolisoa ei tunnu löytyvän, on Aurelia valmis hankkimaan lapsen yksin. Hän metsästää otollisia hetkiä, mutta samaan aikaan pitäisi vielä löytyy sopiva hedelmöittäjä. Tädin kartanolla majailevasta remonttiporukasta voisi ehkä löytää jonkun sopivan – vai voisiko?

Lisääntymispohdintojen ohella Aurelian mieltä kutkuttaa kartanon historia kummituksineen. Erityisesti Aureliaa kiehtoo kartanon entisen puutarhurin nuorena kuollut vaimo, joka tuntuu vihjailevan Aurelialle jotain. Vihjeitä nainen tulkitsee mielellään, sillä jonkinlainen henkisyys ja tarot-kortit ovat olennainen osa arkea muutenkin.

Kepeään menoon liittyy myös vakavampaa pohdintaa. Sinkkunaisen lapsihaaveet ja eräänlainen kokemus siitä, että elämä ei ole mennyt aivan toiveiden mukaan, pohdituttavat. Samoin mieleen jää kritiikki sitä kohtaan, miten maaseutua ihannoidaan mutta elämisen mahdollisuudet maalla kaventuvat koko ajan.

Maailmanlopun kahvila on viihdyttävää kesälukemista. Hietalan kädenjälki on lennokasta ja Aurelian hahmo on kiinnostava. Tarina jää sillä tavalla sopivasti avoimeksi, etten voi olla pohtimatta, josko Aurelian tarina saisi jossain kohtaa jatkoa.

Maailmanlopun kahvilasta muualla: Kirjavinkit, Kasoittain kirjoja ja Kirjakaapin avain.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii