Siirry pääsisältöön

Saara Turunen: Järjettömiä asioita

Mutta silti kaikki tapahtunut pyörii joskus mielessäni ja pohdin, olenko sittenkin syyllistynyt virheeseen. Ja usein kun ajattelen näitä asioita ja tuota tyttöä, joka joutui väistymään tieltäni, sekä omaa tilannettani, sitä miten paljon lopulta voisin olla mieheni kanssa, koska haluaisinhan asua myös kotimaassani ja jatkaa työtäni taiteen parissa, alkaa omatuntoni kolkuttaa, ehkä siitä syystä että ymmärrän ratkaisuni olevan jollakin tapaa huono, että siinä on jotakin hyvin järjetöntä. Mutta en voi tälle kaikelle mitään, ja se johtuu siitä, että näillä asioilla ei ole järjen kanssa mitään tekemistä.

Saara Turunen: Järjettömiä asioita
Tammi 2021
äänikirjan lukija Krista Kosonen
kesto 10 t 37 min


Saara Turunen on vähitellen noussut niiden kirjailijoiden joukkoon, joiden kirjat kipuavat aina lukulistalle. Lukulistalle kiipesi myös Järjettömiä asioita (Tammi 2021), jonka päähenkilö on Saara Turuselta vaikuttava nainen. Nainen matkaa opiskelemaan Barcelonaan, kohtaa miehen ja rakastuu. Seuraa elämää kahdessa maassa, kahdessa kulttuurissa, ja tasapainoilua sen suhteen, mitä haluaa ja voi olla, mitä haluaa ja voi tehdä. 


Tarinassa tapahtuu kyllä, paljonkin, mutta jostain syystä tapahtumat eivät jää päällimmäiseksi mieleen. Ennemminkin mieleen jäävät pienet ja samalla hämmentävällä tavalla kuitenkin suuret asiat: sattumukset ja yksityiskohdat, joita kuvataan tarkkanäköisesti ja malttaen pysähtyä hetkiin. Kerronnassa on lakonisuutta, jossa on jotain hyvin viehättävää. Mieleen jää vahvana päähenkilön mietteliäs katse. 


Jokin Järjettömissä asioissa resonoi voimakkaasti. Vaikka minäkertojan elämäntilanne on monin tavoin erilainen kuin omani, on hänen ajatuksissaan jotain hyvin tunnistettavaa ja samaistuttavaa. Kukapa ei olisi puntaroinut tunteitaan ja valintojaan elämänsä varrella?


Kuunnellessani romaania halusin ryhtyä dialogiin kertojan kanssa, ja koska dialogi olisi käynyt kovin yksipuoliseksi, ajauduin ajatusteni vietäväksi.  Huomasin ajattelevani tarinaa myös silloin, kun en ollut sen äärellä, ja pari kertaa olin puhua kirjan tapahtumista aivan kuin ne olisivat olleet todellisia. Kuka tietää, paljonko tarinassa on totuutta mukana, mutta sen tiedän varmasti, että Saara Turunen on entistä vankemmin niiden kirjailijoiden joukossa, joiden uusia teoksia odotan innolla. Joko saa alkaa odottaa seuraavaa?

Kommentit

  1. Turusen tyylissä (ja ajatuksissa) on kyllä jotain hyvin tenhoavaa. Itse olen lukenut vain Sivuhenkilön, josta pidin kovasti ja kuitenkaan en osaa esim. eritellä, mikä siinä kolahti. Tämäkin kiinnostaa kovasti ja vaikuttaa siltä, että niitä kiintoisia ajatuksia on tässäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Hämmentävää, miten vaikea on analysoida, mikä Turusen tyylissä viehättää. Varmasti ainakin se, miten kiintoisia ajatuksia kirjoissa on ja miten ne houkuttavat päänsisäiseen dialogiin.

      Poista
  2. Tämän haluan ehdottomasti lukea. Turunen on minulle uusi tuttavuus, en ole vielä lukenut häneltä mitään.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii