Siirry pääsisältöön

Ian McEwan: Rannalla

He olivat nuoria, korkeasti koulutettuja ja hääyönään molemmat ensikertalaisia ja he elivät aikana, jolloin keskusteleminen seksuaalisista vaikeuksista oli peräti mahdotonta. Vaikka eihän se koskaan helppoa ole. He istuutuivat illallispöytään 1700-luvun tyylisen majatalon pikkuruisessa olohuoneessa. Viereisessä huoneessa, jonka ovi oli auki, näkyi kapeahko kahdenmaattava pylvässänky ja sen puhtaan valkoinen päiväpeite oli pingoitettu niin hämmästyttävän sileäksi, ettei olisi uskonut ihmiskäden moiseen kykenevän.
Ian McEwan: Rannalla
Otava 2007
Alkuteos On Chesil Beach
Suomentanut Juhani Lindholm
191 sivua
Äänikirjan lukija Jussi Puhakka
Kesto 4 t 9 min
Rannalla-romaanin päähenkilöt ovat Edward ja Florence, jotka ovat menevät naimisiin. On vuosi 1962, sodanjälkeinen aika ja uudenlaisen vapautumisen aika. Edwardille ja Florencelle vuosi 1962 merkitsee paitsi avioliittoon astumista, myös kokonaan uutta elämänvaihetta, lupausta parisuhteesta, yhteisestä kodista ja uudenlaisesta elämästä. Taakse ovat jäämässä lapsuudenperheet ja -kodit, tilalle astuvat aikuiselämän ilot ja surut.

Naimisiin meneminen sisältää valtavasti latausta. Seksuaalinen vapautuminen tekee tuloaan ja tiukoista säännöistä irtautuminen on jo näkyvissä. Nuoripari elää hetkessä, jossa traditiot ovat läsnä mutta jossa uusi, moderni maailma jo koputtelee ovella. He haluavat tietenkin olla nuoria ja moderneja, uuden ajan kasvatteja. Mutta mihin kaikkeen vapaus riittää? Miten paljon perinteistä voi irtautua?

Ajan säädyllisyyden vaatimukset ovat aiheuttaneet sen, että ennen avioliittoa Florence ja Edward ovat pidättäytyneet lähemmästä kanssakäymisestä ja tyytyneet suudelmiin ja koskettelemiseen. Ei ihme, että hääpäivän ilta on täynnä latausta. Edward on pidätellyt kiihkoaan ja odottanut hääyötä lähes epätoivoisesti. Florencen sisällä taas kuohuu päinvastaisesta syystä: hän pelkää ja suorastaan kammoaa sitä, mitä on tulossa. Ajatuskin seksistä saa naisen voimaan pahoin, eikä hän saa kerrottua tuoreelle miehelleen, mitä pidättyväisen ulkokuoren alla piilee. Paljon sanottavaa kyllä olisi.

Tapahtuma-aikaan kuuluu se, että intiimeistä asioista ei juuri puhuta. Puhumattomuus puolestaan aiheuttaa sen, että tilanne karkaa käsistä eivätkä Florence ja Edward enää hallitse tapahtumia. Keskeinen kysymys on: mitä olisi tapahtunut, jos aika olisi ollut toinen?

Rannalla on upea romaani, jonka intensiivisyys vie mukanaan. Kertoja sukeltaa henkilöidensä mielenmaisemiin sortumatta osoittelemaan tai alleviivaamaan. Kuvaus on herkkää ja kaunista, ja kaiken yllä soi surumielinen sävel. Syntyykö se Florencen herkissä käsissä? Joka tapauksessa tarina jättää jälkeensä kaihoa ja tunteen, että kirjaa lukiessa on ollut jonkin suuren äärellä.

Järjellä ja tunteella -blogista löytyy runsaasti linkkejä muihin blogeihin. Kirjasta kirjoittavat myös ainakin Leena Laurila, Mari, essielina ja MannilainenKirsin Book Clubissa arvioidaan kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa.

Helmet 2019 -haasteessa Rannalla asettuu kohtaan 24: Sokkona hyllystä valittu kirja. Kirja valikoitui luettavakseni, kun silmät kiinni selasin Storytelin kirjahyllyä.

Kommentit

  1. Tämä on todella hieno kirja, jonka lukee kerta, kerran jälkeen uudestaan.

    ♥♥

    VastaaPoista
  2. Olenkohan joskus aloitellut lukea tätä, hmm. Alkaako tämä jotenkin niin, että pari on riidoissa? Vai mahdanko sekoittaa johonkin toiseen romaaniin. Kesken kirja ei minulla jäänyt siksi, etteikö olisi kiinnostanut, vaan muistaakseni tuli jokin äkkilähtö jonnekin.

    Joka tapauksessa tämä pitää lukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pari varsinaisesti riidoissa ole vaan tunnelma on ennemminkin jännittynyt. Tuo ylhäällä oleva sitaatti on muuten ihan alusta.

      Joka tapauksessa kannattaa lukea! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii