Siirry pääsisältöön

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala

"'Ai', sanoin ja katsoin kanin kastanjanruskeaa turkkia, valkoista häntää ja kahta pientä papanaa, jotka olivat pudonneet sen takapuolesta, ja ajattelin, että se tosiaan näyttikin pojalta.
'No mikä sen nimi voisi olla?' kysyin.
'Jumala', veli sanoi mahtipontisesti."
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
Tammi 2012
Alkuteos When God Was a Rabbit 2011
Suomentanut Aleksi Milonoff
325 sivua

Sarah Winmanin esikoisteos Kani nimeltä jumala jäi jo vuosia sitten mieleeni kiittävien arvioiden ja erikoisen nimensä takia. Kun bongasin romaanin kirjaston hyllystä, lähti se isompia miettimättä mukaani.

Romaanin päähenkilö ja minäkertoja on Elly, joka syntyy 1960-luvun lopulla essexiläisperheeseen Joen pikkusiskoksi. Joe on sisarelleen tärkeämpi kuin kukaan muu, ja juuri Joe hankkii Ellylle kanin, joka nimetään jumalaksi ja jolla on myöskin suuri merkitys Ellyn elämässä.
'Sanoinhan, että hankin sinulle oikean ystävän.'
'Se on kani!' sanoin ihastuksesta suunniltani.
Merkittävä henkilö Ellyn elämässä on myös koulukaveri Jenny Penny, joka osaa tehdä taikoja ja elää erilaisessa maailmassa kuin Elly. Vaikka vuodet vievät tytöt erilleen toisistaan, ovat he aina olemassa toisilleen.
Hän oli toisesta maailmasta, erilainen. Mutta niin olin minäkin, salaa. Hän oli puuttuva palaseni, vastakappaleeni.
Romaani on eräänlainen kasvutarina, kuvaus Ellyn elämästä lapsuudesta aikuisuuteen saakka. Ensimmäinen osa kattaa ajanjakson lapsuusvuosista 1990-luvulle, kun sisarukset jättävät lapsuudenkotinsa. Elly muuttaa Lontooseen, Joe New Yorkiin. Toisessa osassa keskitytään aikuisuuteen ja uuden vuosituhannen koittoon, kun maailman myllerrykset ulottuvat myös Joen ja Ellyn elämään.

Kani nimeltä jumala on viehättävä. Erityisesti ensimmäisessä osassa on aivan omanlaistaan lumoa, suorastaan unenomaista tenhoa, joka vetoaa. Ellyn tapa katsella maailmaa on naiivin viehättävä, ja Sarah Winman tavoittaa upealla tavalla lapsenomaisen katseen. Toisen osan realistisuus on sekin vetoavaa mutta ei kosketa minua ensimmäisen osan tavoin. Ehkä olisinkin suonut tarinan jäävän kokonaisuudessaan ensimmäiseen osaan, joka viehätti minua toista enemmän.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Sara, Kirsi, Mannilainen, Amma ja Jassu.

Keski-kirjastojen lukuhaasteessa Kani nimeltä jumala asettuu kohtaan 27. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit. Ei toki kokonaan mutta mielestäni riittävän paljon.

Kommentit

  1. Minullekin tämä kirja on painunut mieleen nimenomaan nimensä takia. Ostin sen joskus aikeenani lukea se "piakkoin", mutta edelleen se lopjuu hyllyssä lukemattomana. Siksi erityisen kiinnostuneena luin sinun kirjoituksesi tästä. Oikeastaan tämä vaikuttaakin ihan erilaiselta kuin olin kuvitellut. En siis itse kirjasta ole juuri mitään lukenut. Täytyypä noukkia kirja kotiin päästyäni esille jostain hyllyn syövereistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin paljon tästä on tykätty, ja ehkä siksi odotukseni olivat tosi korkealla. Kiva olisi kuulla, mitä sinä tästä pidät, jos kirjan hyllystäsi löydät ja luet. :)

      Poista
  2. Luin tämän muutama vuosi sitten ja pidin siitä paljon. Oli ihan yllättävän hyvä. Kirja oli hyllyssä pitkän aikaa, koska vierastin kirjan erikoista nimeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nimi on kyllä kiehtova. Minua se on ehkä pitänyt loitolla näinkin pitkään, vaikka moni sitä kehui jo vuosia sitten.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...