Siirry pääsisältöön

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala

"'Ai', sanoin ja katsoin kanin kastanjanruskeaa turkkia, valkoista häntää ja kahta pientä papanaa, jotka olivat pudonneet sen takapuolesta, ja ajattelin, että se tosiaan näyttikin pojalta.
'No mikä sen nimi voisi olla?' kysyin.
'Jumala', veli sanoi mahtipontisesti."
Sarah Winman: Kani nimeltä jumala
Tammi 2012
Alkuteos When God Was a Rabbit 2011
Suomentanut Aleksi Milonoff
325 sivua

Sarah Winmanin esikoisteos Kani nimeltä jumala jäi jo vuosia sitten mieleeni kiittävien arvioiden ja erikoisen nimensä takia. Kun bongasin romaanin kirjaston hyllystä, lähti se isompia miettimättä mukaani.

Romaanin päähenkilö ja minäkertoja on Elly, joka syntyy 1960-luvun lopulla essexiläisperheeseen Joen pikkusiskoksi. Joe on sisarelleen tärkeämpi kuin kukaan muu, ja juuri Joe hankkii Ellylle kanin, joka nimetään jumalaksi ja jolla on myöskin suuri merkitys Ellyn elämässä.
'Sanoinhan, että hankin sinulle oikean ystävän.'
'Se on kani!' sanoin ihastuksesta suunniltani.
Merkittävä henkilö Ellyn elämässä on myös koulukaveri Jenny Penny, joka osaa tehdä taikoja ja elää erilaisessa maailmassa kuin Elly. Vaikka vuodet vievät tytöt erilleen toisistaan, ovat he aina olemassa toisilleen.
Hän oli toisesta maailmasta, erilainen. Mutta niin olin minäkin, salaa. Hän oli puuttuva palaseni, vastakappaleeni.
Romaani on eräänlainen kasvutarina, kuvaus Ellyn elämästä lapsuudesta aikuisuuteen saakka. Ensimmäinen osa kattaa ajanjakson lapsuusvuosista 1990-luvulle, kun sisarukset jättävät lapsuudenkotinsa. Elly muuttaa Lontooseen, Joe New Yorkiin. Toisessa osassa keskitytään aikuisuuteen ja uuden vuosituhannen koittoon, kun maailman myllerrykset ulottuvat myös Joen ja Ellyn elämään.

Kani nimeltä jumala on viehättävä. Erityisesti ensimmäisessä osassa on aivan omanlaistaan lumoa, suorastaan unenomaista tenhoa, joka vetoaa. Ellyn tapa katsella maailmaa on naiivin viehättävä, ja Sarah Winman tavoittaa upealla tavalla lapsenomaisen katseen. Toisen osan realistisuus on sekin vetoavaa mutta ei kosketa minua ensimmäisen osan tavoin. Ehkä olisinkin suonut tarinan jäävän kokonaisuudessaan ensimmäiseen osaan, joka viehätti minua toista enemmän.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi Sara, Kirsi, Mannilainen, Amma ja Jassu.

Keski-kirjastojen lukuhaasteessa Kani nimeltä jumala asettuu kohtaan 27. Kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit. Ei toki kokonaan mutta mielestäni riittävän paljon.

Kommentit

 1. Minullekin tämä kirja on painunut mieleen nimenomaan nimensä takia. Ostin sen joskus aikeenani lukea se "piakkoin", mutta edelleen se lopjuu hyllyssä lukemattomana. Siksi erityisen kiinnostuneena luin sinun kirjoituksesi tästä. Oikeastaan tämä vaikuttaakin ihan erilaiselta kuin olin kuvitellut. En siis itse kirjasta ole juuri mitään lukenut. Täytyypä noukkia kirja kotiin päästyäni esille jostain hyllyn syövereistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin paljon tästä on tykätty, ja ehkä siksi odotukseni olivat tosi korkealla. Kiva olisi kuulla, mitä sinä tästä pidät, jos kirjan hyllystäsi löydät ja luet. :)

   Poista
 2. Luin tämän muutama vuosi sitten ja pidin siitä paljon. Oli ihan yllättävän hyvä. Kirja oli hyllyssä pitkän aikaa, koska vierastin kirjan erikoista nimeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nimi on kyllä kiehtova. Minua se on ehkä pitänyt loitolla näinkin pitkään, vaikka moni sitä kehui jo vuosia sitten.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…