Siirry pääsisältöön

Leena-Kaisa Laakso: Tämän maailman laidalla

"Salthill, ihana Salthill, iiriksi Bóthar na Trá, tie meren äärellä.
Paikka, johon rakastuin. Vanhat talot, vanha huvipuisto. Menneen ajan tunnelma. Toisella puolella meri, toisella baarit, kasinot ja isojen ikkunoiden talot. Edessä tie Connemaraan, takana kaupunki."
Leena-Kaisa Laakso:
Tämän maailman laidalla - Tarinoita Irlannin länsirannikolta
Reuna (2018)
228 sivua

Leena-Kaisa Laakson teos Tämän maailman laidalla vie lukijan Irlantiin unenomaiselle ja kiehtovalle matkalle, jonka ei toivoisi päättyvän lainkaan. Perusteltua on miettiä, pitäisikö kirjassa olla ainakin varoitustarra "Saattaa herättää voimakasta matkakuumetta" tai ehkä jopa "Saattaa aiheuttaa vastustamatonta halua muuttaa vihreälle saarelle".

Tämän maailman laidalle on yhdellä adjektiivilla määriteltynä ihastuttava. Runollinen ilmaisu ja faktat Irlannin länsirannikosta muodostavat yhdessä nautinnollisen kokonaisuuden, jonka parissa ajatukset lentävät Atlantin rannikolle, missä esimerkiksi muuan J. R. R. Tolkienkin aikanaan vietti useita kesiä.
"Tolkien on perehtynyt keskiaikaan ja kelttimytologiaan, Old ja Middle Englishiin. Hän vaeltelee Burrenissa kynä ja luonnoslehtiö mukanaan."
Laakso tarjoilee lukijalle pieniä, kiinnostavia yksityiskohtia Irlannista. Lukija saa esimerkiksi kuulla ajatuksia iirin kielen tilanteesta ja Irlannin historiasta. Laakso kertoo paljon itse mutta antaa äänen useille tapaamilleen henkilöille – joukossa on niin kirjailijoita, graffittitaiteilija kuin poitínin tislaaja. Sanansa sanovat myös monet "tuulen tuomat", kuten hajuvesitalon omistaja.

Kirjassa on viehättävä tunnelma. Faktoja Irlannista ei vyörytetä lukijan silmien eteen vaan tunnelmalliset kuvailut rytmittävät lukemista juuri sopivasti. Teoksessa on kosolti musta-valkoisia kuvia, jotka virittävät nekin tunnelmaan. Ajoittain tosin toivoin, että kuvitus olisi ollut värillinen.

Tämän maailman laidalla sopii mainiosti luettavaksi pieninä palasina, sillä luvut ovat lyhyitä ja kirjan tunnelmaan on helppo päästä sisälle. Toisaalta kirjan äärelle jää mieluusti pidemmäksikin aikaa. Olen varma, että palaan Tämän maailman laidalle uudelleenkin – ja ihan varmasti ainakin sitten, jos unelmani matkasta Irlantiin joskus toteutuu.

Kirjankansibingo: Seikkailu.


Kommentit

  1. Tämä on ihastuttava kirja! Luin ennen omaa Irlannin-matkaani ja fiilistelen niin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja minä taas olen fiilistellyt sinun Irlanti-juttujesi parissa. Tämä Laakson kirja ei kyllä halua matkata Irlantiin mitenkään vähennä. Ehkä minäkin joskus... :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok