Siirry pääsisältöön

Mikael Bergstrand: Delhin kauneimmat kädet

"Tilanne oli niin lupaava, että tein omien mittapuideni mukaan erittäin radikaalin päätöksen: jäisin Intiaan. Göran Borg, mies joka oli antanut pyöreät kasvot pakonomaiselle turvallisuushakuisuudelle, aikoi ensimmäistä kertaa elämässään muuttaa kotikaupungistaan ja asettua kuhisevaan Delhiin. Enää piti löytää oma soppi, jotta välttäisin rouva Takurin groteskin kykloopinsilmän ja voisin kutsua luokseni kenet halusin. Päätökseni ei johtunut pelkästään Preetistä. Pidin Intiasta ja ihmisten uteliaasta tervetulleeksi toivottavasta asenteesta aina vain enemmän."
Mikael Bergstrand:
Delhin kauneimmat kädet
(Bazar 2012, äänikirja 2017)
Alkuteos Delhis vackraste händer 2011
Suomentanut Sanna Manninen
Äänikirjan lukija Tuomas Tulikorpi,
kesto 9h 53min.
Elisa Kirja tarjosi ystävänpäivälahjaksi Mikael Bergstrandin teoksen Delhin kauneimmat kädet, ja tietenkin tartuin ystävälliseen kädenojennukseen, vaikken kirjasta ollut aiemmin kuullutkaan. Pian paljastui, että tarina vie Ruotsin kautta Intiaan, ja jälkimmäisen maan toki kykeni nokkelasti kirjan nimestäkin päättelemään.

Tarinan päähenkilö ja minäkertoja on keski-ikäinen ruotsalaismies Göran Borg, joka rakastaa turvallisuutta ja vakautta. Molempia on järkyttänyt ex-vaimo Mia, jota Göran edelleen kaipaa. Töissä sentään on vakautta, kunnes ei enää olekaan: mies saa potkut. Göranin hyvin tunteville kavereille ei kelpaa selitys, että mies olisi itse ottanut lopputilin, sen verran rutiineja rakastava yksilö on kyseessä. Mutta lopulta Borg yllättää itsensäkin, kun hän hyödyntää uudenlaisen vapautensa ei pelkästään matkustamalla Intiaan vaan jäämällä sinne pidemmäksi aikaa.

Iso houkutin päätöksessä jäädä Intiaan on tietenkin nainen, joka saa Miankin muiston tehokkaasti haalistumaan. Kaunis Preeti saa Göranin löytämään sisältään uudenlaisen rohkeuden, ja suhde puhkeaa kukkaan. Intiasta löytyy myös uusi hyvä ystävä, Yogi, joka perehdyttää ruotsalaismiestä uuden maan tapoihin.

Määritelmä "nauruhermoja kutkuttava" saattaa tarkoittaa sitä, että tarina on kaikkea muuta kuin hauska. Göranin tavoin minäkin onnistuin yllättymään, sillä paikoin Delhin kauneimmat kädet on onnistuneesti hauska ja saa ilahtumaan. Göranin tapa suhtautua itseensä ironisesti ja kyky kuvata elämän hassuja sattumuksia lakonisesti vetoaa.

Delhin kauneimmat kädet osoittautui hyväntuuliseksi välipalakirjaksi, joka tarjoaa värikkään sukelluksen sekä Intiaan että keski-ikäisen miehen elämään. Intiasta ei muodostu kiiltokuvaa vaan maa näyttäytyy myös rosoisena, kun esille nostetaan muun muassa väkivaltaa ja lapsityövoiman hyväksikäyttöä. Varsin kepeäksi tarina jää, mutta joskus kepeys on ihan paikallaan.

Mari A. suosittelee, tarinavetoisuus imaisi Hannan mukaansa ja Krista kiittelee "ihanaa pilkahdusta vieraasta kulttuurista". Viihteellinen ja mukavan rehellinen, toteaa Koira helvetistä. Arja piti hauskasta kerronnasta ja Tuija määrittelee teoksen Dude Litiksi.

Helmet 2017: 33. Kirja kertoo Intiasta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin...

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia ...

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostetta...