Siirry pääsisältöön

Katri Lipson: Detroit

"Tuolla he nyt ovat kolmistaan. Pimeydessä taivaltava tyttö ja kaksi tähdenlentoa, joista toinen on jo maassa kaikki neljä sakaraa säpäleinä, ja toinen tulossa hyvää vauhtia perässä. Toinen tekisi mitä tahansa, jos tuntisi edes vaatteet ihollaan, ja toinen on tehnyt kaikkensa, ettei tuntisi mitään."
Katri Lipson: Detroit
(Tammi 2016)
375 sivua

Katri Lipsonin romaani Detroit keskittyy nuorten jääkiekkotähtien ympärille. Tai oikeastaan Timothy Callahan ja Nathan Delorme ovat molemmat entisiä jääkiekkotähtiä, entisiä lupauksia.

Kirja alkaa hoitokodista, jossa Timothy makaa halvaantuneena. Jääkiekkopelissä tapahtunut taklaus on vienyt nuorukaiselta liikuntakyvyn, ja Timothy makaa sairaalassa odottamassa, että suuri pelaaja ja paras ystävä Nathan tulisi käymään. Häntä ei kuitenkaan näy.

Samaan aikaan lähtee tapahtumia liikkeelle toisaalla. Nathan on ajautunut oman elämänsä sivuraiteelle ja hankkii seurakseen sokean stripparin, jonka kanssa lähtee matkalle.

Mitä tapahtui? Miksi Nathan ei saavu parhaan kaverinsa luokse ja miksi Timothy odottaa? Kysymyksiin tarina vastaa pala kerrallaan, ja osin vastaukset ovat sellaisia, että niitä osaa odottaa. Tarinan kannalta ei kuitenkaan ole olennaista se, ovatko käänteet ennalta arvattavia vai eivät. Olennaista on tarinan intensiivisyys, haaksirikkoisten jääkiekkoilijoiden ajatusten ja valintojen kuvaus, jonka Lipson tekee taidolla.

Detroitin keskeiset henkilöhahmot ovat rujoja ja inhimillisiä, eivät kovin rakastettavia mutta silti epätäydellisyydessään kiinnostavia. Muista hahmoista erityisesti mieleen jäävät Timothyn äiti, joka on rasittava mutta uskottava, ja Timothyn hoitaja Nellie, joka tekee työtään antaumuksella. Skuuppia etsivän lehtimiehen rooli tuntuu kokonaisuudessa tarpeettomalta.

Katri Lipsonin romaani on sähäkän pelin lailla etenevä tarina ystävyydestä, rakkaudesta, syyllisyydestä ja vastuusta. Timothyn ja Nathanin tarina vie lukijan paitsi NHL-jäiltä autiomaahan, myös pohtimaan unelmia ja niiden toteutumista sekä toivoa.

Helmet 2016 -luettelossa Detroit asettuu kohtaan 28. Perheenjäsenellesi tärkeää aihetta käsittelevä kirja. Tämän valinnan syynä on se, että perheessämme on jääkiekkofani.

Kommentit

 1. Minulle tämä kirja oli positiivinen yllätys. En ole aikaisemmin lukenut Lipsonia, joten häneen tutustuminen todella kannatti. Lähdin Porista ja jääkiekosta, mutta ei se jääkiekko minusta mihinkään lähde:) Toisaalta tämä kirja on paljon enemmän...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipson on kyllä kiinnostava kirjailija! Jääkiekko ei saisi pelästyttää tämän kirjan ääreltä pois, tämä tosiaan on paljon enemmän.

   Poista
 2. Lipsonin kiinnostaa kirjoittajana, luin Kosmonautin muutama vuosi sitten ja se teki vaikutuksen. Tässä jääkiekko-aihe hieman säikäyttää, pitäisi päästä siitä yli, sillä Detroit vaikuttaa kertakaikkisen hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tälle kannattaa antaa mahdollisuus. En ole jääkiekkofani, mutta tarina vei mukanaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El