Siirry pääsisältöön

Sadie Jones: Small Wars

"Cyprus. It had been encased around and above in hard blue sea and sky. They had made their small home on it, been taken by it, and she had lost him."
Sadie Jones: Small Wars
(Vintage 2010)
472 sivua
Sadie Jonesin romaani Small Wars lähtee liikkeelle vuoden 1946 heinäkuisesta Iso-Britanniasta ja sotilaiden paraatista, jota sotaväen läheiset ovat tulleet seuraamaan. Paikalla on myös Clara, joka etsii sotilaiden joukosta veljeään Jamesia ja sulhastaan Halia. Ylpeyteen sekoittuu tieto siitä, että koulutuksensa läpäisseet sotilaat eivät suinkaan jää nauttimaan rauhasta vaan lähtevät hetimiten kohti taisteluja.

Epilogista siirrytään kymmenen vuotta eteenpäin. Tammikuussa 1956 Clara matkustaa perheen pienten kaksostyttärien kanssa Kyprokselle, minne Hal on saanut komennuksen. Tilanne brittien hallinnoimalla saarella on epävakaa, kun Turkin kyproslaiset ja Kreikan kyproslaiset taistelevat saavuttaakseen omat päämääränsä. EOKA on Kreikan kyproslaisten sissijoukko, joka on valmis koviinkin otteisiin saattaaksen Kyproksen pois brittihallinnon alta.
The police station was burning. Two Turkish Cypriot policemen and a Royal Military Policeman had been killed. Another Turkish Cypriot officer had his legs blown off, and would die before morning. A double victory for EOKA then: both Turks and British successfully targeted.
Osapuolten näkemykset vallitsevasta tilanteesta ovat - tietenkin - hyvin erilaiset. Hal on kuitenkin valmis toimintaan hiljaisen Saksaan sijoittuneen palvelusajan jälkeen. Hän haluaa taistella ihanteidensa ja kotimaansa puolesta suoraselkäisesti ja oikeudenmukaisesti. Mutta mitä tapahtuu, kun ihanteet törmäävät raa'an todellisuuden kanssa?

Omat ihanteensa on myös Claralla. Hän haluaa olla vaimo, joka seuraa miestään ja tukee tätä työssään. Hän on kotirouva, joka huolehtii tyttäristä ja kodista ja saa myöskin huomata, että haaveet eivät vastaa todellisuutta. Lähialueen terrori ja tiedot pommi-iskuista eivät voi olla vaikuttamatta naiseen, joka on saapunut Kyprokselle turvallisesta ja vakaasta Englannista.
She didn't want Hal to see the table against the back door because then he'd know how silly and frightened she was.
Hal joutuu näkemään työssään asioita, joista hän ei kykene kertomaan vaimolleen. Clara puolestaan ei kykene puhumaan miehelleen siitä, millaisena hän kokee yhteisen elämän saarella, jota varjostaa jatkuva väkivallan uhka. Puolisoiden maailmat eivät tunnu kohtaavan kuin osittain, joten heidän on vaikea nähdä, mitä toiselle todella kuuluu. On kuin kummankin sisällä olisi pieni sota, kun maailma ei olekaan odotusten kaltainen. Hal joutuu kohtaamaan ihmisen raadollisuuden ja punnitsemaan elämänsä arvoja tavalla, jota lukijana seurasin jännittyneenä ja ainakin jollain tasolla hänen tuskansa ymmärtäen: mitä tehdä, kun puntarissa ovat perhe, rakkaus, oma mieli, ympäröivän yhteisön ja suvun luomat paineet ja velvollisuudet kotimaata ja monia ihmisiä kohtaan?

Small Wars on hieno romaani siitä, mitä sota ihmiselle tekee. Sadie Jones kuvaa tarkkanäköisesti Halia ja Claraa, joista ei voi olla pitämättä. Jännitettä luo miljöö, joka saa väkisinkin pelkäämään, että jotain ikävää tapahtuu pariskunnalle, jolle toivoo hyvää. Päähenkilöidensä ohella Jones kuvaa mieleenpainuvasti 1950-luvun Kyprosta sotilaineen ja saarelaisineen. Small Wars on elävästi kirjoitettu tarina sodasta, väkivallasta, rakkaudesta, odotuksista, häpeästä ja toivosta.

Kirjankansibingosta kuittaan ruudun Nainen.

Kommentit

 1. Kylläpä ilahduin löytäessäni arviosi tästä kirjasta. Tuo mitä kirjoitit, että tässä kuvataan hienosti, mitä sotaa tekee ihmiselle. Se on niin totta. Pidin tästä teoksesta valtavasti ja myös kansi on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin, kun tulin tämän lukeneeksi. :) Viimeistään nyt Jones on yksi lempikirjailijoistani.
   Bloggauksessani en muistanut mainita kantta erikseen, hyvä siis kun sanoit siitä. Se on tosiaan hieno!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El