Siirry pääsisältöön

Miehiä elämän ehtoossa

Olen ajatellut liikaa kuolemaa. Siksi olen ajatellut, etten halua lukea elämän vääjäämättömästä päätöksestä. Jostain syystä lukemistooni – tai pikemminkin kuunneltavaksi – kuitenkin valikoitui kaksi teosta, joissa molemmissa on kuolema voimallisesti läsnä.

Lisa Ridzén: Kurjet lentävät etelään
Tammi 2025 alkuteos Tranorna flyger söderut  
suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
kansi Sara R. Adeco
äänikirjan lukija Markus Bäckman
kesto 7 t 19 min

Ruotsalaisen Lisa Ridzénin esikoisromaanissa Kurjet lentävät etelään päähenkilö Bo on jo ikääntynyt ja tietää, että elinaikaa ei varmastikaan ole enää kovin paljon jäljellä. Romaanissa kuvataan miehen viimeisiä kuukausia, kun kotihoito käy huolehtimassa hänestä ja kun pitkäaikainen puoliso on jo siirtynyt muistisairautensa vuoksi hoitokotiin.


Frode Grytten: Päivä jona Nils Vik kuoli
WSOY 2025 
alkuteos Den Dagen Nils Vik døde
suomentanut Sanna Manninen 
kansi Ville Laihonen
äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
kesto 5 tuntia

Norjalaisen Frode Gryttenin Päivä jona Nils Vik kuoli -romaani tiivistyy puolestaan nimihenkilönsä viimeiseen elinpäivään. Myös Nils Vik on elänyt pitkään ja kertomuksen alusta alkaen on tiedossa, että hänen aikansa on tullut. 

Romaaneissa on paljon yhteistä, mutta samalla ne ovat aivan omanlaisiaan kertomuksia eletystä elämästä ja lähestyvästä kuolemasta. Bo on hieman äreä mies, joka on kasvanut äreän isän varjossa eikä ole kyennyt karistamaan harteiltaan isänsä perintöä. Suhde ainoaan poikaan on etäinen, sillä aikanaan vaimo huolehti puhumisesta ja Bolle jäi toisenlainen rooli. Bo kaipaa vaimoaan ja puhuttelee tätä usein, vaikkei vaimo enää muistakaan läheisiään. Arki on erilaista kuin aiemmin, kun oma kunto heikkenee, puoliso on poissa ja jäljellä ovat vain muistot.

– On se merkillistä, hän sanoo ja palaa keittiöön. Arvelen hänen tarkoittavan muistiasi ja olen samaa mieltä. On merkillistä, kuinka paljon on poissa. Koko yhteinen elämämme. Mutta ajattelen, että jotakin on oltava jäljellä. Muistoja, jotka tulevat uniin, kuvia, jotka silloin tällöin kiitävät ohi katsoessasi ikkunasta. Tai ehkä ajattelen näin, koska muuten sattuisi liikaa. 

Nils puolestaan on työssään veneenkuljettajana tottunut kohtaamaan monenlaisia ihmisiä ja monen mieleen hän on jäänyt miehenä, joka huolehti asiakkaistaan. Marta-vaimo on menehtynyt jo aiemmin, mutta Nils kantaa suuren rakkautensa muistoa mielessään – onhan hän luvannut muistaa Martan elämänsä loppuun saakka, ja niin hän tekee.

Miehiä yhdistävät koirat. Bon ainoa seuralainen on rakas koira Sixten. Ongelmana vain on, että Bo ei kykene ulkoiluttamaan koiraa, eikä kotihoidolla ole aikaa huolehtia siitä. Poika Hans ottaa asiakseen alkaa etsiä koiralle uutta kotia, ja ajatus on Bon mielestä kauhistuttava. Koira on aina lähellä ja Sixtenille Bo pystyy osoittamaan tunteita, joita ei kykene pojalleen sanoittamaan.

Nils taas juttelee yhä – elämänsä viimeisenä päivänä – koiralleen Lunalle, joka on jo aikaa sitten kuollut. Luna ilmentää Nilsin suhdetta luontoon: se ei ole vain koira vaan se on tärkeä keskustelukumppani. Samalla tavoin luonto ei ole vain luontoa vaan se on kallioita, lintuja ja vuonoja. Norjalaiset vuonot muodostavatkin romaanin merkityksellisen miljöön: vuonoveneen kuljettaja tuntee paikat niin, että kykenee etenemään sumussakin, ja vuonojen vaihtuva sää on hänen maailmansa kehys, joka vaikuttaa toimintaan ja mieleen. Elämänsä viimeisenä päivänä Nils Vik tekee matkaa juuri vuonolla ja kyyditsee heitä, jotka ovat hänen elämässään olleet mukana, olivatpa he enää todellisuudessa läsnä tai eivät.

Hän saapuu ajallaan, hän lähtee vuonolle, hän palaa vuonolta, aivan kuten aallot jotka murtuvat ja vetäytyvät, kuten vesi joka hyväksyy ja sulkee sisäänsä kaiken. Mutta aina eteenpäin, eteenpäin samalla tavalla kuin viisarit hänen rannekellossaan, kun kerran on liikkeelle lähtenyt, ei ole muuta suuntaa. 

Bon elämä rajoittuu paljolti omaan pieneen mökkiin. Arkea rytmittävät hoitajien käynnit ja pojan kyläilyt, mutta pääosin oleminen on jo kovasti hidastunutta. Mielessä pyörivät muistot painottavat, että elämä on hyvin suurelta osin mennyttä, jäljellä on vain vähän. Se on tietenkin kovin luonnollista, ja romaani kuvaakin koskettavasti elämän vähittäistä haipumista. Gryttenin romaanissa lähestymistapa on toisenlainen, kun Nils tekee ikään kuin viimeisen venematkan ja tapaa jäljen jättäneitä ihmisiä. Mutta tietenkin Nils elää menneessä ennemmin kuin tässä ajassa, tavallaan rajan molemmin puolin.

Sekä Kurjet lentävät etelään että Päivä jona Nils Vik kuoli käsittelevät kauniisti pitkän elämän päättymistä. Kuolemaa tarkastellaan luonnollisena osana elämää, lohdullisesti ja lempeästi, myös hyväksyen. Jopa tällaiselle kuolemaa liikaa ajattelevalle romaanit ovat ennen kaikkea lohdullisia, eivät ahdistavia.

Pidin molemmista romaaneista paljon. Kurjet sai minut lämpenemään hitaahkosti, kun taas Nils Vik lumosi varsin pian ja olin varhain jo vakuuttunut, että olen lukemassa ihanaa kirjaa. Gryttenin romaania kuunnellessani nautin suuresti siitä, miten upea vuonomaisema tuli lähelle ja miten vanhan miehen luontoyhteys muotoutui kauniisti osaksi tarinaa.

Onneksi näitä romaaneita ei tarvitse asettaa paremmuusjärjestykseen. Molemmat toivottavasti löytävät lukijansa, ja suosittelen lämpimästi kumpaakin, jos tematiikka kiinnostaa.


Helmet 2025 -lukuhaaste 

Kurjet lentävät etelään: 44. Kirjassa hoidetaan ihmistä (Suomen Sairaanhoitajat 100 vuotta).

Päivä jona Nils Vik kuoli: 17. Kirjan päähenkilöllä on lemmikkinä kissa tai koira.


Kommentit

  1. Gryttenin kirjan olen lukenut, ja se olikin todella hieno ja koskettava teos. Taidanpa laittaa tuon Kurjet lentävät etelään lukulistalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...