Siirry pääsisältöön

Anna Alanko: Valoisat tunnit

Autossa matkalla kotiin lapset nukahtivat takapenkille. Olin palaamassa asiantuntijatyöhöni muutaman viikon päästä. Sanoin E:lle että haluaisin työn jolle ei tarvitsisi omistautua niin paljon, ja lisäksi haluaisin käydä teknoklubeilla vaikka en ehkä pystyisikään hankkiutumaan tänne parin viikon päästä uudelleen juhliakseni yötä sivurakennukseen rakennetulla berliiniläistyylisellä klubilla. Yritin selittää itsellenikin vähän epämääräistä toivetta, en halunnut yksittäistä isoa iltaa vaan nimenomaan rutiinin, ja hän sanoi, mä voin lähtee mut mä oon ehkä liian estynyt pystyäkseni tanssimaan. Lamaannuin ja mietin miten paljon helpompaa on saada ihmiset suostuteltua paikkoihin, joihin he eivät halua tulla, kuin saada heidät tanssimaan. Sanoin E:lle, pitäisikö sun kokeilla jotain, vaikka ekstaasia, ja vilkaisin sen jälkeen automaattisesti takapenkille. Lapset jatkoivat uniaan. E naurahti emmekä vähään aikaan puhuneet mitään, mutta hetken horisontissani oli hyvin paljon asioita, jotka eivät liittyneet työntekoon eivätkä perheeseen ja joita kohti huomasin kurkottavani.

Anna Alanko: Valoisat tunnit
Otava 2025
kansi Sanna-Reeta Meilahti
286 sivua

* Kirja saatu kustantamolta, kiitos! *

Valoisat tunnit on Anna Alangon toinen romaani. Se kertoo nimettömäksi jäävästä minäkertojasta, joka on päätynyt eroon lastensa isän kanssa. Eksällä on uusi puoliso, ja yhteisvanhemmuus sujuu periaatteessa ihan hyvin. Jonkinlainen käänne kuitenkin tapahtuu, kun lasten isä kertoo tulevansa jälleen isäksi. 

Vaikka kertoja ei kaipaa entistä parisuhdettaan, jokin jysähtää. Hän päätyy pohtimaan omaa osaansa ja sitä, miten nopeasti aika kuluu ja miten hän tavallaan elää sellaista elämää, jonka halusi ja jonka saadakseen hän kävi hedelmöityshoidoissa. Kun ex-mies odottaa uuden puolisonsa kanssa perheenlisäystä, miettii kertoja omaa hedelmällisyyttään – tai hedelmättömyyttään – ja vaihdevuosioireita ja tuntee, että hänen kohdallaan paljon on jo mennyttä, saavuttamattomissa.

Mennyttä eivät sen sijaan ole työn ja perheen vaatimukset. Lapset vievät voimia ja loma heidän kanssaan tuntuu siltä, että sen jälkeen tarvitsee toisen loman ihan vain itsekseen. Työ on muuttunut omituiseksi performanssiksi, jossa oma osaaminen ja vaatimukset eivät tunnu aina kohtaavan. Kun kuvioon vielä sovitellaan uutta seurustelukumppania, josta käytetään etukirjainta E ja jonka kanssa päätetään elää avoimessa suhteessa, ja eräs merimies, on palasia riittämiin.

Valoisat tunnit kuvaa tunnistettavasti sitä ristiriita-aallokkoa, jossa ihminen keski-iän tietämillä luovii. Kun aiemmin on voinut edetä perheen perustamista kohti melko varmoin ja odotustenmukaisin askelin, on yhtäkkiä tilanteessa, jossa ei oikein löydy tienviittoja. Kuinka olla uusperhekuviossa, jossa lisäännytään? Miten tutustua uuteen ihmiseen ja löytää itsensä? 

Romaanin kertoja tarkkailee elämäänsä yksityiskohtia huomioiden. Hän on kuin oman elämänsä raportoija, joka kuvaa kiehtovalla tavalla niin arkea kuin juhlaakin: tyyli on lakonisuudessaan hyvin toimiva ja saa ihastelemaan tarkkaavaista elämästä kertomisen tapaa. 

Viihdyin Anna Alangon toisinkoisen seurassa hyvin. Se tarjoaa värikkään ja elävän kurkistuksen keski-ikäisen naisen elämään, josta ei puutu huumoria eikä synkkyyttäkään. Niitä molempia ja monenlaista niiden väliltä tarjotaan vallan mainiona yhdistelmänä.

Helmet 2025 -lukuhaaste: 40. Kirjassa ajalla tai kellolla on tärkeä merkitys.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...

Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – päiväretkistä pitkiin vaelluksiin

Hiihto järven jäällä sujui joutuisasti. Viisivuotias lykki edessä tasatyöntöä, ja minä hiihdin vauvan kanssa perässä. Pienimmän aurinkolasien takaa en nähnyt, nukahtiko hän, vai oliko hiljaa ihan vain tyytyväisyyttään. Suksi luisti, ja matka eteni. Illan hämärtyessä saavutimme määränpäämme, saaressa sijaitsevan laavupaikan. Isomman lapsen silmät loistivat päästyämme perille: ”Täälläkö me äiti saadaan nukkua?” Susanna Ylinen: Lapsiperheen retkiopas – Päiväretkistä pitkiin vaelluksiin Karttakeskus 2024 kansikuva Riikka Ruokolainen 192 sivua Susanna Ylinen on Instagram-profiilinsa mukaan superliikkuja, ja sitä hän todellakin vaikuttaa olevan. Erityisen upeaa on, että Ylinen on ottanut myös lapsensa mukaan liikunnalliseen elämäntapaansa, ja nyt hän tarjoaa tietämystään Lapsiperheen retkioppaassa , joka sisältää monenlaisia vinkkejä lähtien siitä, miten päiväretkiä voi toteuttaa lasten kanssa, ja päätyen siihen, miten myös pitkät vaellukset ovat pikkuväen kanssa mahdollisia. Opaskirja on hy...