Siirry pääsisältöön

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa

Inkeri katseli ympärilleen. Kaksi kuukautta sitten hän oli kuullut, että täällä jossain oli ollut sodan aikana vankileiri. Inkeri vilkaisi vielä valokuvaa. Tumppasi tupakan, katsoi ympärilleen ja piilotti kehyksen nopeasti kainaloonsa. Jos savannilla rauhanhetkiä oli vähän, muualla maailmassa niitä oli vielä vähemmän.

Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Otava 2020
298 sivua
äänikirjan lukija Toni Kamula
kesto 8 t 31 min

Kylläpä on vaikuttava teos tämä Petra Rautiaisen esikoisromaani Tuhkaan piirretty maa. Sen äärellä kylmää usein, ja vähintään yhtä usein tulee pohtineeksi, miten ajat ja aatteet ihmisyyteemme vaikuttavat. Kuinka kauhistuttavalta vaikuttaa nyt se ajatusmaailma, joka Rautiaisen romaanin ajassa, 1940-luvulla, vallitsee. Ja kuinka lähellä tuo ajatusmaailma lopulta kuitenkin on.

Tuhkaan piirretty maa vie Suomen Lappiin. Tapahtumien nykyhetki on 1940-luvun loppu, takaumin palataan muutama vuosi taaksepäin. Tapahtumat sijoittuvat Inariin ja Enontekiölle: ensin mainitussa paikassa ollaan natsien vankileirillä, jälkimmäisessä paikassa sodan ja väkivallan varjot ovat yhä läsnä.

1940-luvun alkua tarkastellaan Väinö Remeksen päiväkirjamerkintöjen kautta. Remes on vankileirin vartijana mutta kokee olevansa myöskin vartioitu, tarkan katseen alla. Kyseenalaistamatta mies toteuttaa kaltaistensa kanssa ihmisten erottelua ja omaksuu kylmän asenteen suhteessa vartioitaviin.

Eilisen kuormassa tulleissa oli paljon haavoittuneita tai muuten vammautuneita. Minä olin mukana tekemässä rotuselvitystä ja -kartoitusta. Kirjasin kaiken ylös. On se vaan outoa kuinka eri rodut erottaa jo kaukaa. Ei vain pelkästä näöstä, vaan jostain muusta. Olemuksesta. Kävelytyylistä. Osa teloitettiin saman tien takapihalla. Heitä emme merkinneet mihinkään.

Muutaman vuoden myöhemmässä ajassa valokeilaan asettuu Inkeri, toimittaja ja valokuvaaja, joka haluaa saada selville aviomiehensä kohtalon. Ennen pitkää käy ilmi, että kaikkea ei Inkerille kerrota. Mitä Inkerin vuokralainen, Olavi Heiskanen, salaa? Mikä hänen asemansa oli Inarin vankileirillä? Mitä hän tietää Inkerin puolisosta?

Tärkeää romaanissa on se, miten ihmisiä määritellään rodullistamisen nimissä ja miten vankeja vankileirillä kohdellaan. Olennaiseksi nousee saamelaisten kohtelu, joka on rumaa vielä sodan päätyttyäkin. Romaani osoittaa, miten julmasti voidaan kohdella ihmistä, jonka geneettinen perimä ei vastaa ihanteita.

Petra Rautiaisen romaani on vaikuttava. Se herättää runsaasti ajatuksia mutta vakuuttaa myös kerronnallaan: tummasävyinen tarina on taitavasti kirjoitettu ja henkilöt ovat moninaisia ja kiinnostavia. Ehkä äänikirjaa parempi formaatti olisi painettu kirja, sillä erityisesti alkuun tuntui haastavalta pysyä kartalla. Se ei kuitenkaan ole kirjan syytä vaan kuuntelijan haaste. 

Tästä romaanista muualla: Jorman lukunurkka.

Kommentit

  1. Tämä oli kiinnostava tarina. Bloggaus tulossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä käydä lukemassa bloggauksesi, kun se ilmestyy.

      Poista
  2. Sain juuri luettua kirjan loppuun ja täytyy sanoa, että en ihan pysynyt mukana juonikuvioissa. Leirien kauhut oli hyvin kirjoitettu mutta kuvio Olavi - Koskela - Remes - Kaarlo ei pysynyt minulla hanskassa. Ehkä olin liian väsynyt sitä lukiessani, pitää varmaan lukea uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli myös vaikeuksia pysyä varsinkin alkuun perässä. Ajattelin, että ongelma oli äänikirjaformaatissa, koska aina ei ajatus pysynyt ihan mukana romaania kuunnellessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii