"Mainittakoon muuten, että Dunja-mummo ompeli myös päällysvaatteita, mutta ei emännän käyttöön. Itse en ehtinyt nähdä tätä, mutta tiedän äidin kertomasta: ilman ompelukonetta, pikkuruisin siistein pistoin, ja leikkasi ilman kaavoja, silmämääräisesti. Nyt se tuntuu kummalliselta, mutta ennen vallankumousta monet ompelivat siten: harsimalla koottu vaatekappale sovitettiin vartalon mukaiseksi nuppineulojen avulla."
Jelena Tšižovan Muistista piirretty kaupunki hämmensi alkuun. Ryhdyin lukemaan romaania mutta pian ymmärsin, että tässä onkin kysymys muistelmateoksesta. Kirjailija tarkastelee omaa historiaansa ja sukunsa historiaa neljän sukupolven ajalta: paljon Tšižova muistaa itse, paljon on kuulopuheiden varassa.
Tšižovan suvun tarina ulottuu neljän sukupolven taakse. Kun ollaan Venäjällä, ehtii noiden vuosikymmenten ajalla tapahtua paljon. Ensin vallassa on tsaari, sittemmin Stalin. Pietarissa elävä suku kokee Leningradin piirityksen ja kommunismin ajan, 1900-luku kuohuineen ja käänteineen muodostaa tarinalle kiehtovan näyttämön.
Muistista piirretty kaupunki on viehko muistelmateos. Se on myös tietyllä tapaa hidas ja jossain määrin myös polveileva. Minä väsähdin kerrontaan paikoin, ajoittain kiehtova sukutarina vei mukanaan. Luulen, että tarina vie mukanaan suuresta itänaapuristamme innostuneen, venäläisyydestä kiinnostuneen ja Pietariin perehtyneen lukijan.
"Elegantti muistelmateos", määrittelee Kirjavinkkien Mikko.
Tykkäsin tosi paljon Naisten aika teoksesta.
VastaaPoistaMinä en olekaan sitä lukenut. Tämä oli ensimmäinen Tšižova minulle.
Poista