Siirry pääsisältöön

Hassan Blasim: Allah99

Edessä on vielä pitkä tie ennen kuin saan haastateltua 99 jumalaa, ja rahoitus on loppumassa, Tilillä on jäljellä juuri ja juuri tarpeeksi yhteen haastattelumatkaan Suomen ulkopuolelle. Olen nyt päättänyt, että matkustan apurahan viime rippeillä Kairoon ja yritän löytää sieltä setäni.Marraskuun pimeys laskeutui yllemme kaksi päivää sitten. Sinä valmistaudut kirjoittamaan huonosta seksistä.
Hassan Blasim: Allah99
WSOY 2019
Alkuteos Allāh 99 – Īmailāt mutarjim Emil Cioran
Suomentanut Sampsa Peltonen
328 sivua
Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
Kesto 9 t 12 min

Irakilaistaustainen kirjailija Hassan pakenee kotimaastaan, päätyy Suomeen ja perustaa blogin nimeltä Allah99. Innoittimena toimii havainto siitä, että arabikustantamot eivät suostu julkaisemaan kirjailijan novelleja tai runoja.
Ajattelin, että sopivan simppeli ja rajattu lähtökohta blogille olisi kerätä aineistoa haastattelemalla ihmisiä tästä todellisuudesta (sic). Kehyskertomuksen kaikelle aineistolle ehtisi miettiä myöhemminkin.
Tuo lähtötilanne kuvaa varsin hyvin sitä, mistä romaanissa on kysymys. Tarina on täynnä ääniä, jotka lähtevät blogiin haastatelluilta. Lisäksi seassa on kirjailijan omaa ääntä ja erinäisiä viestejä muilta henkilöiltä. Kokonaisuus ei ole romaaniksi mitenkään ehyt vaan varsin pirstaleinen.

Allah99 on kiihkeä, menevä ja raju. Kerronta on vimmaista ja jättää jälkeensä vähän tahmean olon. Tarjolla on eritteitä, ruumiintoimintoja, kurjuutta ja kauneutta. Yltäkylläisyyttä, joka joko vetoaa tai sitten ei. Minun on pakko todeta, että minulle kaikkea on vähän liikaa, ja kuulun siis heihin, joihin Allah99 ei vetoa. Osasyy on varmasti äänikirjaformaatti, joka aiheutti sen, että minun oli paikoin hyvin vaikea pysyä perässä, missä mennään.

Romaanin on suomentanut ansiokkaasti Sampsa Peltonen, joka toteaa esipuheessaan:
Allah99 on älyllisesti palkitseva kirja, joka kuitenkin myös vaatii lukijaltaan paljon. Sen voisi sanoa olennoivan monimuotoistuvaa ja pirstaloituvaa nykyaikaamme, sillä se pakottaa sietämään vierautta ja suhtautumaan hyväksyvästi sellaiseen, mitä ei oikein ymmärrä tai mistä ei saa otetta.
Peltonen on varmasti oikeassa, ja Allah99 on innostanut suurta joukkoa lukijoita. Katsopa vaikka nämä bloggaukset: Kirjaluotsi, Reader, why did I marry him? ja Kirjavinkit.

Helmet 2019: 19. Et pidä kirjan nimestä.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii