Siirry pääsisältöön

Erin Kelly: Älä jää pimeään

"Tiesin, että juuri jotakin sellaista meidän piti tehdä, mikäli emme halunneet pelkästään jäädä henkiin vaan myös iloita elämästämme. Että vain todistaessamme uutta auringonpimennystä ja seistessämme sen varjossa löytäisimme jälleen valon elämäämme."


Erin Kelly: Älä jää pimeään
Gummerus 2019
Alkuteos He Said / She Said 2017
Suomentanut Päivi Pouttu-Delière
486 sivua

Erin Kellyn dekkarissa Älä jää pimeään tarinaa viedään eteenpäin eri aikatasoilla. Vuosituhannen vaihteessa Laura ja Kit, joiden näkökulmista tapahtumia tarkastellaan, ovat nuoria ja vastarakastuneita. Auringonpimennysfestivaaleilla Cornwallissa he päätyvät todistamaan rikosta, jonka uhri on Beth – vai onko sittenkään? Viisitoista vuotta myöhemmin Laura ja Kit odottavat kaksosia. He elävät muutoin tavallista elämää mutta ovat pyrkineet hävittämään tiedot todellisista identiteeteistään täysin. Toimiminen sosiaalisessa mediassa on ehdottomasti kiellettyä, kumpikin on vaihtanut nimensä ja pariskunnan jäljittäminen on pyritty tekemään mahdottomaksi.

Tarinan nykyhetkessä Laura jää kotiin odottamaan, viimeisillään raskaana, kun Kit lähtee taas kerran yhdelle auringonpimennysreissulle. Nainen on huolissaan kotona samalla, kun Kit matkaa kohti Färsaaria laivalla. Laivassa saattaa olla joku, jota pariskunta yrittää paeta.
Kit istuu vuoteella ja tarkastaa jo puhelimeltaan säätietoja haaleankuparinpunaiset hiukset pörrössä. Sanat 'älä lähde' yrittävät vääntäytyä ulos huuliltani. Päästän hänet lähtemään, sillä tiedän, että hän jäisi, jos pyytäisin.
Tarinan alkuosassa keskeisiä kysymyksiä ovat: Mitä viisitoista vuotta sitten oikein tapahtui? Miksi Laura ja Kit pakenevat? Mitä he pelkäävät?

Vähitellen vyyhti alkaa avautua ja lukija alkaa saada vastauksia heränneisiin kysymyksiinsä. Valheiden verkko menneisyydestä ei jätä osallisia rauhaan vaan vihdoin on aika selvittää, mitä Cornwallissa ja sen jälkeen oikein tapahtui.

Dekkari on psykologinen trilleri, jossa epäilyksen varjo lankeaa vuoroin itse kunkin ylle. Onko uhri oikeasti uhri vai onko kyseessä vain kauhea väärinymmärrys? Päätyikö väärä henkilö oikeuden eteen? Kenen sanaan voi luottaa? Kukaan ei tunnu olevan täysin puhtoinen pulmunen, ja itse kukin tuntuu välillä toimivan oman etunsa vastaisesti.

Tarinan alkuosa on ehkä hieman tarpeettoman pitkitetty, sillä olennaisia vastauksia pidetään piilossa turhan pitkään. Toisaalta kiinnostus kyllä pysyy yllä ja herää lopulta liekkeihin siinä määrin, että kirjaa ei viimein malta laskea käsistään ennen loppuratkaisua. Kiehtovasti epäilyksiä herätellään suunnalla ja toisella niin, että varma ei voi olla oikeastaan mistään. Tarina on runsas ja mukana on joitakin kiinnostavia sivuhenkilöitä, jotka tuovat dekkariin mukavasti lisää eloa. Kiinnostava sivujuonne on auringonpimennysten metsästys – enpä ole tullut tuota taivaanilmiötä aiemmin näin intensiivisesti miettineeksi.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Erin Kellyn dekkaria arvioidaan myös näissä blogeissa: Kirjaluotsi, Rakkaudesta kirjoihin, KirjasähkökäyräLeena Lumi, Kirjoihin kadonnut, Kulttuuri kukoistaa, Tuijata. KulttuuripohdintojaKirjanmerkkinä lentolippu ja Luetut.net.

Kirjankansibingossa kuittaantuu ruutu Matkalla – toinen bingo!
Helmet 2019: 28. Kirjan kannessa on kuu.
Keski-kirjastojen lukuhaaste: 33. Kirja, jossa metsästetään – tässä metsästetään auringonpimennyksiä.

Kommentit

  1. Minustakin sivuhenkilöt toivat kirjaan mukavasti koukkuja. Tämä on tämän vuoden parhaimpia jännityskirjoja.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok