Siirry pääsisältöön

Risto Isomäki: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen

"Virheiden tekeminen ei voi olla kuolemansynti, koska kaikki tekevät virheitä. Mutta takertuminen kestämättömiin asemiin ja kyvyttömyys myöntää vanhojakaan virheitä on ylellisyys, johon meillä ei maailman nykyisessä tilanteessa ole varaa."
Risto Isomäki: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen
Into 2019
287 sivua
Etelä-Euroopan helteet ovat puhuttaneet viime aikoina. Yle uutisoi 29.6.2019, että YK:n ilmatieteellisen järjestön mukaan tämä vuosi tulee olemaan historian kuumimpia. Ilmastonmuutos mietityttää ja pelottaakin.

Ilmastoahdistukseen apua tarjoaa Risto Isomäen uutuusteos Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen. Isomäki pohtii kirjassaan useista eri näkökulmista sitä, mitä Suomessa voitaisiin tehdä ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Ote on ratkaisukeskeinen, ei maailmanlopun kuvia maalaileva, ja erityisesti kirjailija tarkastelee – kirjan nimen mukaisesti – sitä, mitä juuri Suomi voisi tehdä sen sijaan, että keskitymme pohtimaan pelkästään omaa hiilijalanjälkeämme.
Suomalaisilla yliopistoilla, tutkimuslaitoksilla, pk-yrityksillä, suuryrityksillä ja kansalaisjärjestöillä on jo nyt käynnissä lukuisia ilmastonmuutoksen torjumiseen liittyviä hankkeita. Ainakin muutamilla niistä – ja mahdollisesti liki kolmellakymmenellä – voi olla jopa maailmanlaajuista merkitystä.
Isomäki ei suinkaan oleta, että Suomi tekisi kaiken yksin koko maailman pelastamiseksi. Hän muistuttaa kuitenkin, että voisimme olla etujoukossa tämänhetkisen kehityskulun muuttamisessa.

Kirjassa tarkastellaan ilmastoon liittyviä keskeisiä näkökohtia. Miten voimme esimerkiksi vaatettaa itsemme ilmastoystävällisemmin? Entä kuinka liikennepäästöjä voidaan vähentää? Millaista on 21. vuosisadan sähköntuotanto? Entä mikä merkitys on aerogeeleillä ja ligniinillä on ilmastonmuutostaistelussa?

Isomäki tarkastelee kriittisesti ja monipuolisesti tähän saakka tehtyjä toimia ja peräänkuuluttaa eri tahojen yhteistyötä ja avointa keskustelua. Hän tarjoaa ratkaisuehdotuksia vakuuttavaan sävyyn ja, mikä tärkeintä, muistuttaa, että paljon on vielä tehtävissä. Niinpä toivoisinkin kirjan päätyvän mahdollisimman monen lukijan käsiin. Erityisesti toivoisin päättäjien tarttuvan teokseen.

Helmet 2019: 23. Kirjan nimessä on jokin maa.

Kirjasta muualla: Mummo matkalla.
Risto Isomäki Ylen aamu-tv:ssä.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Isomäen suuri vahvuus ja arvo ovat siinä, ettei hän voivottele eikä osoittele sormella saati tarjoile patenttiratkaisuja, vaan etsii ja esittelee positiivisessa hengessä vaihtoehtoja, mallinnoksia ja juuri kuten totesit: peräänkuuluttaa keskustelua ja avointa yhteistyötä. Teoksen henki on juuri sitä mitä me ja maailma tarvitsemme.
    Kyllä: Tässä on teos, jonka soisi jokaisen suomalaisen jo yleissivistyksenkin vuoksi lukevan, - etenkin kun siinä luvataan myös nopeaa ja tehokasta apua mahdolliseen ilmastoahdistukseen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämäpä juuri. Isomäki nostaa kriittisesti esiin monenlaisia asioita mutta ei poteroidu vaan tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja ratkaisuiksi.

      Poista
  2. Luin kirjan hieman kursorisesti; ihan kaikkia teknisiä yksityiskohtia en jaksanut. Enkä ole tekniikan tuntija, joten muiden arvioitavaksi jää, miten realistisia eräät ehdotuksista ovat. Silti olen Isomäen kannalla. Meillä olisi paljon mahdollisuuksia, sen uskon vakaasti. Kunpa emme hukkaisi hetkeämme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Realistisuutta en minäkään osaa arvioida, kun en ole asiantuntija. Olen kuitenkin iloinen, että toivoa tarjotaan ja mahdollisuuksia esitellään. Arvioikoon osaavammat, ovatko ehdotukset toteutuskelpoisia. Kunhan nyt vain toimittaisiin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok