Siirry pääsisältöön

Merete Mazzarella: Varovainen matkailija

"Miten toimitaan, kun tullaan uuteen paikkaan?
Lähdetään ulos tutkimaan lähiympäristöä. Päivä on tuskin alkanut, etsiydymme nurmikon, kadun ja jakarandapuiden reunustaman tien poikki pienelle järvelle. Lähdemme kulkemaan sitä kiertävää kävelytietä, vedessä näemme ankeriaita ja vesikilpikonnia, pelikaaneja ja iibiksiä."
Merete Mazzarella: Varovainen matkailija
Tammi 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Den försiktiga resenären 2019
Suomentanut käsikirjoituksesta Raija Rintamäki
319 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 9 t 39 min.

Matka on elämän tavallinen metafora, ja sellaisena se tässäkin kirjassa näyttäytyy. Tavalliseksi ei Merete Mazzarellan teosta voi kuitenkaan määritellä, vaan se on tuoreella ja kiinnostavalla tavalla elämää ja matkustamista katseleva kokonaisuus, joka muotoutuu samalla elämäkerraksi kertoakseen kirjoittajastaan varovaisena matkailijana. Varovaisena siksi, että Mazzarella määrittelee itsensä varovaiseksi, mutta toisaalta: eikös rohkeutta vaadi sekin, että ylipäätään lähtee matkaan?

Muistan, kun vuosia sitten luin Mazzarellan romaanin Juhlista kotiin, joka häikäisi minut. Pidin siitä valtavasti, ja sen jälkeen olen satunnaisesti mutta aina suurin odotuksin tarttunut Mazzarellan kirjoihin. Niin tälläkin kertaa.

Ja kylläpä pidinkin Varovaisesta matkailijasta! Odotin ehkä enemmän kertomuksia matkustamisesta ja matkoista, mutta sainkin tarinoita eletystä elämästä, kuvauksia menneisyydestä – ja toki kertomuksia matkoista. Diplomaatin lapsena ja suomalais-tanskalaisperheen tyttärenä Mazzarella tottui matkustamiseen siitä lähtien, kun hän taaperona matkasi äitinsä kotimaahan Tanskaan. Teini-ikäisenä tehty päätös matkailun lopettamisesta ei pitänyt vaan sittemmin Merete Mazzarella on ehtinyt kyllä nähdä maailmaa.

Kiehtovasti Mazzarellan omat kokemukset ja pohdinnat kietoutuvat yleisempään kontekstiin. Hän nostaa esille poimintoja historiasta ja kirjallisuudesta, pohtii onko parempi olla matkailija vai turisti, miettii syitä matkustaa ja hankkia extreme-kokemuksia. Kirjassa ei tyydytä hymistelemään vaan tuodaan esille myös ikävämpiä aiheita, kuten ilmastonmuutos.
Ilmastouhkien aikakaudella matkailevia eläkeläisiä voidaan pitää kaiken sen perikuvana, miten itsekkäästi luonnonvaroja kulutetaan tulevien sukupolvien kustannuksella.
Omalta osaltani olen varma, että matkani ovat häilymistä pakenemisen ja voimakkaan – edelleen voimakkaan – kokemusten janon välillä.
Varovainen matkailija on älykäs ja keskusteluun kanssaan houkuttava teos. Se herättää paljon ajatuksia ja on varsinainen täysinäinen matkalaukku. Liian täyteen sitä ei kuitenkaan ole sullottu, vaan pohdinnalle annetaan kauniisti tilaa.
Vaikka näkee lopun lähestyvän, se ei saa tarkoittaa, ettei voisi nauttia tässä ja nyt.

Naistenviikon päätän mieluusti tähän hienoon kirjaan, jonka pariin toivon palaavani jonain päivänä uudelleen.

Kirjankansibingossa menee tähti ruutuun Harrastus.

Kommentit

  1. Totta: matkallahan tässä elämän suuressa seikkailussa ollaan...
    Juhlista kotiin on laatuteos, joka kestää useammankin lukukerran, mutta tämä uutuukainen oli livahtaa ohi. Kiitos Sinun näin ikävästi ei päässyt käymään vaan varaukseen meni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tätä kyllä lämpimästi. Ihanaa pohdintaa, joka jää kauniisti mieleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok