Siirry pääsisältöön

Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet

"Enää kolme neljännestuntia näyttöön, joka ratkaisee tulevaisuuden. Tuskan, surun ja kieltäymyksen vuodet voivat olla pian ohitse. Enää yksi ainoa vuorokausi jäljellä talossa, sen jälkeen Cornelia Göransson ja tytär Astrid saisivat lopultakin rauhan."
Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet
WSOY 2019
Ruotsinkielinen alkuteos Visning pågår 2014
Suomentanut Veijo Kiuru
Äänikirjan lukija Satu Paavola
Kesto 9 t 47 min.

Ovet käyvät ja ovat avoinna, kun kiinteistönvälittäjät esittelevät myytäviä asuntoja Sofie Sarenbrentin dekkarissa Avoimet ovet. Kiinteistönvälitys kuitenkin muuttuu kovin vakavaksi, kun myytävistä asunnoista alkaa löytyä ruumiita.

Ensin kuusivuotias Astrid löytää isänsä kuolleena kodin vierashuoneesta asuntonäytön jälkeisenä yönä. Hans ja Cornelia olivat eroamassa, minkä vuoksi asunto oli myynnissä. Ei ole mikään yllätys, että poliisi alkaa epäillä entistä vaimoa, varsinkin kun tämä yöpyi parin yhteisen tyttären kanssa samassa asunnossa samana yönä, kun mies pääsi hengestään. Toinen kuolemantapaus kuitenkin mullistaa Hansin kuoleman tutkinnan. Selvitetyksi luultu tapaus asettuu toiseen valoon, kun asuntonäytön alkaessa uudesta asunnosta paljastuu raaka surmatyö.

Tapauksia ryhtyy tutkimaan rikospoliisi Emma Sköld, joka on hiljattain aloittanut uuden parisuhteen. Elämä on muutenkin muuttumassa, mutta työnsä Emma haluaa tehdä hyvin. Hän on kuitenkin sisarensa kautta hieman liian lähellä tapausta.

Emma Sköld on yksi henkilö varsin kiinnostavassa hahmokaartissa, josta pidin Avoimissa ovissa – esimerkiksi Emman sisaren elämäntilanne pienine mutkineen tulee hyvin esille. Toki hahmoihin olisi voinut toivoa enemmän syvyyttä. Dekkarin kielessä on paikoin kömpelyyttä, varsinkin dialogissa, mutta ihan mukavasti tarina silti etenee. Juoni toimii varsin hyvin, vaikka tarinan pahiksen onnistuinkin arvaamaan melko varhain. Lopetus taas on senlaatuinen, että luulenpa, että sarjan seuraava osa pitää lukea.


Sofie Sarenbrentin kirjalla avaan osallistumiseni perinteiseen naistenviikkoon kirjablogeissa. Sitä emännöi jälleen Tuija ja lisätietoa löytyy täältä. Sarenbrentin teos sopii naistenviikkoon mainiosti, sillä sekä kirjailija että päähenkilö ovat naisia. Rikospoliisi Emma Sköld ei ole aivan tavanomaisin dekkarin päähenkilö, ja siihen kirjailija kuulemma on tietoisesti pyrkinytkin.

Kirjankansibingossa tähti ruutuun Ovi.
Helmet 2019 -lukuhaaste: 29. Kirjassa nähdään unia.

Avoimet ovet -dekkarin ovat lukeneet myös esimerkiksi Mari ja Piritta.

Kommentit

  1. Samaa mieltä: juoni on jännittävä ja jatko kihelmöi, mutta kieli tökkii. Toivotaan seuraavissa vähemmän sitä ja yhtä paljon ensinmainittuja ominaisuuksia kuin tässä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, tällaisia toiveita tosiaan voisi esittää. Onhan tässä paljon hyviä aineksiakin jo nyt.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?