Siirry pääsisältöön

Kaisa Jaakkola: Hyvän olon hormonidieetti

"Sinulla ei ole kiire minnekään. On turhaa tehdä muutoksia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Etsi sinulle sopiva vaihtoehto ultimaalisen ja minimaalisen välillä. Koska tämä on loppuelämäsi viimeinen elämäntapadieetti, se ei pääty koskaan - voit ainoastaan oppia."
Kaisa Jaakkola:
Hyvän olon hormonidieetti
(Tammi 2016)
224 sivua
Törmäsin jossakin Kaisa Jaakkolan kirjaa kehuviin kommentteihin ja päädyin varaamaan kirjan kirjastosta. Ilman kehuja tuskin olisin teosta luettavaksi hankkinut, sillä nimi ei mielestäni ole kauhean houkutteleva. Hormonit-sanaa käytetään turhan paljon arkikielessä selityksenä naisten ailahteluille ja dieetti taas on monen mielestä vanhanaikaista - pysyvät elämäntapamuutokset ovat päivän sanoja.

Hyvän olon hormonidieetti kuitenkin yllätti sisällöllään myönteisesti. Teoksessa edetään johdonmukaisesti yleisemmältä tasolta kohti yksityiskohtia, ja heti alussa on varsin inspiroiva kirjoittajan oma tarina siitä, miten tavanomaiset laihduttamisen keinot johtivat ei-toivottuun lopputulokseen.

Kaisa Jaakkola kirjoittaa miellyttävän maanläheisesti painonhallinnasta ja laihduttamisesta. Kokonaisuudesta syntyy mielikuva, että asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia. Vaikutelmaa syventävät hyvät konkreettiset esimerkit vaikkapa ruokavaliosta. Lisäksi Jaakkola haastaa lukijaa pohtimaan omaa tilannettaan kysymyksin.
Kuinka voit muistuttaa itseäsi uusista ajattelumalleista? Kuinka muistuttaa itseäsi uusista ruokailu- tai liikkumistavoista?
Ne hormonit sitten. Kysymys ei suinkaan ole jostain epämääräisistä tekijöistä, jotka saavat nimenomaan naiset käyttäytymään oudosti silloin tällöin. Esimerkiksi insuliini on hormoni, joka vaikuttaa rasvanpolttoon ja jonka toimintaa teoksessa selitetään seikkaperäisesti. Oma osuutensa teoksessa on myös miehille, jotka eivät hekään ole hormonien säätelyistä vapaata aluetta.

Entäs sitten dieetti? Sitä sanaa Jaakkola kyllä käyttää mutta huomauttaa:
Ei dieettejä, vaan kestäviä elämäntapamuutoksia.
Hyvän olon hormonidieetti on kirja, jonka haluaisin omaan hyllyyni. Teoksessa on ajatuksia ja ideoita, joiden omaksuminen vaatinee sen, että ajatusten pariin palaa aika ajoin. Lisäksi esimerkiksi ohjeet ruokavalion koostamiseen ovat sellaisia, että niitä tarkastelee mielellään vielä uudemman kerran.


Jaakkolan teos on kauniisti kuvitettu ja taitettu. Visuaalisen ilmeen takana ovat valokuvaaja Elise Kulmala ja graafikko Laura Ylikahri.

Tämä teos on toinen osallistumiseni tällä viikolla meneillään olevaan tietokirjallisuushaasteeseen, jota Lukumato Klassikkojen lumoissa -blogista emännöi.

Kirjasta muualla: Hidasta elämää ja Iidan matkassa.

Kommentit

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta teokselta. Ihmisen hyvinvointi on niin monen tekijän summa, kun yksi niistä heilahtaa, niin elämä voi olla kaaosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, ja tietysti oma juttunsa on, mikä kenellekin sopii. Tästä kirjasta löytyy joka tapauksessa hyviä vinkkejä hyvinvointiin.

      Poista
  2. Olen lukenut kaksi ensimmäistä Jaakkolan teosta. Tärkeää asiaa, varsinkin kun itsellä ollut useammassa hormonissä häikkää. /Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en ole muuta Jaakkolalta vielä lukenut, mutta pidin hänen otteestaan tässä. Ehkäpä siis tutustun enemmänkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok