Siirry pääsisältöön

Tiina Laukkanen - Katja Ravi: Tervetuloa joulu

"Kynttilöiden valo, kaunis kukka-asetelma, hauska tuohinen porokoriste ja huopakankainen valosarja antavat lisää jouluista tunnelmaa eteisen vanhan kaapin päälle."
Tiina Laukkanen - Katja Ravi:
Tervetuloa joulu. Kolme tunnelmallista joulukotia
(Tammi 2012)
152 sivua
Joulutunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa katselemalla kuvia kauniista joulukodeista. Erityisen antoisia joulukotikirjat ovat silloin, jos ei itse jaksa joulua isommin kotiin laittaa. Oman kodin arkisuuden sijaan voi silmäillä tunnelmallisia sisustuksia kodeista, joissa jouluun suhtaudutaan antaumuksella. Antoisia kirjat toki ovat myös silloin, jos etsii vinkkejä oman kodin joulusisustukseen.

Tiina Laukkasen ja Katja Ravin teos Tervetuloa joulu - Kolme tunnelmallista joulukotia tarjoaa todellista joulutunnelmaa kolmen kodin verran. Teoksessa esitellään kirjan tekijöiden joulukodit Mustikkamäki ja Metsäpirtti sekä kolmas koti, Tyynelä.
Metsäpirtin joulukattausta.
Kaikki kolme taloa ovat sisustukseltaan melko runsaita, joten minimalismin ystäville kirja ei välttämättä suuria elämyksiä tarjoa. Toisaalta minimalistikin voi kirjasta jonkun vinkin omaan käyttöönsä bongata. Hyviä vinkkejä teoksessa riittääkin alkaen siitä, että joulun voi punaisen sijaan rakentaa myös mustasta, valkoisesta ja hopeasta.

Vaikka peruslähtökohdiltaan talot ovat samansuuntaisia, löytyy niistä myös eroja, joten runsaan ja romanttisen tyylin suosijalle kirjasta löytyy ammennettavaa. Runsaus on toisaalta myös haaste, mutta onneksi aika ajoin maltetaan keskittyä pieniin yksityiskohtiin tai antaa tilaa yhden sivun verran suurelle, rauhoittavalle kokonaisuudelle.
Tyynelässä joulu ulottuu työhuoneeseenkin.
Tekstiä kirjassa on vähänlaisesti, joten teoksen ahmaisee helposti päivässä. Halutessaan sen parissa voi kuitenkin aikaa viettää runsaastikin, sillä kirjan sivuilta löytyy paitsi tuunausvinkkejä, myös joitakin jouluisia reseptejä.
Mustikkamäestä löytyy raastinraudan tuunausvinkki.
Tervetuloa joulu lunastaa nimensä lupauksen ja tarjoaa lukijalle kurkistuksia tunnelmallisiin joulukoteihin. Kuvat ovat kauniita ja luovat suloista tunnelmaa joulunaluspäivinä teosta lueskellessa.

Myös Katja on tähän teokseen tutustunut.

Kommentit

  1. Joulu koristuksineen omassa kodissa ei kiinnosta, mutta tällaisella kirjalla voisi olla kiva tunnelmoida ihan vain kuvia katselemalla. Joitakin vinkkejähän voi tuunata ei-jouluiseksi. Pidän kovasti "kuvakirjoista" - tai siis kirjoista, joissa on runsaasti kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelmointiin tämä tosiaan sopii vallan hyvin. Minä olen vähän huono toteuttamaan ideoita, mutta kiva niitä on katsella.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

John Irving: Kaikki isäni hotellit

"Jos sinulla oli salaisuus, äiti säilytti sen: jos halusit demokraattista asioiden puintia ja keskustelua, joka saattoi venyä tuntikausia, pahimmassa tapauksessa viikkokausia - jopa kuukausia - pitkäksi, silloin toit asiasi isälle."
John Irvingin romaani Kaikki isäni hotellit on perhetarina. Keskiössä on Berryn perhe, jonka isä Winslow ei jätä toteuttamatta haaveitaan, joita muut eivät välttämättä pidä realistisina. Perheen äiti Mary on haudannut omat opiskelu- ja urahaaveensa voidakseen huolehtia iäkkäistä vanhemmistaan. Esikoispoika Frank on homoseksuaali ja tytär Franny valmissanainen selviytyjä. Tarinan minäkertoja John rakastaa Franny-sisartaan yli kaiken. Pikkusisko Lilly on lopettanut alle kymmenvuotiaana kasvamisen ja kuopus Egg rakastaa tavaroita ja pukeutumusta eikä tunnu kuulevan juuri mitään - tai sitten hän kuulee vain sen, mitä haluaa. Perhe on eittämättä epätavallinen, vaikka Franny ja minäkertoja väittävätkin toista:
"Ei me olla mitenkään erikoisia"…