Siirry pääsisältöön

Tiina Laukkanen - Katja Ravi: Tervetuloa joulu

"Kynttilöiden valo, kaunis kukka-asetelma, hauska tuohinen porokoriste ja huopakankainen valosarja antavat lisää jouluista tunnelmaa eteisen vanhan kaapin päälle."
Tiina Laukkanen - Katja Ravi:
Tervetuloa joulu. Kolme tunnelmallista joulukotia
(Tammi 2012)
152 sivua
Joulutunnelmaan voi virittäytyä vaikkapa katselemalla kuvia kauniista joulukodeista. Erityisen antoisia joulukotikirjat ovat silloin, jos ei itse jaksa joulua isommin kotiin laittaa. Oman kodin arkisuuden sijaan voi silmäillä tunnelmallisia sisustuksia kodeista, joissa jouluun suhtaudutaan antaumuksella. Antoisia kirjat toki ovat myös silloin, jos etsii vinkkejä oman kodin joulusisustukseen.

Tiina Laukkasen ja Katja Ravin teos Tervetuloa joulu - Kolme tunnelmallista joulukotia tarjoaa todellista joulutunnelmaa kolmen kodin verran. Teoksessa esitellään kirjan tekijöiden joulukodit Mustikkamäki ja Metsäpirtti sekä kolmas koti, Tyynelä.
Metsäpirtin joulukattausta.
Kaikki kolme taloa ovat sisustukseltaan melko runsaita, joten minimalismin ystäville kirja ei välttämättä suuria elämyksiä tarjoa. Toisaalta minimalistikin voi kirjasta jonkun vinkin omaan käyttöönsä bongata. Hyviä vinkkejä teoksessa riittääkin alkaen siitä, että joulun voi punaisen sijaan rakentaa myös mustasta, valkoisesta ja hopeasta.

Vaikka peruslähtökohdiltaan talot ovat samansuuntaisia, löytyy niistä myös eroja, joten runsaan ja romanttisen tyylin suosijalle kirjasta löytyy ammennettavaa. Runsaus on toisaalta myös haaste, mutta onneksi aika ajoin maltetaan keskittyä pieniin yksityiskohtiin tai antaa tilaa yhden sivun verran suurelle, rauhoittavalle kokonaisuudelle.
Tyynelässä joulu ulottuu työhuoneeseenkin.
Tekstiä kirjassa on vähänlaisesti, joten teoksen ahmaisee helposti päivässä. Halutessaan sen parissa voi kuitenkin aikaa viettää runsaastikin, sillä kirjan sivuilta löytyy paitsi tuunausvinkkejä, myös joitakin jouluisia reseptejä.
Mustikkamäestä löytyy raastinraudan tuunausvinkki.
Tervetuloa joulu lunastaa nimensä lupauksen ja tarjoaa lukijalle kurkistuksia tunnelmallisiin joulukoteihin. Kuvat ovat kauniita ja luovat suloista tunnelmaa joulunaluspäivinä teosta lueskellessa.

Myös Katja on tähän teokseen tutustunut.

Kommentit

  1. Joulu koristuksineen omassa kodissa ei kiinnosta, mutta tällaisella kirjalla voisi olla kiva tunnelmoida ihan vain kuvia katselemalla. Joitakin vinkkejähän voi tuunata ei-jouluiseksi. Pidän kovasti "kuvakirjoista" - tai siis kirjoista, joissa on runsaasti kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelmointiin tämä tosiaan sopii vallan hyvin. Minä olen vähän huono toteuttamaan ideoita, mutta kiva niitä on katsella.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…