Siirry pääsisältöön

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteen koonti


Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haaste on tulossa päätökseensä. Kiitos hyvästä haasteesta emännälle!


Minä ennätin lukea kustakin maasta kaksi kirjaa, eli haasteen myötä voin kutsua itseäni Pohjoismaiden tuntijaksi. Lisäksi olen sekä Ruotsin että Norjan kirjallisuuden taituri, sillä luin molemmista maista neljä kirjaa.


Haasteeseen lukemani kirjat ovat listattuna tässä:Ei ole yllätys, että Pohjoismaista tulee helposti luettua dekkareita. Tavoitteeni kuitenkin oli lukea enemmän jotain muuta kuin dekkareita, vaikken rikosromaaneja varsinaisesti hyljeksinytkään. Tavoitteessani onnistuinkin mukavasti: neljäntoista luetun kirjan joukossa oli lopulta viisi dekkaria.

Mitä luetusta jäi mieleen? Per Pettersonin asema yhtenä lempikirjailijanani vain vahvistui. Erityisesti Hevosvarkaat asettui sydämeeni. Islantilaisen kirjallisuuden molemmat edustajat olivat hienoja lukuelämyksiä, ja Lena Andersson on listani ruotsalaisen kirjallisuuden helmi. Tanskalainen kirjallisuus ei aivan yhtä vahvasti vakuuttanut, mutta siltä saralta suosikikseni nousi Peter Høegin Susanin vaikutus.

Kommentit

 1. Hieno lista :)
  Salka Valka on todella upea tarina :)

  VastaaPoista
 2. Paljonpa ehdit lukeakin! Salka Valka on hieno. Minäkin pidin Susanin vaikutuksesta, vaikka vähän myös petyin siihen. Tuo Per Petterson jäi vähän haittamaan, koska en vieläkään saanut häneltä mitään kirjaa luettua, ja luulen, että hän olisi ilman muuta suosikkejani.

  Sjón ja Lena Andersson kuuluvat myös lukulistalleni. Pohjoismaissa on tosiaan paljon muutakin kuin dekkareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Pettersoniin sinun pitää tutustua! Luulenpa, että pitäisit hänen teoksistaan.

   Poista
 3. Kävin lukemassa arviosi Kirotusta ajan katoavasta virrasta. Se odottaa hyllyssä vuoroaan. Vaikuttaa erinomaiselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ehdit siihen jossain vaiheessa tarttua. Minä pidin. :)

   Poista
 4. Minulla melkein kaikki oli dekkareita. Sinähän olet lukenut paljon! Mielenkiintoisia kirjoja.

  VastaaPoista
 5. Hieno kokoelma. Minäkin luin haasteeseen Swärdin Kesällä kerran. Pidin siitä. Hevosvarkaat on hyvä, luin sen aikaisemmin. Ja Salka Valka tietysti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että tulin viimein Salka Valkan tämän haasteen myötä lukeneeksi. Hieno teos!

   Poista
 6. Lena Anderssonia minun pitää ehdottomasti muistaa kokeilla ensi vuoden aikana. Hänen kirjojaan on niin kehuttu. :) Mukavan näköinen lista, ja Salka Valkalle nostan hattua. Koetin lukea Salkaa joskus vuosia sitten, mutta se jäi kesken... ehkä pitäisi koettaa uudelleen. Saattaa olla, että olen jo lukijana kypsynyt Salkan lukuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anderssonia uskallan suositella, hänellä on kiehtova tyyli. Salka Valkan kohdalla kypsyminen varmaan tekee hyvää. Luulen, että en olisi muutama vuosi sitten vielä siihen ihastunut. :)

   Poista
 7. Minä olen lukenut sinun listaltasi Ruotsista vain tuon Swärdin, Norjasta Petterssonit ja Tanskasta Susanin vaikutuksen. Pitäisi tutustua Lena Anderssonin tuotantoon, pistänpä korvan taakse. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lena Andersson on ollut mielenkiintoinen, uusi tuttavuus.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El