Siirry pääsisältöön

Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet

"Pirriween alakoulun oppilaiden vanhemmat olivat häkellyttävän ihastuneita naamiaisiin. Tavallisessa visailuillassa ei ollut heille kylliksi. Rouva Ponder tiesi saamansa kutsun perusteella, että joku valopää oli keksinyt tehdä tilaisuudesta Audrey ja Elvis -visailun, mikä tarkoitti sitä, että kaikkien naisten oli pukeuduttava Audrey Hepburniksi ja miesten Elvis Presleyksi. (Se oli osasyy siihen, että rouva Ponder oli kieltäytynyt kutsusta. Hän oli aina kammonnut naamiaisia.) Vaikutti siltä, että useimmat osallistujista olivat saaneet innoituksensa Audrey Hepburnin elokuvasta Aamiainen Tiffanylla. Kaikilla naisilla oli pitkä musta puku, valkoiset hansikkaat ja kaulaa myötäilevä helmikaulakoru. Miehet puolestaan olivat valinneet esikuvakseen Elviksen kypsässä iässä. Kaikilla oli hohtavanvalkoinen haalari, säihkyviä jalokiviä ja avara kaula-aukko. Naiset olivat kauniita. Miesparat näyttivät pelkästään naurettavilta."
Liane Moriarty: Mustat valkeat valheet
(WSOY 2015)
Alkuteos Big Little Lies 2014
Suomentanut Helene Bützow
448 sivua
Liane Moriartyn romaani Mustat valkeat valheet kiinnittyy vahvasti australialaiseen Pirriween kouluun. Tarinan henkilöt ovat kaikki jotain kautta kytköksissä kouluun: Kuka on pienen koululaisen isovanhempi, kuka lapsenhoitaja ja niin edelleen. Pienet koululaiset toki ovat tärkeitä hekin. Eturiviin rynnistävät kuitenkin koululaisten vanhemmat, ja heitä riittää. Henkilöhahmot muodostavat herkullisen kuvan yhteisöstä, jossa vanhemmuus tuntuu olevan ura ja kilpakenttä.

Keskiöön nousevat kolme naista, jotka ovat erilaisia mutta ystävystyvät. Kuvankaunis Celeste luotsaa kouluun viisivuotiaita kaksospoikiaan ja on käsittämättömän rikas. Jane saapuu alueelle uutena asukkaana pienen poikansa kanssa ja etsii omaa paikkaansa. Madeline emännöi uusperhettä ja tuskailee teini-ikäisen tyttärensä tempauksia samalla, kun Fred aloittaa koulun. 

Koulun vanhemmat kokoontuvat yhteiseen illanviettoon, joka päättyy traagisesti, kun yksi vanhemmista saa surmansa. Heti tarinan alussa selviää, että tragedia on kouluyhteisöä kohdannut, mutta vasta aivan lopussa selviää, kuka vanhemmista menehtyi. Rakenne piti mukavasti mielenkiintoa yllä, kun vähän väliä huomasin arvailevani, kuka tuo menehtynyt mahtaakaan olla. Olin jopa huolissani, että ei kai vain...

Romaanin keskeiset naiset onnistuivat jäämään mieleen. Jane ja Celeste kantavat molemmat mukanaan suuria salaisuuksia, ja Janen Ziggy-pojan osakseen saama kohtelu koulussa herättää voimakkaita ajatuksia. Hyvänä vastapainona toimii Madeline, joka suhtautuu elämään ihastuttavan ronskisti ja itseironisesti niin, että hänen seurassaan tulee naurettua kerran, jos toisenkin: "Sanotaan, että vanhoista kaunoista kannattaa päästää irti, mutta enpä tiedä, min olen kyllä aika kiintynyt omaani. Hoivaan sitä kuin pientä lemmikkiä."

Mustat valkeat valheet on toimiva sekoitus kepeyttä ja vakavuutta. Tarinaan sisältyy arkisia tilanteita, jotka naurattavat ja tuntuvat tutuilta. Sitten mukana on tummempi puoli, johon sisältyy (koulu)kiusaamista, elämän kokoisia sanoja ja perheväkivaltaa. Oivaltavaa viihdettä tarjoava romaani onnistuu koskettamaan ja herättämään ajatuksia, ja tämän kirjan myötä Liane Moriarty nousee kirjailijaksi, jonka tuotantoon aion perehtyä uudelleen.

Moriartyn romaanista ovat kirjoittaneet myös Annika, SallaNina, Leena Lumi, Norkku ja Krista. Lisäksi Hanna määrittelee Mustat valkeat valheet "lukusukkulaksi" - mainio määritelmä!

Kiitos kustantajalle viihdyttävästä lukukokemuksesta.

Kommentit

 1. Minäkin olen hyvin myyty Moriartylle silleen, että en pysty olemaan enää häntä lukematta. Tämä uusin on parempi kuin Hyvä aviomies! Siinä en pitänyt loppuratkaisusta.

  Luin tänään jostain lehdestä just, kuten sanoit, että kepeästi kirjoitettu, mutta raknat aiheet. Selliainen kirja siis, joka pysyy balanssissa...Näin tämän nyt koen.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Balanssissa tosiaan pysyy, totta! Kyllä Moriartyn nimi on nyt mieleen painettu.

   Poista
 2. Minäkin luin tämän ihan vasta ja tykkäsin paljon! Jopa enemmän kuin Hyvästä aviomiehestä, minäkään en pitänyt sen loppuratkaisusta.

  VastaaPoista
 3. Oi, tämä lukusukkula on odotellut minua lukulaitteella jo kesästä lähtien, enkä vieläkään ole ehtinyt sukkuloimaan... hyvä tietää, että on mukavaa luettavaa luvassa! :)

  VastaaPoista
 4. Oi, tämä lukusukkula on odotellut minua lukulaitteella jo kesästä lähtien, enkä vieläkään ole ehtinyt sukkuloimaan... hyvä tietää, että on mukavaa luettavaa luvassa! :)

  VastaaPoista
 5. Tätä säästelen sellaiseen hetkeen, kun kaipaan viihdyttävää mutta kuitenkin laadukasta luettavaa. Juuri sellaiselta tämä vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viihdyttävä mutta laadukas on mielestäni sopiva määritelmä tälle kirjalle.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum