Siirry pääsisältöön

Svetlana Aleksijevits: Tsernobylista nousee rukous (kuunnelma)

"Illalla parvekkeet olivat täynnä ihmisiä, ja ne, joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystäviensä tai tuttaviensa luo. Me asuimme yhdeksännessä kerroksessa, josta näki pitkälle. Vanhemmat auttoivat lapsiaan näkemään paremmin ja nostivat heidät syliinsä: katso ja muista. Samat ihmiset jotka valvoivat reaktorin toimintaa, insinöörit, fysiikan opettajat, siellä he seisoivat parvekkeella mustan saastepilven keskellä juttelemassa, hengittämässä, ihailemassa näkemäänsä. Jotkut olivat tulleet autoilla tai polkupyörillä kymmenien kilometrien takaa. Emme tienneet, että kuolema voi olla jotakin niin kaunista."

Ei ole mikään yllätys, että kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Svetlana Aleksijevitsin teoksia varattiin kirjastosta saman tien roimasti. Ei siis toivoakaan saada Aleksijevitsin teoksia pian luettavaksi varsinkaan, kun kustantajankin (Tammi) painokset kuuluvat olevan tällä erää lopussa.

Niinpä olikin ilahduttavaa huomata, että Yle toi pikaisesti Areenaan kuultavaksi kuunnelman, joka perustuu Nobel-voittajan romaaniin Tsernobylista nousee rukous (julkaistu suomeksi vuonna 2000 Marja-Leena Jaakkolan kääntämänä). Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen, äänisuunnittelu ja toteutus ovat Mikko Ahosen työtä ja tuottajana toimii Radioteatterin Outi Valle. Rooleissa ovat Rauno Ahonen, Kristiina Halttu, Jukka Voutilainen, Risto Aaltonen, Vieno Saaristo, Carl-Kristian Rundman, Kirsi Ylijoki, Olli Tuominen, Lauri Maijala, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.

Muistan Tshernobyl-uutisia lapsuudestani hämärästi. Muistan ymmärtäneeni jollain tasolla, että jotain kauheaa oli tapahtunut, mutta tragedian kauheutta en koko laajuudessaan - tietenkään - ymmärtänyt. Ehkä lapsen ei ollut syytäkään ymmärtää, mutta muistan aikuisten kauhistelleen tragediaa.

Kuunnelmassa Tshernobyl tuodaan kuulijan lähelle kauhistuttavine seurauksineen. Varsinaisesti ei kerrota siitä, mitä räjähdyksessä tapahtui, vaan ennemmin keskitytään kysymykseen, mitä sen jälkeen. Tshernobylista nousee rukous kertoo ihmisistä, jotka ovat aivan tavallisia siihen vuoden 1986 huhtikuiseen päivään saakka, kun ydinvoimalan nelosreaktori räjähtää. Sen jälkeen tavalliset ihmiset ovatkin kummallisuuksia, joita ihmetellään. He joutuvat näkemään, kun läheiset sairastuvat selittämättömällä tavalla ja kuolevat, he joutuvat hautaamaan lapsiaan, puolisoitaan ja vanhempiaan. Vain harvalla on tieto siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, sillä totuutta ei kerrota.

On sanottu, että valkovenäläinen Aleksijevits kirjoittaa dokumentaarista kaunokirjallisuutta. Hänen romaaninsa perustuu satojen ihmisten haastatteluihin, ja kuunnelmastakin välittyy todellisuuden ja läsnäolon tuntu. Tshernobylista nousee rukous -kuunnelma on satuttava ja vakuuttava. Sen pääsee Ylen Areenasta kuuntelemaan vielä marraskuun puolelle saakka. Vaikuttuneena suosittelen.

Hesarin juttu täällä. Myös Erja on kuunnelman kokenut.

Kommentit

 1. Itseäni kiinnostaa Tsernobylissa varsinkin tuo salailu. Kuullostaa mielenkiintoiselta teokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tämä tosiaan on. Olisi kiinnostavaa lukea kirja jossain vaiheessa, vaikka kuunnelmakaan ei missään tapauksessa ole huono.

   Poista
 2. Toivottavasti Tammessa jo painokoneet laulavat, sillä kirja menee varmasti kuin kuumille kiville. Kiitos kuunnelmavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi kustantajan pian reagoivan. :) Ole hyvä!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, pitää kuunnella. Olen 420. kirjaston varausjonossa, mikä on hiukan lannistavaa. Tammi, ota uusintapainos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpas jonoa! Kuunnelmasta onneksi saa apua ensi hätään.

   Poista
 4. Pikistä eli Pirkanmaan kirjastoista en edes löytänyt yhtään kappaletta kyseistä kirjaa. Luulisi nyt varastossa edes olevan? Taidan tutustua tuohon kuunnelmaan minäkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas erikoista, luulisi jostain löytyvän. Kuunnelmaa suosittelen!

   Poista
 5. Kuuntelin ensimmäisen osan ja vaikutuin. Järkyttävä, puhutteleva, antaa uutta tietoa. Muistan sen päivän, sen viikonlopun, kun Tshernobylin reaktori räjähti, kesäisenä huhtikuisena lauantai-iltapäivänä. Suomessa mitattiin hälyttäviä säteilypitoisuuksia mutta Neuvostoliitto vaikeni. Se myönsi tapahtunen vasta maanantai-iltana. Nyt valmistaudun kuuntelemana kakkkososan. Täytyy yrittää saada kirjakin luettavaksi.

  Hienoa että käsittelet blogissasi myös kuunnelmaa.

  Terveisin YLEn ystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkyttävä ja puhutteleva kuunnelma tosiaan on. Kirjan haluaisin jossain vaiheessa lukea, vaikka sekin varmasti järkyttää.
   Kiitos kommentista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy