Siirry pääsisältöön

Svetlana Aleksijevits: Tsernobylista nousee rukous (kuunnelma)

"Illalla parvekkeet olivat täynnä ihmisiä, ja ne, joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystäviensä tai tuttaviensa luo. Me asuimme yhdeksännessä kerroksessa, josta näki pitkälle. Vanhemmat auttoivat lapsiaan näkemään paremmin ja nostivat heidät syliinsä: katso ja muista. Samat ihmiset jotka valvoivat reaktorin toimintaa, insinöörit, fysiikan opettajat, siellä he seisoivat parvekkeella mustan saastepilven keskellä juttelemassa, hengittämässä, ihailemassa näkemäänsä. Jotkut olivat tulleet autoilla tai polkupyörillä kymmenien kilometrien takaa. Emme tienneet, että kuolema voi olla jotakin niin kaunista."

Ei ole mikään yllätys, että kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Svetlana Aleksijevitsin teoksia varattiin kirjastosta saman tien roimasti. Ei siis toivoakaan saada Aleksijevitsin teoksia pian luettavaksi varsinkaan, kun kustantajankin (Tammi) painokset kuuluvat olevan tällä erää lopussa.

Niinpä olikin ilahduttavaa huomata, että Yle toi pikaisesti Areenaan kuultavaksi kuunnelman, joka perustuu Nobel-voittajan romaaniin Tsernobylista nousee rukous (julkaistu suomeksi vuonna 2000 Marja-Leena Jaakkolan kääntämänä). Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen, äänisuunnittelu ja toteutus ovat Mikko Ahosen työtä ja tuottajana toimii Radioteatterin Outi Valle. Rooleissa ovat Rauno Ahonen, Kristiina Halttu, Jukka Voutilainen, Risto Aaltonen, Vieno Saaristo, Carl-Kristian Rundman, Kirsi Ylijoki, Olli Tuominen, Lauri Maijala, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.

Muistan Tshernobyl-uutisia lapsuudestani hämärästi. Muistan ymmärtäneeni jollain tasolla, että jotain kauheaa oli tapahtunut, mutta tragedian kauheutta en koko laajuudessaan - tietenkään - ymmärtänyt. Ehkä lapsen ei ollut syytäkään ymmärtää, mutta muistan aikuisten kauhistelleen tragediaa.

Kuunnelmassa Tshernobyl tuodaan kuulijan lähelle kauhistuttavine seurauksineen. Varsinaisesti ei kerrota siitä, mitä räjähdyksessä tapahtui, vaan ennemmin keskitytään kysymykseen, mitä sen jälkeen. Tshernobylista nousee rukous kertoo ihmisistä, jotka ovat aivan tavallisia siihen vuoden 1986 huhtikuiseen päivään saakka, kun ydinvoimalan nelosreaktori räjähtää. Sen jälkeen tavalliset ihmiset ovatkin kummallisuuksia, joita ihmetellään. He joutuvat näkemään, kun läheiset sairastuvat selittämättömällä tavalla ja kuolevat, he joutuvat hautaamaan lapsiaan, puolisoitaan ja vanhempiaan. Vain harvalla on tieto siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, sillä totuutta ei kerrota.

On sanottu, että valkovenäläinen Aleksijevits kirjoittaa dokumentaarista kaunokirjallisuutta. Hänen romaaninsa perustuu satojen ihmisten haastatteluihin, ja kuunnelmastakin välittyy todellisuuden ja läsnäolon tuntu. Tshernobylista nousee rukous -kuunnelma on satuttava ja vakuuttava. Sen pääsee Ylen Areenasta kuuntelemaan vielä marraskuun puolelle saakka. Vaikuttuneena suosittelen.

Hesarin juttu täällä. Myös Erja on kuunnelman kokenut.

Kommentit

 1. Itseäni kiinnostaa Tsernobylissa varsinkin tuo salailu. Kuullostaa mielenkiintoiselta teokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tämä tosiaan on. Olisi kiinnostavaa lukea kirja jossain vaiheessa, vaikka kuunnelmakaan ei missään tapauksessa ole huono.

   Poista
 2. Toivottavasti Tammessa jo painokoneet laulavat, sillä kirja menee varmasti kuin kuumille kiville. Kiitos kuunnelmavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi kustantajan pian reagoivan. :) Ole hyvä!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, pitää kuunnella. Olen 420. kirjaston varausjonossa, mikä on hiukan lannistavaa. Tammi, ota uusintapainos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpas jonoa! Kuunnelmasta onneksi saa apua ensi hätään.

   Poista
 4. Pikistä eli Pirkanmaan kirjastoista en edes löytänyt yhtään kappaletta kyseistä kirjaa. Luulisi nyt varastossa edes olevan? Taidan tutustua tuohon kuunnelmaan minäkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas erikoista, luulisi jostain löytyvän. Kuunnelmaa suosittelen!

   Poista
 5. Kuuntelin ensimmäisen osan ja vaikutuin. Järkyttävä, puhutteleva, antaa uutta tietoa. Muistan sen päivän, sen viikonlopun, kun Tshernobylin reaktori räjähti, kesäisenä huhtikuisena lauantai-iltapäivänä. Suomessa mitattiin hälyttäviä säteilypitoisuuksia mutta Neuvostoliitto vaikeni. Se myönsi tapahtunen vasta maanantai-iltana. Nyt valmistaudun kuuntelemana kakkkososan. Täytyy yrittää saada kirjakin luettavaksi.

  Hienoa että käsittelet blogissasi myös kuunnelmaa.

  Terveisin YLEn ystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkyttävä ja puhutteleva kuunnelma tosiaan on. Kirjan haluaisin jossain vaiheessa lukea, vaikka sekin varmasti järkyttää.
   Kiitos kommentista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum