Siirry pääsisältöön

Svetlana Aleksijevits: Tsernobylista nousee rukous (kuunnelma)

"Illalla parvekkeet olivat täynnä ihmisiä, ja ne, joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystäviensä tai tuttaviensa luo. Me asuimme yhdeksännessä kerroksessa, josta näki pitkälle. Vanhemmat auttoivat lapsiaan näkemään paremmin ja nostivat heidät syliinsä: katso ja muista. Samat ihmiset jotka valvoivat reaktorin toimintaa, insinöörit, fysiikan opettajat, siellä he seisoivat parvekkeella mustan saastepilven keskellä juttelemassa, hengittämässä, ihailemassa näkemäänsä. Jotkut olivat tulleet autoilla tai polkupyörillä kymmenien kilometrien takaa. Emme tienneet, että kuolema voi olla jotakin niin kaunista."

Ei ole mikään yllätys, että kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Svetlana Aleksijevitsin teoksia varattiin kirjastosta saman tien roimasti. Ei siis toivoakaan saada Aleksijevitsin teoksia pian luettavaksi varsinkaan, kun kustantajankin (Tammi) painokset kuuluvat olevan tällä erää lopussa.

Niinpä olikin ilahduttavaa huomata, että Yle toi pikaisesti Areenaan kuultavaksi kuunnelman, joka perustuu Nobel-voittajan romaaniin Tsernobylista nousee rukous (julkaistu suomeksi vuonna 2000 Marja-Leena Jaakkolan kääntämänä). Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen, äänisuunnittelu ja toteutus ovat Mikko Ahosen työtä ja tuottajana toimii Radioteatterin Outi Valle. Rooleissa ovat Rauno Ahonen, Kristiina Halttu, Jukka Voutilainen, Risto Aaltonen, Vieno Saaristo, Carl-Kristian Rundman, Kirsi Ylijoki, Olli Tuominen, Lauri Maijala, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.

Muistan Tshernobyl-uutisia lapsuudestani hämärästi. Muistan ymmärtäneeni jollain tasolla, että jotain kauheaa oli tapahtunut, mutta tragedian kauheutta en koko laajuudessaan - tietenkään - ymmärtänyt. Ehkä lapsen ei ollut syytäkään ymmärtää, mutta muistan aikuisten kauhistelleen tragediaa.

Kuunnelmassa Tshernobyl tuodaan kuulijan lähelle kauhistuttavine seurauksineen. Varsinaisesti ei kerrota siitä, mitä räjähdyksessä tapahtui, vaan ennemmin keskitytään kysymykseen, mitä sen jälkeen. Tshernobylista nousee rukous kertoo ihmisistä, jotka ovat aivan tavallisia siihen vuoden 1986 huhtikuiseen päivään saakka, kun ydinvoimalan nelosreaktori räjähtää. Sen jälkeen tavalliset ihmiset ovatkin kummallisuuksia, joita ihmetellään. He joutuvat näkemään, kun läheiset sairastuvat selittämättömällä tavalla ja kuolevat, he joutuvat hautaamaan lapsiaan, puolisoitaan ja vanhempiaan. Vain harvalla on tieto siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, sillä totuutta ei kerrota.

On sanottu, että valkovenäläinen Aleksijevits kirjoittaa dokumentaarista kaunokirjallisuutta. Hänen romaaninsa perustuu satojen ihmisten haastatteluihin, ja kuunnelmastakin välittyy todellisuuden ja läsnäolon tuntu. Tshernobylista nousee rukous -kuunnelma on satuttava ja vakuuttava. Sen pääsee Ylen Areenasta kuuntelemaan vielä marraskuun puolelle saakka. Vaikuttuneena suosittelen.

Hesarin juttu täällä. Myös Erja on kuunnelman kokenut.

Kommentit

 1. Itseäni kiinnostaa Tsernobylissa varsinkin tuo salailu. Kuullostaa mielenkiintoiselta teokselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen tämä tosiaan on. Olisi kiinnostavaa lukea kirja jossain vaiheessa, vaikka kuunnelmakaan ei missään tapauksessa ole huono.

   Poista
 2. Toivottavasti Tammessa jo painokoneet laulavat, sillä kirja menee varmasti kuin kuumille kiville. Kiitos kuunnelmavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi kustantajan pian reagoivan. :) Ole hyvä!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä, pitää kuunnella. Olen 420. kirjaston varausjonossa, mikä on hiukan lannistavaa. Tammi, ota uusintapainos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onpas jonoa! Kuunnelmasta onneksi saa apua ensi hätään.

   Poista
 4. Pikistä eli Pirkanmaan kirjastoista en edes löytänyt yhtään kappaletta kyseistä kirjaa. Luulisi nyt varastossa edes olevan? Taidan tutustua tuohon kuunnelmaan minäkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas erikoista, luulisi jostain löytyvän. Kuunnelmaa suosittelen!

   Poista
 5. Kuuntelin ensimmäisen osan ja vaikutuin. Järkyttävä, puhutteleva, antaa uutta tietoa. Muistan sen päivän, sen viikonlopun, kun Tshernobylin reaktori räjähti, kesäisenä huhtikuisena lauantai-iltapäivänä. Suomessa mitattiin hälyttäviä säteilypitoisuuksia mutta Neuvostoliitto vaikeni. Se myönsi tapahtunen vasta maanantai-iltana. Nyt valmistaudun kuuntelemana kakkkososan. Täytyy yrittää saada kirjakin luettavaksi.

  Hienoa että käsittelet blogissasi myös kuunnelmaa.

  Terveisin YLEn ystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkyttävä ja puhutteleva kuunnelma tosiaan on. Kirjan haluaisin jossain vaiheessa lukea, vaikka sekin varmasti järkyttää.
   Kiitos kommentista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El