Siirry pääsisältöön

Vuokko Hurme: Kiepaus

Kun Kiepaus tapahtui, ihmiset, autot, koirat ja männynkävyt putosivat humisten kohti taivasta. Suuri osa taloista lähti myös, ne, joiden perustukset eivät kestäneet. Ja niitä oli paljon, sellaisia taloja. Sinne lensi koko se maailma, jonka minä tunnen vain kirjoista. Osa lensi kiljuen, osa karjuen, osa hiljaisesti häviten. Ja pamahdukset ja rämähdykset ja kaiken maailman maaperän karjahdukset seurasivat toisiaan. Vedet kohisivat valtavalla voimalla meristä ja järvistä, ja merenpohjat itkivät vielä päiviä, valuttaen viimeisetkin pisaransa pohjamutien ja kallionkolojen uumenista.

Vuokko Hurme: Kiepaus
S&S 2017
kuvitus Susanna Iivanainen
249 sivua

Luimme kolmasluokkalaisen kanssa yhdessä Vuokko Hurmeen romaanin Kiepaus, joka on Huimaa-fantasiasarjan avausosa. Se tutustuttaa paitsi päähenkilö Lennaan, myös ylösalaisin kääntyneeseen Kardumin kaupunkiin. 

Kardum on syntynyt jo vuosia ennen Lennaa. Kiepaus käänsi maailman ympäri siten, että puoleensa ei enää vedäkään maa vaan taivas. Ulkona ei voi liikkua ilman vaijereita, jollei halua tipahtaa loputtomalle taivaalle.

Lennan elämän keskipiste on kerrostalo, jossa hänen perheensä koti sijaitsee. Muutapa hän ei olekaan juuri nähnyt: lasten on määrä pysyä sisätiloissa turvassa sillä aikaa, kun aikuiset käyvät vaijereiden varassa hoitamassa tärkeitä asioita ulkosalla. 

Lennalla ei kuitenkaan ole isommin valittamista, eihän hän oikein muusta tiedäkään. Meidän tuntemamme maailma on Lennalle vieras, jotain vain kuvista nähtyä. Hänen maailmassaan maa on yläpuolella ja taivas alhaalla, katossa kävellään ja lattia on ylhäällä. 

Mutta sitten tapahtuu erikoisia asioita. Ensinnäkin Lenna pääsee retkelle. Toiseksi puhdas vesi alkaa loppua. Aikuisten on aika tehdä suuria päätöksiä, ja kun he päättävät lähteä etsimään parempaa tulevaisuutta muualta, on lasten määrä seurata.

Muuttunut maailma on kuvattu tässä lasten fantasiaromaanissa taitavasti. Yksityiskohdat ovat tarkkoja ja kiepahtaneeseen ympäristöön sopivia. 

Romaani on tunnelmaltaan lempeä mutta samaan aikaan myös jossain määrin melankolinen. Päähenkilö joutuu kokemaan menetyksiä ja pelkäämään – vaikka Kardum on Lennalle tuttu, on siinä myös jotain huolestuttavaa. Vaikka aikuiset yrittävät piilottaa huolensa lapsilta, vaistoaa Lenna 8-vuotiaan viisaudellaan, että jokin on vinossa. 

Kolmasluokkalainen lukukaverini piti Kiepausta hiukan ahdistavana. Kovin herkille lapsilukijoille sitä ei välttämättä kannatakaan luettavaksi tarjota. Toisaalta kertomuksessa on myös toivoa ja luottamusta tulevaan. Lopetus on sellainen, että jatko-osa Kaipaus jäi kiinnostamaan.

Kommentit

  1. Kuulostaa aika pelottavalta maailmalta. Oon lukenu yhen sarjakuvan, jossa maan painovoima katos ja kävi aika samallain ku tossa kirjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan pelottavalta vaikuttava maailma. Lapsilukijan kanssa sitä tuli mietittyä aika paljonkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii