Siirry pääsisältöön

Vuokko Hurme: Kiepaus

Kun Kiepaus tapahtui, ihmiset, autot, koirat ja männynkävyt putosivat humisten kohti taivasta. Suuri osa taloista lähti myös, ne, joiden perustukset eivät kestäneet. Ja niitä oli paljon, sellaisia taloja. Sinne lensi koko se maailma, jonka minä tunnen vain kirjoista. Osa lensi kiljuen, osa karjuen, osa hiljaisesti häviten. Ja pamahdukset ja rämähdykset ja kaiken maailman maaperän karjahdukset seurasivat toisiaan. Vedet kohisivat valtavalla voimalla meristä ja järvistä, ja merenpohjat itkivät vielä päiviä, valuttaen viimeisetkin pisaransa pohjamutien ja kallionkolojen uumenista.

Vuokko Hurme: Kiepaus
S&S 2017
kuvitus Susanna Iivanainen
249 sivua

Luimme kolmasluokkalaisen kanssa yhdessä Vuokko Hurmeen romaanin Kiepaus, joka on Huimaa-fantasiasarjan avausosa. Se tutustuttaa paitsi päähenkilö Lennaan, myös ylösalaisin kääntyneeseen Kardumin kaupunkiin. 

Kardum on syntynyt jo vuosia ennen Lennaa. Kiepaus käänsi maailman ympäri siten, että puoleensa ei enää vedäkään maa vaan taivas. Ulkona ei voi liikkua ilman vaijereita, jollei halua tipahtaa loputtomalle taivaalle.

Lennan elämän keskipiste on kerrostalo, jossa hänen perheensä koti sijaitsee. Muutapa hän ei olekaan juuri nähnyt: lasten on määrä pysyä sisätiloissa turvassa sillä aikaa, kun aikuiset käyvät vaijereiden varassa hoitamassa tärkeitä asioita ulkosalla. 

Lennalla ei kuitenkaan ole isommin valittamista, eihän hän oikein muusta tiedäkään. Meidän tuntemamme maailma on Lennalle vieras, jotain vain kuvista nähtyä. Hänen maailmassaan maa on yläpuolella ja taivas alhaalla, katossa kävellään ja lattia on ylhäällä. 

Mutta sitten tapahtuu erikoisia asioita. Ensinnäkin Lenna pääsee retkelle. Toiseksi puhdas vesi alkaa loppua. Aikuisten on aika tehdä suuria päätöksiä, ja kun he päättävät lähteä etsimään parempaa tulevaisuutta muualta, on lasten määrä seurata.

Muuttunut maailma on kuvattu tässä lasten fantasiaromaanissa taitavasti. Yksityiskohdat ovat tarkkoja ja kiepahtaneeseen ympäristöön sopivia. 

Romaani on tunnelmaltaan lempeä mutta samaan aikaan myös jossain määrin melankolinen. Päähenkilö joutuu kokemaan menetyksiä ja pelkäämään – vaikka Kardum on Lennalle tuttu, on siinä myös jotain huolestuttavaa. Vaikka aikuiset yrittävät piilottaa huolensa lapsilta, vaistoaa Lenna 8-vuotiaan viisaudellaan, että jokin on vinossa. 

Kolmasluokkalainen lukukaverini piti Kiepausta hiukan ahdistavana. Kovin herkille lapsilukijoille sitä ei välttämättä kannatakaan luettavaksi tarjota. Toisaalta kertomuksessa on myös toivoa ja luottamusta tulevaan. Lopetus on sellainen, että jatko-osa Kaipaus jäi kiinnostamaan.

Kommentit

  1. Kuulostaa aika pelottavalta maailmalta. Oon lukenu yhen sarjakuvan, jossa maan painovoima katos ja kävi aika samallain ku tossa kirjassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan pelottavalta vaikuttava maailma. Lapsilukijan kanssa sitä tuli mietittyä aika paljonkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...