Enná ja isa olivat löytäneet hänet poronsa vierestä istumasta. He olivat kysyneet, mitä oli tapahtunut, mutta hän ei ollut pystynyt vastaamaan. Hän puristi pientä korvanpalaa lapasensa sisällä. Veri oli hyytynyt, mutta untuvista karvat olivat yhä pehmeitä. Hän ei näyttänyt sitä heille, ei edes sitten kun he kiihtyneinä totesivat ”sen paskiaisen” vieneen korvat, toisen kokonaan ja toisesta puolet. Korvamerkillä saattoi todistaa auton alle jääneen tai pedon tappaman poron omakseen. Tätä korvaa ei kukaan saisi. Hänen Nástegallunsa oli kuollut.
Kiinnitin Ann-Helén Laestadiuksen romaaniin Varkaus huomiota jo viime keväänä. Romaani kävikin jo kertaalleen kirjastosta lainassa, mutta en ehtinyt siihen tarttua lainkaan ennen kuin eräpäivä oli jo käsillä.
Sitten huomasin Instagramista muutamia ylistäviä arvioita ja ei muuta kuin uudelleen kirja varaukseen ja lainaksi. Kyllä kannatti.
Varkaus sijoittuu jonnekin Ruotsin pohjoisosiin ja perustuu tositapahtumiin. Romaanin saamelaisyhteisö on kahnauksissa muiden asukkaiden kanssa, jotka eivät kykene kunnioittamaan porotaloutta vaan voivat mielestään tappaa poroja ihan noin vain. Yleisessä tiedossa on, kuka on toiminnan primus motor, mutta seurauksia teoista ei koidu. Poliisin mielestä tapot ovat vain varkauksia eikä siitä sitten sen enempää.
Yhdeksänvuotias Elsa on romaanin päähenkilö, joka joutuu vuonna 2008 omin silmin näkemään, miten hänen poronsa on tapettu raa'asti. Tappaja uhkailee tytön hiljaiseksi, mutta jälkensä tapahtunut väkisin jättää.
Kymmenkunta vuotta myöhemmin Elsa on nuori nainen, joka haluaa jatkaa sukunsa työtä porojen parissa mutta myös saada oikeutta. Maailma ei ole muuttunut paremmaksi vaan saamelaiset joutuvat kohtaamaan monenlaista syrjintää. Elsa ei enää jaksa katsella kaikkea sivusta vaan valitsee vaikenemisen sijaan vaikeista asioista puhumisen.
Varkaus on vaikuttava romaani, joka pitää vallan mainiosti otteessaan alusta loppuun. Yli 500-sivuinen romaani ei tunnu liian mittavalta vaan jännite kantaa hyvin. Kertomus on ravisteleva ja paikoin jopa puistattava kuvatessaan saamelaisten kohtaamia vääryyksiä, mutta kerronta ei ole tarkoitushakuista vaan myös vaikeiden asioiden kuvauksilla on paikkansa ja tehtävänsä.
Ann-Helén Laestadius kuvaa hienosti niitä moninaisia haasteita, joiden keskellä saamelaiset elävät. Yhtäältä on tuomitseva ulkomaailma mutta toisaalta haasteita aiheuttaa myös yhteisö itsessään perinteisine tapoineen ja tottumuksineen. Romaanissa sivutaan myös ilmastonmuutosta, joka sekin aiheuttaa huolta porotaloudelle.
Varkaus avaa silmiä sille, miten nykyaikanakin voi olla vaikeaa elää sivussa valtavirrasta. Se valistaa lukijaa mieleenpainuvasti fiktion keinoin.
Muualla: Kirjakimara ja Kirjaluotsi.
Minustakin tämä oli vaikuttava teos. Hyvä, että myös ilmastonmuutos oli otettu esille, sillä se on porotaloudelle uhka ja se on ylipäätään uhka pohjoisen eläimille.
VastaaPoistaOlen ihan samaa mieltä. Tässä on isoja, tärkeitä teemoja.
PoistaKivaa YK:n lukutaitopäivää :)
VastaaPoistaKiitos! Tulikin vietettyä illalla lukutunti päivän kunniaksi :)
Poista