Siirry pääsisältöön

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Kehityin taitavaksi uudessa työssäni – niin taitavaksi, että sain määrärahan voidakseni ostaa pukuja, jotka sitten saapuivat perille yhdessä meille tulevan vessapaperin, säilykelihan ja hyttyskarkotteen kanssa. Mikä hassuinta, en pitänyt itseäni vakoojana. Totta kai ammatissani kuului osata muutakin kuin vain hymyillä ja nauraa tyhmille vitseille ja teeskennellä olevansa kiinnostunut kaikesta mitä miehet sanoivat. Tuolloin sille ei ollut vielä nimeä, mutta minusta tuli niillä ensimmäisillä kutsuilla hunaja-ansa, houkutuslintu: nainen, joka käytti Luojalta saamiaan lahjoja tiedonhankintaan.
Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut
WSOY 2020
Alkuteos The Secrets We Kept 2019
Suomentanut Irmeli Ruuska
474 sivua

Lara Prescottin romaani Tätä ei koskaan tapahtunut sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, lähinnä 1950-luvulle. Neuvostoliitossa kirjailija Boris Pasternak kirjoittaa uutta romaaniaan, Tohtori Zivagoa, joka herättää vallanpitäjissä huolta. Yhdysvalloissa taas CIA:n konekirjoittajat naputtelevat talteen salaisuuksia, joista ei pidä puhua työhuoneen ulkopuolella kenellekään.

Kirjaimet, ne ovat tärkeitä. Konekirjoittajat kirjoittavat muistiin asioita, Pasternak kirjoittaa romaaniaan ja kirjeitä rakastajattarelleen, joka puolestaan joutuu kokemaan kirjainten painon. Sanoilla on valtava voima, ja siksi toisten intresseissä on saada Pasternakin romaani julkisuuteen samalla, kun toiset haluavat estää kirjan julkaisemisen. Historiasta tiedetään, kumpi taho onnistui pyrkimyksissään, ja romaanilla onkin vahvat lähtökohdat todellisuudessa.

Kirjainten lisäksi tärkeää on rakkaus. Sitä etsitään ja kaivataan ja löydetään. Se on vaarallista ja vääränlaista mutta myös turvallista ja oikeaa.

Prescottin esikoisteos asettuu itään ja länteen. Tarina rakentuu useiden eri näkökulmien kautta ja oivaltavasti otsikoidut luvut kertovat, miten ihmiset vuosikymmenen mittaan muuttuvat, miten heidän asemansa vaihtelevat. Tarinan keskeiset henkilöt eivät voi jäädä paikoilleen vaan heidän tehtävänsä on elää tapahtumien pyörteessä ja luoda nahkaansa yhä uudelleen. Henkilöt ovat niin kiehtovia, että heidän tarinaansa haluaa uppoutua. Neuvostoliitossa Pasternak, joka janoaa huomiota mutta joutuu aivan vääränlaisen huomion kohteeksi, on mielenkiintoisen melankolinen, kun taas hänen rakastajattarensa Olga on sitkeä järjen ääni. Yhdysvalloissa Irina on sekoitus amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, pidättyvä ja vakaa, ja hänen vastaparikseen asettuu Sally, leiskuva ja vahva nainen, joka tuntuu tietävän mitä tekee.

Tätä ei koskaan tapahtunut on kiinnostava historiallinen romaani, joka avaa elävästi kylmän sodan aikaa ja kahden suurvallan välisiä jännitteitä. Prescottin esikoisteos tarjoaa nautittavan lukukokemuksen.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta! Kirja ilmestyy suomeksi tänään, 10.3.2020.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…