Siirry pääsisältöön

Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut

Kehityin taitavaksi uudessa työssäni – niin taitavaksi, että sain määrärahan voidakseni ostaa pukuja, jotka sitten saapuivat perille yhdessä meille tulevan vessapaperin, säilykelihan ja hyttyskarkotteen kanssa. Mikä hassuinta, en pitänyt itseäni vakoojana. Totta kai ammatissani kuului osata muutakin kuin vain hymyillä ja nauraa tyhmille vitseille ja teeskennellä olevansa kiinnostunut kaikesta mitä miehet sanoivat. Tuolloin sille ei ollut vielä nimeä, mutta minusta tuli niillä ensimmäisillä kutsuilla hunaja-ansa, houkutuslintu: nainen, joka käytti Luojalta saamiaan lahjoja tiedonhankintaan.
Lara Prescott: Tätä ei koskaan tapahtunut
WSOY 2020
Alkuteos The Secrets We Kept 2019
Suomentanut Irmeli Ruuska
474 sivua

Lara Prescottin romaani Tätä ei koskaan tapahtunut sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, lähinnä 1950-luvulle. Neuvostoliitossa kirjailija Boris Pasternak kirjoittaa uutta romaaniaan, Tohtori Zivagoa, joka herättää vallanpitäjissä huolta. Yhdysvalloissa taas CIA:n konekirjoittajat naputtelevat talteen salaisuuksia, joista ei pidä puhua työhuoneen ulkopuolella kenellekään.

Kirjaimet, ne ovat tärkeitä. Konekirjoittajat kirjoittavat muistiin asioita, Pasternak kirjoittaa romaaniaan ja kirjeitä rakastajattarelleen, joka puolestaan joutuu kokemaan kirjainten painon. Sanoilla on valtava voima, ja siksi toisten intresseissä on saada Pasternakin romaani julkisuuteen samalla, kun toiset haluavat estää kirjan julkaisemisen. Historiasta tiedetään, kumpi taho onnistui pyrkimyksissään, ja romaanilla onkin vahvat lähtökohdat todellisuudessa.

Kirjainten lisäksi tärkeää on rakkaus. Sitä etsitään ja kaivataan ja löydetään. Se on vaarallista ja vääränlaista mutta myös turvallista ja oikeaa.

Prescottin esikoisteos asettuu itään ja länteen. Tarina rakentuu useiden eri näkökulmien kautta ja oivaltavasti otsikoidut luvut kertovat, miten ihmiset vuosikymmenen mittaan muuttuvat, miten heidän asemansa vaihtelevat. Tarinan keskeiset henkilöt eivät voi jäädä paikoilleen vaan heidän tehtävänsä on elää tapahtumien pyörteessä ja luoda nahkaansa yhä uudelleen. Henkilöt ovat niin kiehtovia, että heidän tarinaansa haluaa uppoutua. Neuvostoliitossa Pasternak, joka janoaa huomiota mutta joutuu aivan vääränlaisen huomion kohteeksi, on mielenkiintoisen melankolinen, kun taas hänen rakastajattarensa Olga on sitkeä järjen ääni. Yhdysvalloissa Irina on sekoitus amerikkalaisuutta ja venäläisyyttä, pidättyvä ja vakaa, ja hänen vastaparikseen asettuu Sally, leiskuva ja vahva nainen, joka tuntuu tietävän mitä tekee.

Tätä ei koskaan tapahtunut on kiinnostava historiallinen romaani, joka avaa elävästi kylmän sodan aikaa ja kahden suurvallan välisiä jännitteitä. Prescottin esikoisteos tarjoaa nautittavan lukukokemuksen.

Helmet 2020 -lukuhaaste: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta! Kirja ilmestyy suomeksi tänään, 10.3.2020.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...