Siirry pääsisältöön

Heather Morris: Cilkan tarina

Cilka tajuaa tilaisuuden. Leirissä on huonoja töitä – ulkona, ruumiillisia töitä – ja sitten on hyviä töitä. Toisessa paikassa "hyvä" työ tarkoitti enemmän ruokaa ja lämpöä, mutta Cilkan tapauksessa se tarkoitti myös toistuvaa ja jatkuvaa hyväksikäyttöä ja leirin kaikkein huonoimpien olosuhteiden todistamista. Hänen roolinsa Parakki 25:n johtajana oli rangaistus, mutta sellainen, jota hän tuntee yhä joutuvansa sovittamaan.
Heather Morris: Cilkan tarina
Aula & Co 2020
Alkuteos Cilka's Journey 2019
Suomentanut Pekka Tuomisto
405 sivua
Heather Morrisin romaani Cilkan tarina sijoittuu toisen maailmansodan ja holokaustin jälkimaininkeihin, kun natsien ylläpitämät keskitysleirit vapautetaan ja sota päättyy. Auschwitzista vapautetaan muiden joukossa Cecilia "Cilka" Klein, jonka vapaus kuitenkin jää lyhyeksi. Du bist frei on vain hetken lupaus, ja pian Cilka on matkalla Krakovaan, missä hän saa kuulla tulleensa tuomituksi viideksitoista vuodeksi pakkotyöhön. Syynä on yhteistyö vihollisen kanssa.

Krakovasta Cilka matkaa loputtomalta tuntuvan ajan junalla Siperiaan, Vorkutan gulagille. Auschwitzista hengissä selvinnyttä odottaa toinen vankileiri.

Pääosin Cilkan tarina sijoittuu Vorkutan gulagiin, pahamaineiselle vankileirille. Takaumien kautta palataan kuitenkin aika ajoin natsi-Saksaan ja siihen, mitä Cilkalle siellä tapahtui. Vähitellen lukijalle avautuu Cilkan kohtalo: miten tšekkoslovakialaistyttö päätyi keskitysleirille ja miten vain 16-vuotias selviytyi hengissä päätyäkseen vain toiselle vankileirille.

Cilkan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja on jatkoa romaanille Auschwtzin tatuoija, joka kertoi tositapahtumiin pohjautuen Lale Solokovista, joka selviytyi hänkin hengissä keskitysleiriltä. Lale Solokovilta kirjailija kuuli tarinan Cilkasta, ja lopputulos on fiktiivinen romaani, joka perustuu Heather Morrisin omiin tutkimuksiin ja Cilkan tunteneiden henkilöiden antamiin tietoihin. Kirjan lopusta löytyy faktoihin perustuvia lisätietoja Cilkasta sekä Owen Matthewsin jälkisanat, jotka kuvaavat Stalinin työleirien oloja ja historiaa.

Natsi-Saksan keskitysleirit ovat saaneet tilaa runsaasti julkisuudessa ja kaunokirjallisuudessa. Yhä edelleen ilmestyy romaaneja, joissa kuvataan keskitysleirien kauheuksia eri näkökulmista. Gulag-järjestelmän työleirit ovat jääneet mutu-tuntumani mukaan huomattavasti vähäisemmälle huomiolle, ja siten Morrisin romaani on tärkeä osanen tietoa lisäämässä. En ennen Cilkan tarinan lukemista tiennyt esimerkiksi sitä, että puna-armeija ei vain vapauttanut keskitysleirejä vaan vei leireiltä ihmisiä omaan helvettiinsä Neuvostoliittoon.

Cilkan tarina on sisällöltään siis kiinnostava ja antaa lukijalle kaunokirjallisuuden keinoin tärkeää tietoa historiasta. Kaunokirjalliset ansiot eivät kuitenkaan ole kovin suuret: tätä romaania vaivaavat samat ongelmat kuin aiempaa. Kerronta on kömpelöä, paikoin pateettisuuteen vaipuvaa ja paikoin suorastaan lapsellista. Tuntuu, että ilmaisu on vähemmän tärkeää kuin sisältö. Minä häiriinnyin lukiessani paljon esimerkiksi omituisista, tilanteeseen sopimattomilta tuntuvista verbeistä, kuten hekottelee ja lyhyistä virkkeistä.
Cilka antaa Elenalle palkkioksi pienen yllättyneen hymyn, kun tämä on puolustanut häntä. Vaikka Josien sanat pistävät. Niin, Cilka on kummallisen onnekas. Mutta myös kirottu. Jos he tietäisivät, missä hän on ollut kaikki ne vuodet, jolloin heillä oli yllin kyllin ruokaa ja juomaa ja lämpöä. Kun heillä oli yhä perheensä ja kotinsa.
Kerronnan ongelma on myös se, että tapahtumia selitetään liikaa. Lukijana arvostaisin sitä, että saisin itse tehdä enemmän tulkintoja ja päätelmiä sen sijaan, että asioita alleviivataan niin paksulla kynällä.

Anneli piti Cilkan tarinasta, samoin Mai.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Kommentit

  1. Järkyttävä tarina. Osa tarinasta on totta mm. Cilka on ollut Auschwitzissa ja joutui 16v. olemaan koko ajan upseerien raiskattavana. Sen jälkeen tosi pahoihin oloihin neuvostoliittolaiselle työleirille. Cilka selvisi molemmista. Hän on ansainnut tarinan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että Cilka on tarinansa ansainnut. Toteutustapa vain onnahteli mielestäni.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...