Siirry pääsisältöön

Eva Frantz: Sininen huvila

"Hän oli kuuluisassa Sinisessä huvilassa, ja nainen happinaamarin takana oli tietenkin bloggaaja Becca Stenlund. Anna seurasi satunnaisesti muutamia blogeja, mutta Sininen huvila ei kuulunut hänen suosikkeihinsa. Se oli aavistuksen liian söpöstelevä. Beccan maailmassa hillottiin, mehustettiin ja leivottiin 1890-luvun ruokaohjeilla ruutuessu uumalla."


Eva Frantz:
Sininen huvila
(S&S 2017)
Alkuteos Blå villan
Suomentanut Ulla Lempinen
350 sivua

Sininen huvila on idyllinen talo, piilossa korkean syreeniaidan takana. Huvilan emäntä Becca Stenlund jakaa Instagramiin "hyvältä näyttäviä sommitelmia" ja jakaa blogissaan kuvia "kauniista ikkunankehyksistä, ulkorakennuksen patinoituneesta ovesta, hennonroosista tulppaaneista sinistä seinää vasten". Lisäksi Becca kirjoittaa "kivoista jutuista, joita hän keksi poikansa kanssa".

Idylli kuitenkin rikkoutuu, kun Siniseen huvilaan murtaudutaan ja Beccan kimppuun hyökätään. Bloggaaja joutuu tajuttomana sairaalaan ja hänen pieni poikansa Bruno löydetään harhailemasta yksinään tiellä keskellä yötä. Beccan puoliso Peter puolestaan on ottanut aikalisän ja majailee äitinsä luona – jatkuva idyllin rakentaminen ja sisustaminen ei ole miehen mieleen.

Idylliä ei ole myöskään poliisi Anna Gladin elämä. Anna alkaa tutkia huvilan tapahtumia ja kipuilee samaan aikaan lapsettomuutensa ja työttömän, kotona lorvivan miehensä kanssa.

Sosiaalinen media on vahvasti läsnä jo toki pelkästään Beccan bloggaamisen kautta. Somen nurjat puolet näyttäytyvät kommenteissa, joita eräät tehtailevat suorastaan urakoiden ja joista poliisikin kiinnostuu tutkiessaan Beccan tapausta.

Kuka beccan kimppuun kävi? Kuka haluaa vahingoittaa koko perhettä niin, että viisivuotias Brunokin on vaarassa? Siinä kysymyksiä, joiden ympärille tarina kietoutuu. Juoni rakentuu siten, että en kyennyt arvaamaan, kuka on syyllinen – jännitys säilyi hyvin loppumetreille saakka.

Luin Sinisen huvilan e-kirjana, ja minua hämmensi se, että näkökulmat vaihtuivat niin yllättäen. Niitä ei osoitettu edes tyhjällä rivivälillä, joten paikoin lukemisen rytmi rikkoutui häiritsevästi.

Sininen huvila edustaa cozy crimea, joka ilmeisesti tarkoittaa pehmeämpää dekkaria kuin mihin yleensä on totuttu. Väkivaltaa löytyy tästäkin mutta ei ollenkaan liikaa: juonenkulun teho syntyy muusta kuin verellä ja raakuuksilla mässäilemisestä. Tarinassa yhdistyvät leppoisuus ja jännite mukavan vetävällä tavalla, ja dekkaria voikin suositella lukijoille, jotka eivät kaipaa lukemisiltaan raakuuksia ja verisiä taisteluita.

Helmet 2018: 4. Kirjan nimessä on jokin paikka. Kirjankansibingo: hieno fontti.Tämän dekkarin myötä viimeistelen osallistumiseni kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat ja joka päättyy tänään.


Kommentit

 1. Tämä kuulostaa kiinnostavalta, laitetaan muistiin. Bloggarille sopiva dekkarin aihepiiri! Hyvä valinta sinulla bingon hienoksi fontiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihepiiri tässä tosiaan sopii. :) Hieno fontti löytyikin lähempää kuin arvasin, kuvittelin tuon bingokohdan olevan työläämpi.

   Poista
 2. Minäkin tykkään koukeroisista fonteista. :) Samoin kuin cozy crimesta... tämä on mennyt minulta ohi, mutta kuulostaa mukavan leppoisalta kesädekkarilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cozy crimeen tutustuin vasta tämän Sinisen huvilan myötä. Kiinnostava genre!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?