Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Parittomat - Järjen ja tunteen tarinoita #5

"Alhaalla saunatuvassa seisahduin peilin eteen. Fanni oli oikeassa. Minun ilmeeni oli erilainen kuin ennen, jotenkin pehmentynyt. Vaikka järki kuinka yritti panna vastaan, tiesin, ettei viimeöinen tunnekuohu ollut mennyt ohitse jälkiä jättämättä."

Enni Mustonen:
Parittomat - Järjen ja tunteen tarinoita
Otava 2008
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 7:39:20.
NimettömistäMustasukkaisista ja Lipunkantajista ja Sidotuista muodostuvan Järjen ja tunteen tarinoita -sarjan päättää Parittomat. Ja voi millä tavalla. Melkein toivon, että olisin jättänyt sarjan sen neljänteen osaan, sillä Sidotut olisi ollut komea päätös historiallisille romaaneille. Parittomat sen sijaan jätti jälkeensä melko ärtyneen mielen.

1900-luvun alusta on yllättäen hypätty vuosikymmeniä eteenpäin. Vuosituhat on vaihtunut, eletään EU-Suomessa, jollaista edellisten osien päähenkilöt Hilma ja Anna tuskin osasivat ennakoida, vaikka edistyksen naisia olivatkin. Tällä kertaa päähenkilö on Salla, Hilman tyttärentyttärentytär, joka asettuu kesäksi Fanni-tätinsä luokse valmistelemaan väitöskirjaa ja kiertää TE-keskuksen leivissä tekemässä tilatarkastuksia. Tuleepa siinä sitten samalla todettua, millaisessa byrokratian kurimuksessa tilalliset elävät EU:n aikana.

Mikään yllätys ei ole, että pian kesäpaikkakunnalle saavuttuaan Salla tapaa Tommi Saarisen, joka isännöi luomusipulitilaa Petäjäniemen kartanolla. Yllätys ei ole sekään, että varsin pian kaksikon välillä alkaa leiskua, ja he kohtaavatkin enemmän tai vähemmän sattumalta tämän tästä. Kartanoparatiisi tarvitsee tietenkin oman käärmeensä, ja Salla joutuu luovimaan niin vihaisten tilallisten kuin henkilökohtaisen kilpailijansa kanssa. Mutta mitäpä Salla, tehonainen, ei selvittäisi.

Enpä ole hetkeen törmännyt yhtä rasittavaan päähenkilöön kuin tämä Salla. Nainen on liukas kuin vetinen jäätikkö ja niin täynnä omaa erinomaisuuttaan, että häneen on vaikea saada tarttumapintaa. Aiemmin tapahtunut erokin on oikeastaan vain onnekas tapahtuma, sillä saihan Salla alkaa kunnolla elää, kun mies lähti. Taitavasti nainen käsittelee niin äksyjä isäntiä kuin Fanni-tätiään ja järjestelee näppärästi siinä sivussa vielä ystävättären häätkin, toimii meikkaajana ja autokauppiaana. Jotain rosoa hahmoon kaipaisi, jotta häntä sietäisi hieman paremmin.

Parittomat on selvästi aiempia osia romanttisempi, eikä sekään piirre saa minua ilahtumaan. Yhteiskunnallisuus EU-byrokratian myötä jää lähinnä täytteeksi, kun tehotyttö kaahailee autolla pitkin kyläkuntia ja törmää sattumalta tämän tästä tummaan, pitkään ja käheä-ääniseen Tommiin, joka saa sydämen hypähtelemään. Kepeää kesäistä romantiikkaa kaipaavalle tämä tarina on varmasti hyvä valinta, sillä sujuvasti Enni Mustonen edelleen kirjoittaa. Sarjan aiempiin historiallisiin romaaneihin ihastuneelle Parittomat voi kuitenkin tuottaa pettymyksen.

Järjen ja tunteen tarinoita -sarjasta kirjoittavat ainakin BooksyPirjoliisa ja Tuija.

Kommentit

  1. Parittomat oli valtava pettymys, henkilöhahmojen nimet ovat menneet sekaisin ja juoni on vetistynyt huimasti edellisistä kirjoista. Ensimmäinen Enni Mustosen kirja, jonka jätän kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä minullekin pettymys oli. Kirja oli jotenkin niin erilainen verrattuna sarjan aiempiin osiin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?