Siirry pääsisältöön

Enni Mustonen: Lipunkantajat - Järjen ja tunteen tarinoita #3

"Marja sanoi että meitä tullaan katsomaan ulkomaita myöten, vastasin tyynesti. Ollaan kuulemma maailman ensimmäiset naiset, jotka on vaaleilla valittu kansanedustajiksi."
Enni Mustonen:
Lipunkantajat - Järjen ja tunteen tarinoita
(Otava 2006)
Äänikirjan lukija Erja Manto
Kesto 7h 34min.
Lipunkantajat jatkaa Järjen ja tunteen tarinoita -sarjaa ja siten Nimettömistä ja Mustasukkaisista tuttujen naisten kertomuksia. Yhteiskunnallinen tilanne on epävakaa, ja Hilma ja Anna ovat kumpikin tahoillaan edelleen valmiita tekemään oman osansa tulevaisuuden ja kotimaan puolesta.

Suurlakko ja sortovallan vastustaminen eivät riitä vaan eteen tulee myös kysymys yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta. Kuten historiasta tiedetään, oli Suomi aikanaan hyvin edistyksellinen, mitä äänioikeuskysymykseen tulee. Enni Mustosen romaanin päähenkilöt ovat muiden mukana taistelemassa sen puolesta, että myös naiset saavat äänestää ja siten vaikuttaa yhteiskunnan asioihin.

Vaikka Hilma ja Anna elävät erilaisissa elämäntilanteissa ja eri yhteiskuntaluokissa - toinen on perheellinen ompelijatar, toinen naimaton opettajatar - on heissä paljon samaa. Naiset haluavat rikkoa näkymättömiä rajoja eri tavoin, eikä pienintä tietenkään ole se, että molemmat asettuvat ehdokkaiksi historiallisissa vaaleissa. Omanlaisensa rajojen rikkoja - ja kiintoisa hahmo - on myös Augusta-täti, joka edustaa eri sukupolvea mutta on itsellinen ja itsenäinen.

Ennen kaikkea Lipunkantajat kertoo naisista ja naissukupuolen historiasta, mutta on mukana toki miehiäkin. Niin kuin Veikko, joka kantaa vastuunsa muidenkin puolesta, ja Artturi, joka sitten on melkoisen toisenlainen. Miehet kuitenkin jäävät toimeliaiden ja asioihin tarttuvien naisten varjoon.

Kirjablogien naistenviikkoon Lipunkantajat sopiikin monin tavoin. Naiskirjailijan kirjoittama romaani naisista kotimaamme historiassa riittäisi jo itsessään, mutta lisäksi teos kuvaa yleisemminkin naisten historiaa.

Enni Mustonen taitaa historiallisen viihteen. Kerronta on luontevaa ja historiasta muodostuu elävä kuvaelma, jota lukija (tai tässä tapauksessa kuuntelija) mieluusti seuraa. Erja Manto lukee äänikirjaa maltillisesti mutta eloisasti, ja kokonaisuus toimii hyvin.

Kommentit

 1. Minä olen lukenut nämä romaani niihin aikoihin, kun ne ilmestyivät ja nyt kuuntelin ne äänikirjoina. Pidän Mustosen tavasta kuvailla tapahtumia useasta eri näkökulmasta. Hilman hahmo tuli minulle tärkeämmäksi ja läheisemmäksi kuin Anna-Sofian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hilma minuunkin vetosi enemmän, mutta minusta Anna-Sofia on tärkeä hahmo myöskin. Kahden naisen kautta hahmottuu hyvin, miten erilaisissa elämäntilanteissa naiset elävät. Ja kuitenkin heitä kiinnostavat samankaltaiset asiat.

   Poista
 2. Ihanaa, sinäkin kuuntelet tätä sarjaa. Äänikirjakokemus oli viime kesäni huippuvirkistäjä auto- ja kävelymatkoilla. Oli jopa välillä pakko lähteiä kävelylle, jotta pääsin seuraamaan naisten elämän etenemistä. Ja kerrankin selvisin myös mustikan poiminnasta äänikirjakiinnostuksen avulla... Kian lailla Hilman taival vetää, joskin säätyverrokki tuo sävyjä tarinaan. (Sarjan viidennestä osasta en sano mitään!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjoina sarja tosiaan tuntuu toimivan hyvin. Hienoa, kun tarjotaan tällaista historiakuvausta niin vetävällä otteella!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…