Siirry pääsisältöön

Viiden kirjan haaste

Aika monta kirjaa on kesken...
Sain MarikaOksalta viiden kirjan haasteen - kiitos siitä! Olen haasteen Facebookissa huomannut, mutta en ole siihen ehtinyt reagoida. Niinpä olikin mukavaa havaita sen rantautuneen myös tänne blogimaailmaan - ja vieläpä tulla pyydetyksi mukaan kirjalistaukseen!

Tässäpä kirjallisia vastauksiani.

Kirja, jota luen parhaillaan
No niin, tässä kohtaa tuleekin sitten jo viisi kirjaa mainittua. Jostain syystä olen viime aikoina lukenut useampaa kirjaa yhtä aikaa. On ollut mukavaa napata luettavaksi teos, joka sopii juuri senhetkiseen mielentilaan, ja iPadilla kulkeva kirja on mukavasti ulottuvilla lähes aina, jos joudun hetken odottelemaan esimerkiksi lasten harrastusten loppumista.
Tällä hetkellä kesken on Merete Mazzarellan Aurinkokissan vuosi - kauniisti kirjoitettu kirja, joka tarjoaa oivalluksia ja ajatuksia elämästä ja ikääntymisestä. Tuntuu, että on hyväksi antaa Mazzarellan ajatuksille aikaa sen sijaan, että niitä ahmisi kerralla paljon.
Kesken on myös Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja. Kirja etenee hitaasti, mutta varmasti. Tuntuu, että sen parissa pitää keskittyä, ja siksi se usein jää odottamaan aikaa parempaa.
Kolmantena mainitsen tabletillani majailevan tietokirjan, Tuomas Mustikaisen teoksen Kielletty kansa - elämää palestiinalaisalueilla. Vaikuttava teos, jonka ahmin varmaan piakkoin loppuun.
Erkka Mykkäsen Kolme maailmanloppua on novellikokoelma, jota on kiva lukea vähitellen, novelli kerrallaan. Sivuja ei ole paljon, mutta hetki kirjan parissa vielä menee.
Viidentenä lukupinossani on Anne Leinosen Vaskinainen, joka tarjoaa tietä toisenlaiseen fantasiamaailmaan.

Kirja, josta pidin lapsena
Tähänkin kohtaan voisi mainita monta kirjaa! Ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen tanskalaisen satusetä Andersenin ihana, paksu satukirja, jonka kannessa on tulitikkutyttö. Erityisesti satu nimeltä Villijoutsenet oli jossain vaiheessa elämääni äärimmäisen rakas ja tärkeä.

Sofi Oksasen Puhdistus voitti Finlandia-palkinnon
vuonna 2008.
Kirja, joka jäi kesken
Aika harvoin kirjoja jää kesken, mutta Antonio Muñoz Molinan Kuun tuuli unohtui yöpöydälle.

Kirja, joka teki vaikutuksen
Vaikutuksen tehneitä kirjoja on useita. Yksi vaikuttavimpia teoksia on ehdottomasti Sofi Oksasen Puhdistus, jonka pariin en varmaan uskalla koskaan palata, koska pelkään, että sen lumo on ellei haihtunut, ainakin ohentunut. Viimeisimmistä lukemisistani mainitsen Harper Leen romaanin Kuin surmaisi satakielen ja Laura Lindstedtin Oneironin ja John Williamsin Stonerin ja... Nyt pakotan itseni lopettamaan!

Kirja, johon palaan uudestaan
Tove Janssonin Muumi-kirjoja tulee lueskeltua aina silloin tällöin, otteita sieltä täältä. Merete Mazzarellan Juhlista kotiin on myös sellainen, että sitä tulee joskus lueskeltua. Toki on myös muita, joita silmäilen, mutta nuo tulivat ensimmäisenä mieleen.

Kiitos vielä MarikaOksa haasteesta!

Haaste on kiertänyt jo paljon, mutta kokeilen onneani ja haastan seuraavat blogit mukaan laatimaan kirjalistojaan. Pakko ei ole osallistua, mutta kivaa, jos innostutte!
Mari A:n kirjablogi
Kirjapolkuni

Kommentit

 1. Kiitos! Valeäitikin laittoikin tämän haasteen jo minulle ja olen aikeissa kirjoittaa sen Sinisen keskitien puolelle :)! Kunhan ehdin! Joku ideakin asiaan oli mutta se unohtui jo XD!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin seurailla, milloin vastauksiasi pääsee lukemaan. :)

   Poista
 2. Kiva, kun vastasit tähän. :) Mazzarella onkin minulla aivan tutustumatta. Kuulustaa hyvältä vinkiltä. Minulla jäi Vuosisadan matkustaja kesken joulun alla. Se tuntui vaativan liikaa keskittymistä, joten siirryin suosiolla kevyempiin kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa kuulla, etten ole ainoa Vuosisadan matkustajan kanssa tuskaileva. :) Nyt on jotenkin keveämpien kirjojen aika.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…