Siirry pääsisältöön

Svetlana Aleksijevits: Tsernobylista nousee rukous (kuunnelma)

"Illalla parvekkeet olivat täynnä ihmisiä, ja ne, joilla ei ollut omaa parveketta, menivät ystäviensä tai tuttaviensa luo. Me asuimme yhdeksännessä kerroksessa, josta näki pitkälle. Vanhemmat auttoivat lapsiaan näkemään paremmin ja nostivat heidät syliinsä: katso ja muista. Samat ihmiset jotka valvoivat reaktorin toimintaa, insinöörit, fysiikan opettajat, siellä he seisoivat parvekkeella mustan saastepilven keskellä juttelemassa, hengittämässä, ihailemassa näkemäänsä. Jotkut olivat tulleet autoilla tai polkupyörillä kymmenien kilometrien takaa. Emme tienneet, että kuolema voi olla jotakin niin kaunista."

Ei ole mikään yllätys, että kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneen Svetlana Aleksijevitsin teoksia varattiin kirjastosta saman tien roimasti. Ei siis toivoakaan saada Aleksijevitsin teoksia pian luettavaksi varsinkaan, kun kustantajankin (Tammi) painokset kuuluvat olevan tällä erää lopussa.

Niinpä olikin ilahduttavaa huomata, että Yle toi pikaisesti Areenaan kuultavaksi kuunnelman, joka perustuu Nobel-voittajan romaaniin Tsernobylista nousee rukous (julkaistu suomeksi vuonna 2000 Marja-Leena Jaakkolan kääntämänä). Kuunnelman on Radioteatterille sovittanut ja ohjannut Joel Lehtonen, äänisuunnittelu ja toteutus ovat Mikko Ahosen työtä ja tuottajana toimii Radioteatterin Outi Valle. Rooleissa ovat Rauno Ahonen, Kristiina Halttu, Jukka Voutilainen, Risto Aaltonen, Vieno Saaristo, Carl-Kristian Rundman, Kirsi Ylijoki, Olli Tuominen, Lauri Maijala, Timo Tuominen ja Petteri Hynönen.

Muistan Tshernobyl-uutisia lapsuudestani hämärästi. Muistan ymmärtäneeni jollain tasolla, että jotain kauheaa oli tapahtunut, mutta tragedian kauheutta en koko laajuudessaan - tietenkään - ymmärtänyt. Ehkä lapsen ei ollut syytäkään ymmärtää, mutta muistan aikuisten kauhistelleen tragediaa.

Kuunnelmassa Tshernobyl tuodaan kuulijan lähelle kauhistuttavine seurauksineen. Varsinaisesti ei kerrota siitä, mitä räjähdyksessä tapahtui, vaan ennemmin keskitytään kysymykseen, mitä sen jälkeen. Tshernobylista nousee rukous kertoo ihmisistä, jotka ovat aivan tavallisia siihen vuoden 1986 huhtikuiseen päivään saakka, kun ydinvoimalan nelosreaktori räjähtää. Sen jälkeen tavalliset ihmiset ovatkin kummallisuuksia, joita ihmetellään. He joutuvat näkemään, kun läheiset sairastuvat selittämättömällä tavalla ja kuolevat, he joutuvat hautaamaan lapsiaan, puolisoitaan ja vanhempiaan. Vain harvalla on tieto siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, sillä totuutta ei kerrota.

On sanottu, että valkovenäläinen Aleksijevits kirjoittaa dokumentaarista kaunokirjallisuutta. Hänen romaaninsa perustuu satojen ihmisten haastatteluihin, ja kuunnelmastakin välittyy todellisuuden ja läsnäolon tuntu. Tshernobylista nousee rukous -kuunnelma on satuttava ja vakuuttava. Sen pääsee Ylen Areenasta kuuntelemaan vielä marraskuun puolelle saakka. Vaikuttuneena suosittelen.

Hesarin juttu täällä. Myös Erja on kuunnelman kokenut.

Kommentit

  1. Itseäni kiinnostaa Tsernobylissa varsinkin tuo salailu. Kuullostaa mielenkiintoiselta teokselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen tämä tosiaan on. Olisi kiinnostavaa lukea kirja jossain vaiheessa, vaikka kuunnelmakaan ei missään tapauksessa ole huono.

      Poista
  2. Toivottavasti Tammessa jo painokoneet laulavat, sillä kirja menee varmasti kuin kuumille kiville. Kiitos kuunnelmavinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi kustantajan pian reagoivan. :) Ole hyvä!

      Poista
  3. Kiitos vinkistä, pitää kuunnella. Olen 420. kirjaston varausjonossa, mikä on hiukan lannistavaa. Tammi, ota uusintapainos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, onpas jonoa! Kuunnelmasta onneksi saa apua ensi hätään.

      Poista
  4. Pikistä eli Pirkanmaan kirjastoista en edes löytänyt yhtään kappaletta kyseistä kirjaa. Luulisi nyt varastossa edes olevan? Taidan tutustua tuohon kuunnelmaan minäkin ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas erikoista, luulisi jostain löytyvän. Kuunnelmaa suosittelen!

      Poista
  5. Kuuntelin ensimmäisen osan ja vaikutuin. Järkyttävä, puhutteleva, antaa uutta tietoa. Muistan sen päivän, sen viikonlopun, kun Tshernobylin reaktori räjähti, kesäisenä huhtikuisena lauantai-iltapäivänä. Suomessa mitattiin hälyttäviä säteilypitoisuuksia mutta Neuvostoliitto vaikeni. Se myönsi tapahtunen vasta maanantai-iltana. Nyt valmistaudun kuuntelemana kakkkososan. Täytyy yrittää saada kirjakin luettavaksi.

    Hienoa että käsittelet blogissasi myös kuunnelmaa.

    Terveisin YLEn ystävä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järkyttävä ja puhutteleva kuunnelma tosiaan on. Kirjan haluaisin jossain vaiheessa lukea, vaikka sekin varmasti järkyttää.
      Kiitos kommentista.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok