Siirry pääsisältöön

Markus Nummi: Käräjät

MISTÄ KAIKKI ALKOI? Ei lääninetsivä Iivosen bussimatkasta, jos minulta kysytään. Jotakin alkaa ihanassa kesäillassa, jossa kaksi juuri ripille päässyttä neitoa pysähtyy sillalle katsomaan kuvaansa vedessä. Kulkee käsikynkkää kohti nuorisotaloa ottamaan ensimmäisiä tanssi­askeliaan. Vilja-tyttö ja Liina-tyttö täynnä nuoruutta ja ­elämää.

 

Markus Nummi: Käräjät
Otava 2024
kansi Tuomo Parikka
äänikirjan lukijat Eeva Soivio ja Kristo Salminen
kesto 17 t 57 min

Markus Nummen Käräjät on niitä teoksia, joihin en olisi tullut tarttuneeksi ilman kirjasomea. Muun muassa Kirsin ja Amman tekstit vakuuttivat minut siitä, että mittavaan romaaniin (painettuna kirjana lähes 600-sivuiseen) kannattaa tarttua. Ja nyt, kun olen romaanin maailmasta vähitellen palaillut todellisuuteen, totean, että todellakin kannatti!

Teoksessa eletään 1930-luvulla ja sen jälkeen Pohjanmaalla. Pikkupaikkakuntaa ravistelee rikosepäily: nuori poliisimies Juho Iivonen saapuu kylään tutkimaan sikiönlähdetyksiä, joita arvellaan tapahtuneen useita. Tutkinta ei tosin jää vain laittomiin abortteihin, vaan muutakin kyläläisiä kuohuttavaa lienee tapahtunut.

Vilja-täti ei poistu kotoaan, oleilee usein vain huoneessaan opettajaveljensä kodin – kansakoulun – yläkerrassa. Ikkunastaan hän seurailee kylän tapahtumia ja näkee enemmän kuin moni uskookaan. Mieleltään järkkynyt Vilja-täti ei ole kaikista vakuuttavin raportoija, mutta hän kantaa mukanaan salaisuutta, joka selittää paitsi rikkoutuneen mielen myös sen, minkälaista mustuutta kyläyhteisössä piilee.

Oman näkemyksensä tapahtumista kertoo vuosia myöhemmin Juho Iivonen, jota haastatellaan ja joka vastaa niin monisanaisesti, että lopulta unohtaa varsinaisen kysymyksen. Hänen kauttaan avautuu ulkopuolelta tulleen käsitys kylästä ja kyläläisistä, ja aika lienee tehnyt tehtävänsä muovatakseen näkemyksiä ja käsityksiä.

Tärkeä henkilö romaanissa on myös Inkeri, jonka kanssa Vilja-tädillä on jotain merkittävällä tavalla yhteistä. Kun muut ihmettelevät Inkerin käytöstä, Vilja-täti ymmärtää kyllä. Hän tietää, mutta hänellä ei ole keinoja kertoa tietämästään ennen kuin aikanaan, kun sanat vihdoin löytyvät ja tie takaisin maailmaan avautuu.

Voiko pesemiseen kuolla? Voiko rukoiluun kuolla? Voiko päivän­valoon kuolla?

Käräjät on kertakaikkisen upea romaani, jonka maailmassa on samaan aikaan jotain kivistävän kauheaa ja koskettavan kaunista. Kerronta on suunnattoman viehättävää ja toimivaa – se saa ihmettelemään sanankäytön voimaa ja kirjoittajan taituruutta.

Vaikka teoksen tapahtumat sijoittuvat vuosikymmenien päähän historiaan, on siinä jotain ravistavan ajankohtaista. Romaani saa miettimään valtaa, ystävyyttä, luottamusta, yhteisöllisyyttä, mielenterveyttä ja montaa muuta asiaa. Käräjät jää mieleen todella vaikuttavalla tavalla.

Kommentit

  1. Käräjät oli kyllä mielenkiintoinen teos. Taustallahan oli ikävä tositarina, jonka Numminen puki hienosti tarinaksi. On se maailma muuttunut.

    VastaaPoista
  2. Mulla on ollut tästä sellainen "vahva ehkä" fiilis, josta vakuutit minut kyllä, että lukea kannattaa!

    VastaaPoista
  3. Ihanaa että luit tämän ja että pidit kirjasta. En kyllä epäillyt hetkeäkään, ettet pitäisi. Romaanissa on paljon tärkeitä teemoja, mutta ehkä suurimman vaikutuksen teki ihmiskuvaus ja kieli, kuinka taitavasti kirjailija sitä käyttää. Iloitsen romaanin Runeberg-ehdokkuudesta, todella ansaittua!

    VastaaPoista
  4. Eikös tämä ole ollut monella tämän vuoden must read-listalla?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...