Siirry pääsisältöön

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

Mietitkö koskaan, äiti, millaisen perinnön jätit minulle? Tuntui varmaan ihan helkkarin nerokkaalta idealta masentuneena, kännisenä, sydän murtuneena jättää meidät kaikki rauhaan sinulta, mutta herranjumala miten väärässä olit!

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä
WSOY 2023
kannen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti,
kuva Meri Eskolan kotialbumi
204 sivua

Meri Eskolan esikoisromaani Ehdin rakastaa häntä on kustantajan mukaan ”elämäkerrallista proosaa”. Se on tosielämäpohjainen tilitys kirjailijan äidin itsemurhasta ja sen pitkäkestoisista vaikutuksista: Meri Eskolan äiti surmasi itsensä, kun tytär oli vain seitsemänvuotias. 

Alkoholisoituneen äitinsä kuoleman jälkeen Meri Eskola joutui käsittelemään menetystään paljolti yksin, tukea ei tullut sen kummemmin isältä kuin tämän uusilta puolisoilta, ei myöskään sukulaisilta. Puhumattomuuden kulttuurin keskellä ilman äitiä kasvaa lapsi, joka olisi tarvinnut apua.

Ehdin rakastaa häntä on tutkimusmatka kirjailijan omaan elämäntarinaan. Esikoiskirjailija haluaa tietää, miksi äiti päätyi äärimmäiseen ratkaisuunsa ja vieläpä tavalla, josta tuli mediassa ”valtakunnallinen sirkusnäytös”. Hän tutkii äitinsä elämää ja vanhempiensa parisuhdetta, joka päättyi eroon jo ennen äidin kuolemaa. Tarkastelussa on vahvasti myös isä, jonka osallisuutta äidin ratkaisuun kirjailija ei voi olla miettimättä.

Katse on säälimätön ja katkera. Meri Eskola on tilityksessään raivokas ja vimmainen, ja varsinkin alkuosaa on jopa vaikea lukea niin ilmeisen kaunan vuoksi. Mutta toisaalta: onko vaihtoehtoja oikeastaan paljoakaan? Suoruus ja vahvat sanat luovat rehellisen vaikutelman enkä oikein tiedä, miksi kirjailijan pitäisi peitellä tunteitaan. Romaanin ytimessähän on kysymys, miksi pienen lapsen äiti päätyi itsemurhaan ja mitä siitä seurasi. Siloiteltu kuva jäisi todennäköisesti vain puolitiehen, ja teoksessaan kirjailija osoittaa, miten rakkaus ja viha voivat kulkea rinta rinnan.

Jos Meri Eskola on säälimätön ja katkera läheisiään kohtaan, ei hän päästä itseäänkään helpolla. Hän pohtii, miten traumaattinen lapsuus on häneen vaikuttanut ja miten se on näkynyt esimerkiksi hänen parisuhteissaan hänen itsensä näkökulmasta. Ehdin rakastaa häntä on eräänlainen vimmainen tilinpäätös perheestä, rakkaudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. 

Miksi kukaan ei nähnyt ihmeellisyyttäni? Miksi kukaan ei nähnyt minua? Miksi kukaan ei tuntunut arvostavan minua tavalla, jonka käsittäisin? Paitsi tytärpuoleni. He arvostivat minua juuri sellaisena kuin olin, ensisilmäyksestä saakka. Pelkäsin heidän rakkauttaan enemmän kuin mitään muuta.

Ehdin rakastaa häntä jättää varmasti muistijäljen, niin voimakas ja vaikuttava romaani se on. Uskon sen voivan tarjota monelle traumaattisia tapahtumia kokeneelle ja haastavia ihmissuhteita todistaneelle tärkeää tukea. Yksilöllisestä kertomuksesta nousee jotain laajempaa ja romaani antaa aihetta pohtia esimerkiksi sitä, miten toisemme kohtaamme.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 29. Kirjassa on minä-kertoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii