Siirry pääsisältöön

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä

Mietitkö koskaan, äiti, millaisen perinnön jätit minulle? Tuntui varmaan ihan helkkarin nerokkaalta idealta masentuneena, kännisenä, sydän murtuneena jättää meidät kaikki rauhaan sinulta, mutta herranjumala miten väärässä olit!

Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä
WSOY 2023
kannen suunnittelu Sanna-Reeta Meilahti,
kuva Meri Eskolan kotialbumi
204 sivua

Meri Eskolan esikoisromaani Ehdin rakastaa häntä on kustantajan mukaan ”elämäkerrallista proosaa”. Se on tosielämäpohjainen tilitys kirjailijan äidin itsemurhasta ja sen pitkäkestoisista vaikutuksista: Meri Eskolan äiti surmasi itsensä, kun tytär oli vain seitsemänvuotias. 

Alkoholisoituneen äitinsä kuoleman jälkeen Meri Eskola joutui käsittelemään menetystään paljolti yksin, tukea ei tullut sen kummemmin isältä kuin tämän uusilta puolisoilta, ei myöskään sukulaisilta. Puhumattomuuden kulttuurin keskellä ilman äitiä kasvaa lapsi, joka olisi tarvinnut apua.

Ehdin rakastaa häntä on tutkimusmatka kirjailijan omaan elämäntarinaan. Esikoiskirjailija haluaa tietää, miksi äiti päätyi äärimmäiseen ratkaisuunsa ja vieläpä tavalla, josta tuli mediassa ”valtakunnallinen sirkusnäytös”. Hän tutkii äitinsä elämää ja vanhempiensa parisuhdetta, joka päättyi eroon jo ennen äidin kuolemaa. Tarkastelussa on vahvasti myös isä, jonka osallisuutta äidin ratkaisuun kirjailija ei voi olla miettimättä.

Katse on säälimätön ja katkera. Meri Eskola on tilityksessään raivokas ja vimmainen, ja varsinkin alkuosaa on jopa vaikea lukea niin ilmeisen kaunan vuoksi. Mutta toisaalta: onko vaihtoehtoja oikeastaan paljoakaan? Suoruus ja vahvat sanat luovat rehellisen vaikutelman enkä oikein tiedä, miksi kirjailijan pitäisi peitellä tunteitaan. Romaanin ytimessähän on kysymys, miksi pienen lapsen äiti päätyi itsemurhaan ja mitä siitä seurasi. Siloiteltu kuva jäisi todennäköisesti vain puolitiehen, ja teoksessaan kirjailija osoittaa, miten rakkaus ja viha voivat kulkea rinta rinnan.

Jos Meri Eskola on säälimätön ja katkera läheisiään kohtaan, ei hän päästä itseäänkään helpolla. Hän pohtii, miten traumaattinen lapsuus on häneen vaikuttanut ja miten se on näkynyt esimerkiksi hänen parisuhteissaan hänen itsensä näkökulmasta. Ehdin rakastaa häntä on eräänlainen vimmainen tilinpäätös perheestä, rakkaudesta ja nähdyksi tulemisen tarpeesta. 

Miksi kukaan ei nähnyt ihmeellisyyttäni? Miksi kukaan ei nähnyt minua? Miksi kukaan ei tuntunut arvostavan minua tavalla, jonka käsittäisin? Paitsi tytärpuoleni. He arvostivat minua juuri sellaisena kuin olin, ensisilmäyksestä saakka. Pelkäsin heidän rakkauttaan enemmän kuin mitään muuta.

Ehdin rakastaa häntä jättää varmasti muistijäljen, niin voimakas ja vaikuttava romaani se on. Uskon sen voivan tarjota monelle traumaattisia tapahtumia kokeneelle ja haastavia ihmissuhteita todistaneelle tärkeää tukea. Yksilöllisestä kertomuksesta nousee jotain laajempaa ja romaani antaa aihetta pohtia esimerkiksi sitä, miten toisemme kohtaamme.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 29. Kirjassa on minä-kertoja.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...