Siirry pääsisältöön

Ursula Mursu: Myrtti ja kudelmataika

Lasikartanon ovi liukui kiinni Myrtin takana. Kihelmöivä tunne oli vallannut hänet: hän oppisi punomaan loitsuja langoista ja kankaista! Hän mietti, saisiko untakaan, kun pääsisi takaisin Tuuven ullakon pikku kammariin. Oli niin jännittävää olla noita. Myrtistä tuntui, että hän olisi jaksanut vaikka juosta koko matkan tädin rantamökille. Se ei tosin olisi tarpeen. Tädillä lieni jokin siirtoloitsu matkassa.

Ursula Mursu: Myrtti ja kudelmataika
Kumma-kustannus 2022
kuvitus Apila Pepita
151 sivua

Ursula Mursun esikoiskirjasta Myrtti ja noitatukka tutuksi tullut Myrtti on täällä taas! Ja hän on palannut Kuuilmaan tätinsä Tuuven luokse. Ulkomaailmaa on nimittäin alkanut kiusata köhäpöpö, ja Myrtti on Kuuilmassa paremmassa turvassa kuin kotonaan. Vaikka Myrtti ikävöi isäänsä, nauttii hän elämästään Kuuilmassa varsinkin, kun tulossa ovat tukkakekkerit.

Myrtti tulee olemaan tukkakekkereiden yksi päivänsankari, mutta ennen juhlaa täytyy tehdä monenlaista. Erityisen tärkeää on, että tukkakekkereiden päätähdet taikovat juhlassa. Myrtin täytyy siis oppia jokin loitsu. Mutta mikä? Ja ennen kaikkea miten? Kertomuksessa seuraakin monenlaisia käänteitä (ja taikoja), ennen kuin juhlapäivä koittaa.

Myrtti ja kudelmataika on ihastuttava lasten romaani. Kuuilma-sarjan avausosasta tuttu lämpö on tallella: hyväksyvä ja lempeä tunnelma hellii mieltä ja muistuttaa, miten jokainen on arvokas sellaisenaan. Kertomuksessa nousevat loitsujen oppimisen myötä esille tunnetaidot, joita käsitellään kauniisti, luontevana osana Myrtin maailmaa. Luontevaa on myös sateenkaarevuuden esille tuominen.

Lukukaverini mielestä Kuuilma-sarjan avausosa oli hitusen parempi kuin tämä: lapsi antoi ensimmäiselle osalle kolme tähteä ja tälle myös kolme mutta pikkuisen miinuksen perään (kolme on siis asteikon maksimi). Minusta taas tämä kakkososa on – jos vain mahdollista – ensimmäistä parempi, kertakaikkisen hienoa luettavaa. Apila Pepitan kuvitus sopii kertomukseen jälleen erinomaisesti.

Toivoisin Kuuilma-sarjan löytävän tiensä paitsi monien perheiden luokse mutta myös esimerkiksi alkuopetukseen aikuisten ja lasten yhdessä luettavaksi. Myrtin seurassa käsitellään lapsenmielisesti, viehättävästi sanoittaen tärkeitä teemoja, joiden äärelle on myös isompien lukijoiden hyvä pysähtyä.

Ihastuneina jäämme odottelemaan sarjalle jatkoa.

Kommentit

  1. Onpa kiinnostavan oloinen kirja ja sarja! Menny mulla ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä suosittelen kyllä lämpimästi samoin kuin edellistä osaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii