Siirry pääsisältöön

Kirjoja kirjoittamisesta

Hyvin kirjoittamista ei voi opettaa. Tee näin ja näin, niin hyvä tulee. Ei onnistu. Mutta voi opettaa, millaisia ominaisuuksia hyvällä tekstillä on. Tai opastaa esikuvien luo. Näyttää esimerkkejä toimivasta kohtauksesta, loistavasta dialogista alateksteineen, herkästi kuvatusta hetkestä, nerokkaasta kertojaratkaisusta. Keskustella romaanin rakenteesta, henkilöistä, kielestä, kerronnasta. Voi vinkata, mitä kannattaa välttää. Tärkeintä tietenkin on se, mitä opiskelija itse alkaa ajatella oppiessaan.

Anneli Kanto: Kirjoittamassa
Reuna 2020
kannen taulu Tiina Poutanen: Mäyrämieli
199 sivua

Anneli Kanto on tullut tunnetuksi viimeistään Rottien pyhimys -romaanistaan, mutta hän on kirjailijan työnsä lisäksi toiminut myös kirjoittamisen opettajana. Kirjoittamassa-teokseen hän on koonnut kosolti hyviä vinkkejä kirjoittamisesta.

Teos lähtee liikkeelle kysymyksestä miksi kirjoitamme ja jatkaa idean syntymisestä itse kirjoittamiseen, lähestyy prosessimaisesti tekstin tuottamista taustatyön tekemisestä eri versioihin ja julkaisemiseen. Teos on hyvin jäsennelty ja loogisesti etenevä – todellinen käsikirja, jota voisi kuljettaa mukana samaan aikaan, kun oma teksti etenee.

Anneli Kanto romuttaa edetessään muutamia kirjoittamisen myyttejä: kyllä, kirjoittamista voi kuin voikin opettaa; ei, kirjoittamisen ei tarvitse olla yksinäistä. Samalla hän muistuttaa kirjoittamisen yhteisöjen merkityksestä mutta myös siitä, että mikä tahansa palaute ei ole hyödyllistä. Hän vaalii ajatusta siitä, että kirjoittamisessa toden totta on jotain mystistä, ja muistuttaa, että kirjoittaminen on kovaa työtä, usein epätoivoistakin puurtamista.

Anneli Kannolla on pitkän kokemuksensa turvin kannuksia sanoa kirjoittamisesta paljonkin, ja hänen viestinsä vakuuttaa. Erinomaisten vinkkien ohella pidän suuresti tekstin tyylistä: Kanto puhuu näkemyksistään ja kokemuksistaan humoristisesti, mukavan lähestyttävällä tavalla. 


Kirsi Pehkonen: Käsikirjoituksesta kirjaksi
– Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään?
Reuna 2018
kansi Nunnu Halmetoja
178 sivua

Kirsi Pehkonen on haastatellut Käsikirjoituksesta kirjaksi -teokseensa useita kirjailijoita, jotka kertovat omista kirjoittamisen prosesseistaan. Mukana on esimerkiksi edellä mainittu Anneli Kanto, ja hänen lisäkseen kuullaan muiden muassa Tapani Baggen, Tatu Kokon ja Sirpa Kähkösen ajatuksia.

Haastateltujen kirjailijoiden työtavoissa on siinä määrin mukavasti vaihtelua, että eri näkemyksiä on pääosin miellyttävää lukea. Kun toinen tekee huolellista ennakkosuunnittelua, toinen antaa virran viedä; kun toinen editoi moneen kertaan, pyrkii toinen kirjoittamaan kerralla mahdollisimman valmista. Teoksesta saa hyvin vinkkejä siihen, minkälaisia työskentelytapoja itse voisi testata. Tarjolla on varsin kiinnostavia yksityiskohtia, kuten se, että Mikko Rimminen tietää viimeisen lauseen ennen kuin aloittaa romaanin kirjoittamisen:

– Sitä kohti lähden kirjoittamaan. Minun kirjojeni maamerkit eivät ole mitenkään juonellisia, voi olla joitain kilometritolppatyylisiä lauseita mielessä. Nytkin on mielessä romaanin viimeinen lause ja keskikohtaan olennainen lause, ne ovat oikeastaan ainoita maamerkkejä.

Kirsi Pehkosen teos on kaikkiaan kiinnostava kurkistus kirjailijoiden työskentelytapoihin. Joissakin kohdin toistoa oli hieman liikaa, paikoin olisin kaivannut vielä syvempää kurkistusmahdollisuutta. Mukavan monipuolisia haastatteluja teos kuitenkin tarjoilee. Jos siis kiinnostaa tietää vaikkapa, mihin aikaan vuorokaudesta Antti Heikkinen kirjoittaa tai miksi Niina Hakalahti vertaa kirjoittamista kanalan aitauksen rakentamiseen, tartu tähän!


Tuomas Kaseva, Reetta Räty & Olli Seuri (toim.):
Feature! Kirjoittamisen mestarikurssi
Teos 2022
kansi Alo Valtere
287 sivua

Lukemistani kirjoittamisoppaista tuorein on Tuomas Kasevan, Reetta Rädyn ja Olli Seurin toimittama Feature! Kirjoittamisen mestarikurssi. Palkitut journalistit ovat koonneet useiden kirjoittajien avulla vaikuttavan ja monesta suunnasta featurejuttutyyppiä tarkastelevan kokonaisuuden. Liikkeelle lähdetään tietenkin siitä, mitä feature, ”arkinen osa journalismia”, oikeastaan on.

Featurea löytää sekä aikakauslehdistä että uutissivustoilta. Jos olet tänäänkin seilannut netissä ja klikkaillut auki juttuja, olet todennäköisesti törmännyt featureen. Kulttuurisivujen henkilöjuttu näyttelijästä, ilmiöjuttu seksiseuran hakemisesta Jodelissa, tarina asuntosijoittajana rikastuneista, aikakauslehden reportaasi kuivuudesta Intiassa, paikallislehden haastattelu 80-vuotiaasta maratoonarista.

Kirjan äärellä tulee olleeksi pahoillaan ainoastaan siitä, että tätä kaikkea yksien kansien väliin koottua tietoa ei ole ollut saatavilla suurin piirtein aina – tai vähintäänkin siitä saakka, kun featuren kultakautta elettiin. Reetta Rädyn mukaan kultakausi oli 1990-luvun lopulla. Silloin minäkin toimin jonkin aikaa toimittajana eri paikallislehdissä. En ollut työssäni kovin hyvä, ja tämän kirjan kaltainen teos olisi varmasti avannut jonkinlaisen taivasnäkymän.

Feature! avaa lukijalle juttutyypin saloja monin tavoin. Perusteista siirrytään muotoon, ääneen ja tyyliin sekä tekstin editoimiseen ja erilaisiin sovellutuksiin. Ohessa tullaan kiinnittäneeksi huomiota myös esimerkiksi journalismin muuttumiseen. Keskiössä on kuitenkin alusta loppuun feature, joka yhdistää tarinaa ja kontekstia, syventää aiheen käsittelyä, menee lähelle.

Uskon teoksella olevan paljon annettavaa erilaisille kirjoittajille. Ei tarvitse olla lehtijuttujen tekijä voidakseen ammentaa kirjasta vinkkejä, sillä ne sopivat monenlaiseen kirjoittamiseen. Feature! on monipuolinen, kiinnostava, selkeä ja toimiva teos, jonka haluan hankkia omaan hyllyyni.

Kommentit

  1. Onpas mielenkiintoista! Vaikka en edes kirjoita muuta kuin blogijuttuja, alkoi hassusti kutkutella nuo kaksi ensimmäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri tämä! Uskon, että kirjoilla on annettavaa, vaikkei kirjoittaisikaan juuri nyt esimerkiksi romaania. Vinkit sopivat monenlaiseen kirjoittamiseen, ja onhan se myös kiinnostavaa päästä lukemaan, miten kirjailijat työskentelevät.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä

Alkuvuosina yritin säilyttää sen vahvan tunteen, joka oli liittänyt minut Nicolasiin ja Teresaan. He olivat minulle nyt vielä välttämättömämpiä kuin silloin, koska he määrittivät, millainen halusin olla, syyn, miksi olin lähtenyt, ja ainoan syyn, miksi voisin palata. On piikkejä, jotka tekevät kipeää vasta silloin, kun niitä yrittää vetää ulos lihasta. Minun tapauksessani piikillä oli nuo kaksi nimeä. Gianni Solla: Ystävyyden oppimäärä Otava 2024 alkuteos Il ladro di quaderni  2023 suomentanut Helinä Kangas 248 sivua Ystävyyden oppimäärä on kertomus siitä, miten oppimattomasta sikopaimenesta tulee maineikas koomikko, jonka monologit viihdyttävät ihmisiä. Kaikki alkaa vuodesta 1942, kun pieneen Tora e Piccillin kylään Italiaan saapuu Mussolinin käskystä joukko juutalaisia peltotöihin. Heidän joukossaan on Nicolas, kaunis nuorukainen, jonka pahoinpitelyn osallistuu ontuva sikatilan poika Davide, romaanin minäkertoja.  Vaikka nuorukaisten välit eivät ole alkuun kovin lupaavat, he...