Siirry pääsisältöön

Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat

Ensimmäisinä päivinä he kulkevat kevyesti silkasta kävelemisen ilosta ja siksi että ovat täysin vapaita eikä kukaan ole määräämässä. Heillä ei ole muuta tekemistä kuin kävellä etelään päin, hankkia ruokaa, kun eväät ovat lopussa, ja löytää paikka missä nukkua. Aluksi se käy helposti, sillä ruotsalaisseudulla kaikki ymmärtävät että he ovat kunnon tyttöjä. He saavat kertoa Vaasan palosta ja piianpaikoistaan, jotka paloivat poroksi, ja kuinka heillä ei ole muuta keinoa kuin etsiä onneaan Helsingistä. 

Ulla-Lena Lundberg: Liekinkantajat
Teos & Förlaget 2022
alkuteos Lyser och lågar 2022
suomentanut Leena Vallisaari
kansi Mika Tuominen
397 sivua

Ulla-Lena Lundbergin uutta romaania saatiin odottaa kauan, kymmenen vuotta. Nyt odotus on päättynyt ja käsillä on Liekinkantajat, joka kertoo kolmen sukupolven tarinat.

Bitt, josta tulee myöhemmin Betty, palaa Vaasan palon jälkeen kotiin Vöyrille. Siellä ei kuitenkaan kaivata ylimääräisiä suita ruokittavaksi, ja niinpä Betty lähtee ystävineen kohti Helsinkiä. Siellä kuulemma on töitä. Helsingissä Betty tapaa Valentinin, jonka on kuitenkin määrä osallistua Krimin sotaan. Sodan jälkeen nuori pari asettuu Porvooseen.

Valentinin ja Bettyn tytär Olga puolestaan menee naimisiin Robertin kanssa, josta tulee erään kansanopiston ensimmäinen rehtori. Olga on kansanopiston äiti ja sydän, ja aina vain uusien oppilaiden virtaa seuraa Karin, joka aikanaan rakastuu Gunnariin.

Liekinkantajat ulottuu 1800-luvun puolivälistä 1920-luvulle saakka. Kertomuksen henkilöt elävät elämäänsä samalla, kun maailma ympärillä muuttuu, kuohahteleekin. Ja tästä kaikesta syntyy lämmin, elävä kokonaisuus.

Muistan Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkitusta romaanista Jää (2012) viehättävän kerronnan, jossa on lämpöä ja ymmärrystä. Samaa havaitsen tästä uudesta romaanista, joka Jään tavoin kertoo kirjailijan suvun tarinaa. On kuin kertoja katsoisi kaikkea ymmärtäen, hymyn karehtiessa suupielessä.

Kolmen sukupolven tarina on kiinnostava ja sitä kehystää yhteiskunnallinen, muuttuva tilanne. En kuitenkaan löydä romaanista samaa lumoa kuin mitä Jää minulle tarjosi. Tunnen katselevani kaikkea hieman etäältä, ajoittain paatokselliseen puheeseen kyllästyenkin. Silti silläkin on paikkansa, ja mutinoistani huolimatta viihdyn Liekinkantajien parissa vallan hyvin.

Kommentit

  1. Tämä olisi todella kiinnostavaa lukea, kun sain juuri kuunneltua Susanna Alakosken Pumpulienkelin, mikä liippaa samaa ajankohtaa, siinäkin käytiin läpi Vaasan paloa pumpulitehtaan historiassa, vaikka kirja tapahtuikinsen jälkeen. Päähenkilö syntyi 1905. Yhteistä olisi ainakin se, että sukupolvet hakeutuvat leveämmän leivän ääreen.
    Luin myös Jään silloin kun se ilmestyi, ja pidin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jää on minulle yksi rakkaimpia romaaneja. Tässä on tosiaan kerronnassa jotain samankaltaista viehätystä.
      Hyvä kun mainitsit Pumpulienkelin, pitäisikin hankkia sen jatko-osa luettavaksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii